Ένα «ζωντανό» οικοσύστημα καινοτομίας τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη

Η συμπρωτεύουσα θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά, από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου, την ετήσια διεθνή συνάντηση-θεσμό «Ζωντανών/Δυναμικών Εργαστηρίων» (Living Labs), με την επωνυμία Open Living Lab Days (OLLDs) (https://openlivinglabdays.com/)

Πώς θα σας φαινόταν αντί να διαβάζατε για ένα καινοτόμο ερευνητικό προϊόν που δημιούργησαν άλλοι, να μπορούσατε, μέσα σε ένα δημιουργικό κοινωνικό περιβάλλον, σε ένα «ζωντανό» εργαστήριο που θα ήταν στημένο σε έναν δημόσιο χώρο, να το σχεδιάζατε οι ίδιοι και να βιώνατε το δικό σας μέλλον; Αυτή ακριβώς η δυνατότητα παρέχεται στα δημοφιλή στο εξωτερικό Living Labs («Ζωντανά/Δυναμικά Εργαστήρια»), που αποτελούν περιβάλλοντα στα οποία κάθε εξέλιξη σε ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών και επιχειρηματικών κλάδων μπορεί να δοκιμαστεί και να εφαρμοστεί από πραγματικούς χρήστες, σε ανοιχτές διαδικασίες καινοτομίας και πειραματισμού που διεξάγονται σε πραγματικό χωροχρόνο.

Ένας μεγάλος αριθμός τέτοιων Living Labs, από περισσότερες από 30 χώρες, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη σε ένα «ζωντανό» ανοικτό οικοσύστημα καινοτομίας που τοποθετεί τους πολίτες και τις ανάγκες τους στο επίκεντρό του. Η συμπρωτεύουσα θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά, από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου, την ετήσια διεθνή συνάντηση-θεσμό «Ζωντανών/Δυναμικών Εργαστηρίων» (Living Labs), με την επωνυμία Open Living Lab Days (OLLDs) (https://openlivinglabdays.com/). Για ένα τριήμερο «Ζωντανά/Δυναμικά Εργαστήρια» (Living Labs) που δραστηριοποιούνται ερευνητικά σε τομείς όπως είναι οι νέες τεχνολογίες, η υγεία, οι έξυπνες πόλεις, η γεωργία, η εκπαίδευση, η βιώσιμη ανάπτυξη, κ.α. θα στηθούν για πρώτη φορά, λίγο πριν την έναρξη της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής.

Συνδυαστική δημιουργία

Η φιλοσοφία και ταυτόχρονα καινοτομία της διοργάνωσης βασίζεται στη συνδυαστική δημιουργία (co-creation, co-design) ερευνητών, επιχειρηματιών και κοινωνίας που ενσωματώνει τις διαδικασίες της εξερεύνησης, του πειραματισμού και της αξιολόγησης καινοτόμων ιδεών, σεναρίων, εννοιών και σχετικών τεχνολογικών αντικειμένων σε συνθήκες πραγματικής χρήσης. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να εξετάζουν ταυτόχρονα την απόδοση ενός προϊόντος ή υπηρεσίας και την ενδεχόμενη υιοθέτησή του από τους χρήστες. Η εκτίμηση μπορεί να γίνει τόσο στο αρχικό στάδιο  έρευνας και ανάπτυξης, όσο και σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής του προϊόντος, από τον σχεδιασμό μέχρι την ανακύκλωση.

Οι επισκέπτες του Open Living Lab Days (OLLDs) θα μπορούν να λαμβάνουν ενεργό μέρος σε ανοικτές ομιλίες, workshops, hackathons και άλλες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, σε ένα περιβάλλον ιδανικό για συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών. Διεθνείς συνεργασίες, ανταλλαγές τεχνογνωσίας και καινοτόμων εργαλείων, διαδραστικά debates με υψηλού κύρους ομιλητές από όλη την Ευρώπη, θα είναι μερικές μόνο από τις δράσεις του Open Living Lab Days 2019, το οποίο ως διαμεσολαβητής καινοτομίας βασίζεται στις εταιρικές σχέσεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Την ευθύνη για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή του διεθνούς συνεδρίου Open Living Lab Days 2019 (OLLD19) στη Θεσσαλονίκη έχει αναλάβει το Thessaloniki Active & Healthy Ageing Living Lab (ThessAHALL) του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ (https://enoll.org/network/living-labs/?livinglab=thessaloniki-active-and-healthy-ageing-living-lab-thess-ahall), που είναι μέλος της κοινότητας του European Network of Living Labs (ENoLL), https://enoll.org/ με την υποστήριξη της Ερευνητικής Μονάδας URENIO -Urban and Regional Innovation Research Lab του ΑΠΘ και του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος (Open Knowledge Greece). Το διεθνές αυτό γεγονός έχει επίσης την υποστήριξη των τοπικών αρχών, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, σχετικών ΜΚΟ, καθώς και οργανισμών και φορέων από κάθε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk