Σε εξειδικευμένη κλινική μεταφέρθηκε κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίνιικ, γνωστός ως «Mr Bitcoin», ο οποίος διανύει την 89η ημέρα απεργίας πείνας. Η μεταφορά του έγινε καθώς ο οργανισμός του έχει εξαντληθεί και δεν μπορούσε να σταματήσει την απεργία πείνας στη φυλακή όπου κρατούνταν λόγω έλλειψης ειδικευμένης ιατρικής φροντίδας.

Όπως αναφέρει το Sputnik ο συνήγορός του Τιμοφέι Μουσάτοφ είπε πως «μεταφέρθηκε σε ένα εξειδικευμένο νοσοκομείο, όπου υπάρχουν οι κατάλληλλοι γιατροί. Θα μάθουμε τις λεπτομέρειες αλλά και την κατάσταση του Αλεξάντερ σήμερα».

Ο Βίνικ συνελήφθη στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ύψους 4-9 δισ. δολαρίων μέσω των κρυπτονομισμάτων. Ρωσία και Γαλλία έχουν, επίσης, ζητήσει την έκδοσή του, υποβάλλοντας επίσημα αιτήματα προς τις ελληνικές αρχές.

Ο «Mr Bitcoin» ξεκίνησε απεργία πείνας στις 26 Νοεμβρίου του 2018, αντιδρώντας στην έκδοσή του στις ΗΠΑ. Στις 19 Δεκεμβρίου, μάλιστα, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την εκτέλεση και του εντάλματος έκδοσης των γαλλικών αρχών, με τον Βίνικ να συνεχίζει την απεργία πείνας «έως ότου εκδοθεί στη Ρωσία».

Σχολιάζοντας την υπόθεση, η δικηγόρος του Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε πως πρόκειται για μια υπόθεση που εκθέτει την ελληνική δικαιοσύνη και το ελληνικό κράτος.