13η σύνταξη : Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι και πώς υπολογίζονται

Μια εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς τους χιλιάδες συνταξιούχοι το επίδομα της κυβέρνησης

Την ερχόμενη Δευτέρα, έξι μέρες πριν από τις ευρωεκλογές θα καταβληθεί η μισή «13η σύνταξη» στους συνταξιούχους σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να διασωθεί, κυριολεκτικά στο παραπέντε, από μια βαριά εκλογική ήττα με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ίδια, την επόμενη μέρα.

Πρόκειται στην ουσία για ένα προεκλογικό επίδομα φιλοδώρημα προς τους συνταξιούχους και ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους έχει αφαιρέσει 10 δισ. ευρώ με τις 22 περικοπές που επέβαλλε με τον νόμο Κατρούγκαλου καθώς και με την περικοπή του ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας συνταξιούχος, που το 2015 ελάμβανε 400 ή 500 ευρώ σύνταξη και θα λάβει από τον κ. Τσίπρα το 2019 επιπλέον 500 ευρώ, είχε για την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019) απώλειες ύψους 7.464 ευρώ.

Από όσα ανακοινώθηκαν και αναμένεται να ψηφισθούν εντός της εβδομάδος, περίπου 670.000 συνταξιούχοι θα λάβουν ως 13η σύνταξη επιπλέον μία ολόκληρη σύνταξη, 300.000 συνταξιούχοι θα λάβουν το 70% της σύνταξης, 650.000 θα λάβουν τη μισή σύνταξη και 935.000 συνταξιούχοι θα λάβουν ως 13η σύνταξη το 30% των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών. Η «13η σύνταξη» θα είναι ακατάσχετη και θα καταβληθεί και σε όσους παίρνουν προσωρινή σύνταξη με την πρόβλεψη να καταβληθούν τυχόν διαφορές, μόλις εκδοθεί η οριστική σύνταξη. Οσοι δικαιούνται περισσότερες κύριες συντάξεις, θα λάβουν το ποσό της 13ης σύνταξης που αντιστοιχεί στο άθροισμα των κύριων συντάξεών τους.

-Πώς θα υπολογιστεί η 13η σύνταξη;

-Τι θα ισχύσει για όσους λαμβάνουν περισσότερες κύριες συντάξεις;

-Τι αλλάζει στις ημερομηνίες καταβολή των συντάξεων

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Δευτέρας

Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι και πώς υπολογίζονται

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk