Με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη θυμήθηκα και τούτο: Ηταν 11 Νοεμβρίου 2018 στο Παρίσι, στη δεξίωση για τα 100 χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που έγινε στο μουσείο Ορσέ, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν χαιρετούσε την Κριστίν Λαγκάρντ, πλην όμως το βλέμμα του ήταν στραμμένο στη σύντροφο του έλληνα πρωθυπουργού Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα: «Να τη φέρεις μαζί σου στην Τουρκία όταν έλθεις, είναι η αγαπημένη της Εμινέ» είπε στον κ. Τσίπρα, ο οποίος άρχισε (όπως το συνηθίζει) να γελά. Η κυρία Λαγκάρντ ένιωσε θιγμένη. Τη χαιρετούσε ο Ερντογάν, αλλά ούτε καν την κοίταξε και… ζήλεψε: «Εμένα δεν με προσκαλείς ποτέ» είπε στον τούρκο πρόεδρο. Και αντί ο κ. Ερντογάν να δικαιολογηθεί, δικαιολογήθηκε ο… Αλέξης: «Το βρίσκω λογικό να μην καλεί το ΔΝΤ» της είπε (πάλι γελώντας).

■■■

Εχει σημασία τι είδους πρόγραμμα ετοιμάζει η Εμινέ Ερντογάν στην Περιστέρα. Γιατί όταν η μανδηλοφορούσα (και με ακριβά γούστα) Εμινέ βρέθηκε στην Αθήνα, δεν μπόρεσε να κάνει ούτε καν μια βόλτα στα καταστήματα, έμεινε κλεισμένη στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», λόγω μιας γαστρεντερίτιδας. Ετσι, οι δύο κυρίες θα βρουν την ευκαιρία στην Αγκυρα να γνωριστούν καλύτερα, αφού η Περιστέρα είναι και η αγαπημένη τής Εμινέ.

■■■

Θέλω να σημειώσω όμως και τούτο: Ο κ. Τσίπρας πάει στην Αγκυρα, όταν ο αριθμός των τουρκικών αεροσκαφών που εντοπίστηκαν στο FIR Αθηνών και στον εθνικό εναέριο χώρο το 2018 αυξήθηκε και ξεπέρασε το 35% σε σχέση με το 2017. Οι παραβιάσεις αυξήθηκαν κατά 11% και έφθασαν το 2018 σε 3.659. Οι υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από νησιά (Φούρνους, Μεγίστη, Στρογγύλη, Ρω, Μακρονήσι κ.τ.λ.) αυξήθηκαν κατά 20% μέσα στο 2018. Ενώ πολλαπλασιάστηκαν οι τουρκικές προκλήσεις και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Στουρνάρας και ο… άσφαλτος Τσακαλώτος

Ισως με όλα αυτά που συμβαίνουν με την «κυβέρνηση κουρελού» και τις προσπάθειες που έγιναν να διασωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Καμμένου (όχι τίποτα

άλλο, να διατηρήσει τα προνόμια, τα γραφεία, τα αυτοκίνητα, την ασφάλεια και τους μετακλητούς), να μην το έχετε αντιληφθεί, αλλά ένας νέος γύρος σκληρής αντιπαράθεσης του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα με την κυβέρνηση άρχισε με χτυπήματα, και μάλιστα κάτω από τη μέση. Αφορμή στάθηκε μια διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου (όπως πιστεύει ο κ. Στουρνάρας), ότι η κυβέρνηση δεν θα περιμένει την αναθεώρηση του Συντάγματος και θα φέρει νόμο στη Βουλή, σύμφωνα με τον οποία δεν θα δικαιούται ο κεντρικός τραπεζίτης να έχει δεύτερη θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μια παραλλαγή δηλαδή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος ότι δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός αυτός που διετέλεσε τραπεζίτης. Οπως καταλαβαίνετε, ο Γιάννης Στουρνάρας πιστεύει πως έγινε πάλι στόχος της κυβέρνησης. Εδώ όμως θα πρέπει να σημειώσω και τούτα:

■■■

Πρώτα απ’ όλα, να σας αποκαλύψω ότι ο κεντρικός τραπεζίτης (όπως οι συνεργάτες του αποκαλύπτουν) έχει σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο τελευταίως συναντάται και σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Δεύτερον, κύκλοι του κεντρικού τραπεζίτη αναφέρουν ότι η θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδος λήγει το 2020, έναν χρόνο δηλαδή μετά τις βουλευτικές εκλογές. Ετσι κι αν ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει (και ψηφίσει νόμο) με  τον οποίο να απαγορεύει δεύτερη θητεία σε κεντρικό τραπεζίτη, η νέα κυβέρνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή με… έναν νόμο και με ένα άρθρο να καταργήσει τον νόμο αυτόν.

Η βεντέτα καλά κρατεί

Αλλά η νέα επίθεση στη βεντέτα (πια) της κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη δεν σταματά εδώ. Μαθαίνω ότι ο κ. Στουρνάρας (καθώς και η σύζυγός του) περιμένουν τις προσεχείς ημέρες και νέες επιθέσεις με την ευκαιρία των δικαστικών ερευνών τόσο για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και για την υπόθεση της Novartis. Ετοιμος όμως, όπως λέει, είναι να αντιμετωπίσει και αυτές.

■■■

Με την ευκαιρία των δηλώσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι μόνον ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Πάπας διεκδικούν το αλάθητο, ρώτησα τον Γιάννη Στουρνάρα εάν κατά τη γνώμη του ο υπουργός Οικονομικών υπέπεσε κατά τη διάρκεια της θητείας του σε λάθη. Και ιδού τι μου απάντησε: «Ουδείς… άσφαλτος, σύμφωνα με τη γνωστή αοιδό». Η γνωστή αοιδός δεν είναι άλλη από την Αντζελα Δημητρίου.

Και τα «κόκκινα» δάνεια στην αντιπαράθεση

Αυτά απάντησε ο κ. Στουρνάρας για το υποτιθέμενο αλάθητο του κ. Τσακαλώτου σε αντίθεση με τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος ήταν πιο αιχμηρός και του είπε: «Αν θέλει να ζητήσει άφεση να απευθυνθεί στον Πάπα, με εμένα θα δυσκολευτεί. Θα χρειαστεί ειλικρινή εξομολόγηση». Ωστόσο η διαμάχη κυβέρνησης – κεντρικού τραπεζίτη συνεχίζεται και με τα «κόκκινα» δάνεια. Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί την πρότασή του για τα «κόκκινα» δάνεια ως την πιο κατάλληλη για να εφαρμοστεί και αντιπαρέρχεται τις δηλώσει Δραγασάκη (που ανασκεύασε) ότι μπορεί να απαιτηθεί και νέα κεφαλαιοποίηση των τραπεζών (που θα την πληρώσουν οι φορολογούμενοι). Τι λέει η Τράπεζα της Ελλάδος; Την πρόταση της ΤτΕ την έχει ήδη παρουσιάσει ο αρμόδιος διευθυντής της Τράπεζας Σπ. Παντελιάς στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Κομισιόν, στο Λονδίνο σε επενδυτές και σε λίγο στη Νέα Υόρκη, επίσης σε επενδυτές.

Η μεγαλύτερη κωλοτούμπα του Αλέξη

Αντιγράφω από τη γαλλική «Le Figaro» ότι «η μεγαλύτερη kolotoumpa» του Αλέξη Τσίπρα ήταν η… δική του μετατροπή από λαϊκιστή ρήτορα της Ακροαριστεράς σε έναν ρεαλιστή πολιτικό άνδρα. Και επιχειρεί να εξηγήσει το «φαινόμενο Τσίπρας». Η ανάλυση ξεκινά από την οικογένεια και το περιβάλλον που μεγάλωσε ο Πρωθυπουργός, για να εστιάσει φυσικά στην εποχή της διακυβέρνησής του, της «κωλοτούμπας», του δημοψηφίσματος και όσων ζήσαμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Ο Κούλογλου και το Κυπριακό

Ακουγα στο ραδιόφωνο τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου και μου έκανε εντύπωση η προσπάθεια που καταβάλλει για να στηρίξει την πολιτική Τσίπρα και για τη Βενεζουέλα αλλά και για το Κυπριακό. Είπε λοιπόν ότι γνώρισε… «κάποιους» (έτσι τους είπε χωρίς να τους ονοματίσει ή να πει την ιδιότητά τους) Κύπριους στις Βρυξέλλες και τους ρώτησε πότε θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Και κατά τον κ. Κούλογλου οι… κάποιοι Κύπριοι του είπαν ότι εάν δεν εκλεγεί και πάλι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας τα πράγματα είναι δύσκολα. Ο κ. Κούλογλου λέει στην ουσία ότι χωρίς την επανεκλογή του κ. Τσίπρα δεν λύνεται το Κυπριακό (έτσι όπως έλυσαν το Μακεδονικό, θα πρόσθετα).