Σε μια κατάφωρη παραβίαση οποιασδήποτε δημοκρατικής διαδικασίας η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Η Ισπανία, η Βρετανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία έσπευσαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους στον Γκουαϊδό, μετά την άρνηση του Ν. Μαδούρο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όπως με τελεσίγραφό της είχε απαιτήσει η ΕΕ πριν από μία εβδομάδα.

«Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν το δικαίωμα να εκφρασθούν ελεύθερα και δημοκρατικά. Η Γαλλία αναγνωρίζει τον@jguaido ως «ασκούντα χρέη προέδρου» για να εφαρμόσει εκλογική διαδικασία. Υποστηρίζουμε την Ομάδα Επαφής, η οποία συγκροτήθηκε με την ΕΕ, κατά την διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Το καθεστώς του Μαδούρο αρνήθηκε μέχρι στιγμής την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Για τον λόγο αυτόν, θεωρούμε από αυτήν την στιγμή τον πρόεδρο Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας», αναφέρεται σε tweet του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η ειρωνεία πεθαίνει κάθε μέρα πάνω στα κοιτάσματα πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Το πώς συμβιβάζονται οι δημοκρατικές διαδικασίες με τελεσίγραφα και μονομερείς ενέργειες είναι κάτι που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπαίνουν στον κόπο να εξηγήσουν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ασκεί αφόρητες πιέσεις, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Βενεζουέλα. «Είναι μια επιλογή που είναι στο τραπέζι» είπε σε συνέντευξή του στο CBS.

Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ κάνουν τη ζωή των κατοίκων της Βενεζουέλας ακόμα πιο δύσκολη φουντώνοντας τις εσωτερικές διαμάχες.

Το γεγονός ότι οι ενέργειες αυτές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε έναν εμφύλιο στη Βενεζουέλα, φαίνεται ότι αφήνει τους υπερασπιστές της «δημοκρατίας» παγερά αδιάφορους.

Δεν είμαι οπαδός του Μαδούρο. Αντιλαμβάνομαι ότι πιθανόν να μην είναι άξιος ηγέτης. Όμως έχει εκλεγεί από την πλειοψηφία του λαού του και ως εκ τούτου οι οποιεσδήποτε απαιτήσεις από ξένες χώρες για την απομάκρυνσή του μόνο τις δημοκρατικές διαδικασίες δεν προάγουν.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική και για το χάος στο οποίο θα βυθιστεί η Βενεζουέλα μέσα στο επόμενο διάστημα μπορεί μεν να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό αμερικανοί και ευρωπαίοι ηγέτες, θα το πληρώσουν όμως οι φτωχοί πολίτες της.