Πολύχρωμα κουταλάκια, πιρουνάκια και κύβοι LEGO εμφανίζονται στον σκελετό μιας χελώνας που έχει εδώ και καιρό πεθάνει. Τα ζωηρόχρωμα πλαστικά, απελευθερωμένα πια από τον όλο άμμο θώρακα της χελώνας, ανοίγουν την όρεξη σε έναν γλάρο. Οκτακόσια βιολογικά είδη βλάπτονται από αυτά τα πλαστικά. Πλαστικά που σκοτώνουν, αλλά δεν πεθαίνουν ποτέ. Μόνον ένα βιολογικό είδος ξέρει να μην φάει αυτές τις πλαστικές λιχουδιές, κι όμως αυτό το είδος συνεχίζει να πετά μπουφέδες ολόκληρους από πλαστικά στη θάλασσα: εμείς.

Τη φετινή Ημέρα της Γης, η οργάνωση Corona x Parley for the Oceans έδωσε στη δημοσιότητα «To Ψάρι», ένα μικρού μήκους stop motion animation του Adam Pessane (στο ενεργητικό του, υποψηφιότητα για Όσκαρ), σε συνεργασία με την αμερικανική διαφημιστική εταιρεία Wieden+Kennedy, η οποία μας δείχνει πόσο λαχταριστό και βλαβερό μπορεί να είναι ένα και μόνον πλαστικό καλαμάκι.

«Βλέπω το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης λίγο σαν την τεχνική του stop motion animation» λέει ο PES (το καλλιτεχνικό όνομα του Adam Pessane). «Στην αρχή μοιάζει ανυπέρβλητη αγγαρεία. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής, έχουμε να κάνουμε πολλά καρέ. Αλλά ο μοναδικός τρόπος να το κάνεις είναι να ετοιμάζεις ένα καρέ τη φορά και να ενώνεσαι μ’ άλλους και να λύνουμε το πρόβλημα εμείς οι ίδιοι» προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ