Σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες και επιβεβαιώνουν την ύπαρξη καυτού παρασκηνίου, σημειώνονται στην υπόθεση Novartis.

Την εποπτεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αναλαμβάνει πλέον ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, μετά την αντικατάσταση του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή.

Ο κ. Αγγελής είχε αναλάβει σχετικά καθήκοντα μόλις πριν από τρεις μήνες (προβλέπεται διετής «θητεία»), πλην όμως ζητησε με σχετική αναφορά προς την ειςαγγελεα του Αρείου Παγου Ξένη Δημητριου την απαλλαγή του.

Η συγκεκριμένη κίνηση παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς γίνεται στον απόηχο δημοσιευμάτων σχετικών με τη συνάντηση των ελληνικών αρχών με τις αμερικανικές στην πόλη της Βιέννης, και τις με πρώτες να είναι απρόθυμες να παραλάβουν στοιχεία για υπουργό από τις τελευταίες.

Διαρροές και αναρτήσεις σε sites τις τελευταιες εβδομάδες έφεραν τον κ. Αγγελή διαφοροποιημένο σε σχέση με την Εισαγγελία Διαφθοράς, ακόμη και υπό παραίτηση την επικεφαλής της Ελένη Τουλουπάκη.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εμφανίζεται πάντως να προσπαθεί όλο αυτό το διάστημα την αποκατάσταση των ισορροπιών, χωρίς επιτυχία.

Το βλέμμα, για ευνόητους λογους,  είναι πλέον στραμμένο στη νέα συνάντηση των εισαγγελέων με τις αμερικανικές αρχές στη Χάγη, αυτή τη φορά υπό την αιγίδα της Eurojust. 

Η Eurojust – οπως λέγεται -μπορεί να γίνει όχημα ακόμη και για τη διενέργεια αμερικανικών συλλήψεων σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως ακριβώς έγινε στην υπόθεση της FIFA.