Η κοροϊδία με το Air Maximou

Και ποιος δεν θυμάται το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης, τότε που ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία), υπερήφανος που μπόρεσε και σχημάτισε κυβέρνηση (με ποιον όμως; με τον… Καμμένο) έδινε τις πρώτες εντολές στους υπουργούς και βουλευτές του: Να αποποιηθούν τα βουλευτικά αυτοκίνητα (ουδείς υπάκουσε), να ταξιδεύουν στην οικονομική θέση (και οι υπουργοί έπαιρναν τα χλιδάτα Εμπραέρ και Gulfstream ακόμη και για πτήση έως την Καλαμάτα), να απαλλαγούν από τους μετακλητούς υπαλλήλους και συμβούλους (και διόρισαν τόσους όσους καμία άλλη κυβέρνηση) και να πωληθεί το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη για εξοικονόμηση χρημάτων. Ούτε σε αυτό τον άκουσαν. Αλλά γιατί να τον ακούσουν;

Η χλιδή των Εμπραέρ

Εδώ απόλαυσαν τις πτήσεις των κυβερνητικών αεροσκαφών ακόμη και οι σύζυγοι των υπουργών. Αυτό αποκαλύφθηκε σε ερώτηση που έκανε πέρυσι (και δεν απαντήθηκε) ο Γιώργος Αμυράς, όταν ήταν ακόμη στο Ποτάμι. Και ξέρετε γιατί άργησε να απαντηθεί; Επειδή η ερώτηση απευθυνόταν προς τον τότε υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο. Ο κ. Καμμένος παραιτήθηκε, τον αντικατέστησε ο μέχρι πρότινος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης, ο οποίος αποφάσισε να απαντήσει στον κ. Αμυρά. Και αποκάλυψε ότι ο μεν κ. Καμμένος χρησιμοποίησε 67 φορές τα κυβερνητικά αεροσκάφη, 117 φορές ο Πρωθυπουργός, 103 φορές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κάπου 50 φορές ο Νίκος Κοτζιάς. Το συνολικό κόστος των πτήσεων αυτών ανέρχεται περίπου σε 10 εκατ. ευρώ.

Τα ταξίδια σε Κούβα, Βραζιλία, Κίνα και Εμιράτα

Ας θυμηθούμε μερικές από τις πτήσεις αυτές. Πέραν του πήγαινε-έλα στις ΗΠΑ του Πρωθυπουργού, να θυμίσω το ταξίδι του στην Κούβα και το ταξίδι στο Πεκίνο. Να θυμίσω επίσης την πτήση με το πολυτελές Gulfstream των Νίκου Παππά και Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ στην ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ, μόνο που δεν παρέστησαν στην ορκωμοσία αυτήν. Ο κ. Καμμένος μάλιστα έβγαλε εν πτήσει και selfie με την εφημερίδα «Τα Νέα» ανά χείρας πανηγυρίζοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να εκδοθεί (και έπεσε πανηγυρικά έξω). Να θυμίσω επίσης τα ταξίδια του κ. Καμμένου στη Βραζιλία, στα Εμιράτα κ.τ.λ.

nnn

Σημειώνω ακόμη κάποιες εσωτερικές πτήσεις (Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Χανιά, ακόμη και Καλαμάτα) που έγιναν χωρίς να υπάρχει λόγος πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, καθώς υπάρχουν αεροπλάνα της γραμμής που μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιήσουν οι υπουργοί, ο Πρωθυπουργός, ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ακόμη και οι συχνές πτήσεις των πρωθυπουργικών αεροσκαφών στις Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αφού πετούσαν αεροπλάνα της γραμμής.

Σύζυγοι υπουργών και στα… Χιούι

Η ερώτηση όμως του κ. Αμυρά για το Air Maximou επιβεβαίωσε και κάτι που όλοι γνώριζαν. Οτι τα πρωθυπουργικά αεροσκάφη τα χρησιμοποιούσαν και οι σύζυγοι υπουργών και Πρωθυπουργού. Ούτε ο Κώστας Σημίτης, ούτε ο Αντώνης Σαμαράς, ούτε καν ο Γιώργος Παπανδρέου τόλμησαν ποτέ να χρησιμοποιήσουν τα πρωθυπουργικά αεροσκάφη για τις συζύγους τους. Αλλά εάν ο κ. Αμυράς έκανε και μια ερώτηση πόσες φορές σύζυγοι υπουργών χρησιμοποίησαν στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα Χιούι είτε επειδή συνόδευαν τους συζύγους τους είτε έτσι, για τη… μόστρα, θα είχε ενδιαφέρον. Χρειάζεται όμως τέτοια ερώτηση; Φτάνει να κοιτάξει κανείς τις φωτογραφίες από παλαιότερες στρατιωτικές εκδηλώσεις, ασκήσεις, παρελάσεις κ.τ.λ.

Εξάστερο πρωινό

Αφησα τελευταίο το θέμα του μενού του αεροσκάφους, το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από κανένα γκουρμέ εστιατόριο. Απλώς υπενθυμίζω ότι υπάρχει ένα εξάστερο πρωινό και ένας κατάλογος των ζεστών γευμάτων που περιλαμβάνει 15 πιάτα, παρακαλώ, για να καλύπτουν κάθε γούστο και όρεξη. Στα προσφερόμενα γεύματα ή δείπνα υπάρχει απαραίτητα επιλογή μεταξύ κρέατος και ψαριού, ενώ στο μενού κάθε πτήσης περιλαμβάνονται και πιάτα ζυμαρικών, καθώς και προτεινόμενα γεύματα για χορτοφάγους «ώστε να καλύπτουν τυχόν ιδιαίτερες επιθυμίες και πιθανές αλλεργίες»,

nnn

Μπαίνει στην αίθουσα ο κ. Πολάκης και βλέπει μπροστά του τον κ. Αμυρά. Θα αφήσω τον κ. Αμυρά να περιγράψει τη σκηνή: «Μόλις με είδε μου είπε, «τι είναι αυτές οι μ@λ@κίες που γράφεις για τις συζύγους των υπουργών; Τι σε ενδιαφέρουν εσένα οι γυναίκες των υπουργών;». Του απάντησα ότι με ενδιαφέρει το κοινό συμφέρον και η μη σπατάλη χρημάτων. Οπότε αυτός επέμενε και μου είπε «για την Ντόρα γιατί δεν γράφεις, που έπαιρνε μαζί της 100 νοματαίους;». Τότε του είπα ότι η Ντόρα εδώ είναι, κάθεται δίπλα μου, γιατί δεν τη ρωτάς; Η Ντόρα τον άκουγε και γελούσε, ενώ ο κ. Πολάκης της έριξε μια ματιά και έφυγε…».

Αλέκος παρουσιάζει Βενιζέλο

Πολύς κόσμος στον Πειραιά για την παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά την οποία ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Πειραιά Οπως τόνισε ο πρόεδρός του Βασίλης Κορκίδης, θέλησε την παρουσία του στην πρώτη γραμμή της προσφοράς για τη χώρα. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, ο δήμαρχος της πόλης Γ. Μώραλης, ο υποψήφιος για την περιφέρεια Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Δημήτρης Καρύδης, ο υπουργός του Σημίτη, Σταύρος Σουμάκης, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ. Τ. Νεράντζης. Την παράσταση πάντως, όπως μαθαίνω, την έκλεψε η αυστηρής κριτικής για την κατάσταση στη χώρα και του πολιτικού συστήματος, ομιλία τουΑλέκου Παπαδόπουλου

 Η Αννούλα και ο Δικέφαλος

Το ότι ο Γρηγόρης Ψαριανός είναι υποστηριχτής της ΑΕΚ είναι γνωστό. Για όσους δεν το ήξεραν το υπενθύμισε ο Αντώνης Καρπετόπουλος στο ακροατήριο της εκδήλωσης του think tank της Αθηνάς Δρέττα, με θέμα δαμάζοντας τα άκρα.  Η αναφορά στις ποδοσφαιρικές εκτιμήσεις του κ. Ψαριανού έγινε αφορμή να αποκαλυφθούν οι προτιμήσεις και των υπολοίπων προσώπων του πάνελ. ΟΜανώλης Χριστοδουλάκης και η Αθηνά Δρέττα είναι ερυθρόλευκων συναισθημάτων ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ΑΕΚ. Όσον αφορά το πολιτικό παιχνίδι στο ελληνικό πρωτάθλημα η διαπίστωση που υπήρξε είναι ότι το αποτέλεσμα και ειδικά στο χώρο της κεντροαριστεράς θα καθοριστεί από τη μάχη του κέντρου.  Και από ένα κύριο χαρακτηριστικό των κεντρώων ψηφοφόρων, την επιθυμία τους για πολιτική σταθερότητα, δηλαδή την βεβαιότητα ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση ανεξάρτητα από το αν υπάρχει αυτοδυναμία.

Ο Στουρνάρας, ο Ντράγκι και τα κόκκινα δάνεια

Στην Φραγκφούρτη βρέθηκε την Παρασκευή ο Γιάννης Στουρνάρας και στη μηνιαία συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε αν τέθηκε και το θέμα των ελληνικών κόκκινων δανείων διότι την περασμένη εβδομάδα έγιναν συνεννοήσεις της ΤτΕ με την κυβέρνηση.

Ο Ντράγκι έχει βάλει βέτο σε μια σειρά από θέματα για τον τρόπο που θα λυθεί το μείζον αυτό θέμα και η κυβέρνηση, παρ’ ότι είναι στα μαχαίρια με τον Γ. Στουρνάρα, ζήτησε τη βοήθεια της ΤτΕ για να «μαλακώσει» την ΕΚΤ. Θα έχουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα.,,

 ***

Πάντως, ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης θα έχει πολλά να συζητήσει και στην Ελβετία όπου θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο με τους κεντρικούς τραπεζίτες όλων των χωρών, ενώ θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της FEDΤζέρομ Πάουελ.

***

 Κεντρικός ομιλητής και στους βιομηχάνους

Με  ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του Γ. Στουρνάρα στη γενική συνέλευση των βιομηχάνων της Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαρτίου. Κι αυτό διότι είναι γνωστές οι εξαιρετικές σχέσεις του Συνδέσμου με την κυβέρνηση. Σε σημείο μάλιστα που να χαρακτηρίζουν τον ΣΒΒΕ ως «ΣΕΒ του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk