Βιολιστής εντυπωσιακών δεξιοτήτων, αλλά και τραγουδιστής με πολύ ωραία φωνή και ιδιαίτερη χροιά, ο Παναγιώτης Λάμπουρας υποδέχεται το 2019 με μια συναυλία στην Αγγλικανική Εκκλησίας του Αγίου Παύλου, την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου. Θα παρουσιάσει τα τραγούδια από τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Υδρόγειος», όπως και άλλα κομμάτια που αγαπάει πολύ.

Τι σκοπεύετε να τραγουδήσετε στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου; «Θα τραγουδήσω κομμάτια από την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Υδρόγειος» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μικρή Άρκτος, αλλά και επιλεγμένες διασκευές από διαφορετικά μουσικά είδη. Παραδοσιακά τραγούδια, μελοποιημένη ποίηση, Μπομπ Ντίλαν, αρμένικη μουσική αλλά και Μάνο Χατζιδάκι. Προσπάθησα να δημιουργήσω ένα, απενοχοποιημένο και προσαρμοσμένο στο σήμερα, πρόγραμμα που θα διατυπώνει με σαφήνεια το καλλιτεχνικό μου αίτημα. Μαζί με τρεις εξαιρετικούς μουσικούς, τον Άλκη Δήμο, τον Στέλιο Φραγκούς και τον Αντώνη Τσιάπαλη, θα βρεθούμε επί σκηνής για να αποδώσουμε την ατμόσφαιρα του δίσκου, μέσα σε έναν χώρο μυσταγωγίας».

Τι θέλατε να εκφράσετε με τα τραγούδια σας; «Νιώθω μεγάλη χαρά για αυτόν τον κύκλο τραγουδιών, που από τη πρώτη στιγμή αγκάλιασαν η Μικρή Άρκτος και ο Παρασκευάς Καρασούλος, ο οποίος πίστεψε πολύ στο υλικό. Τα κομμάτια αποτυπώνουν όσα έχω ανάγκη να πω σε αυτή την εποχή που διανύουμε. Αποτελούν ένα κράμα μουσικών και αισθήσεων, μια προσπάθεια κατανόησης του κόσμου μας και του μυστηρίου της ύπαρξης. Υπάρχει έντονα το στοιχείο του πειραματισμού όσον αφορά το κομμάτι της ενορχήστρωσης, αλλά και μια ήρεμη ατμόσφαιρα που αποσκοπεί στην αναζήτηση της γαλήνης. Τα τραγούδια «αφουγκράζονται» έναν νέο άνθρωπο που ζει και κινείται στο σήμερα, που φοβάται, αμφιβάλλει, αγαπά, σκέφτεται αλλά και προσπαθεί να κατευνάσει τις εντάσεις μέσω της μουσικής. Όλα αυτά μέσα από μια εξομολογητική διαδικασία, που δεν  αποσκοπεί στη λύση των προβλημάτων, όσο στη συμφιλίωση μαζί τους. Οι προσδοκίες μου για αυτό τον δίσκο είναι ο κόσμος να γνωρίσει τη δουλειά μου, να ταυτιστεί με τα τραγούδια και να ανακαλύψει δικές του αλήθειες μέσα τους».

Συμμετέχετε φέτος για πρώτη φορά σε πρόγραμμα μεγάλου νυχτερινού μαγαζιού. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας μέχρι στιγμής; «Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συνεργάζομαι με καλλιτέχνες που σέβομαι και θαυμάζω από μικρό παιδί. Η συνεργασία μου με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον Γιάννη Κότσιρα αποτελούσε όνειρο για πολλά χρόνια και φέτος υλοποιήθηκε. Με την εξαιρετική Βίκυ Καρατζόγλου, που είμαστε οι νεότεροι του σχήματος, αισθανόμαστε κάθε φορά ανυπομονησία να μοιραστούμε τη σκηνή μαζί τους. Είναι υπέροχοι και γενναιόδωροι καλλιτέχνες».

Σας διακρίνει μια γόνιμη σχέση με την παράδοση. Πως μπορεί να γίνει ελκυστική για τη γενιά σας; «Τα τελευταία χρόνια η παραδοσιακή μουσική κατακτά όλο και μεγαλύτερη θέση στα προγράμματα αλλά και στα ακούσματα του κοινού. Θεωρώ πως η γενιά μας αφουγκράζεται πολύ καλά το αίσθημα που έχουν αποτυπωμένο αυτά τα τραγούδια, την αυθεντικότητα και τη δωρικότητά τους και τα αναζητούν ολοένα και περισσότερο. Η δική μου προσπάθεια – καθώς δεν είμαι τραγουδιστής της παράδοσης, απλώς την αγαπώ πολύ – είναι να την εντάσσω στις ζωντανές εμφανίσεις μου, αλλά και στη μουσική που δημιουργώ. Ίσως όχι με τον κλασικό τρόπο, αλλά μέσα σε έναν πολυσυλλεκτικό κόσμο τραγουδιών και ήχων».

Ποιους καλλιτέχνες της γενιάς σας θαυμάζετε; «Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που δημιουργούν τόσο όμορφα πράγματα, καλλιτέχνες ταλαντούχοι και χαρισματικοί. Η Μαρία Παπαγεωργίου, η Παυλίνα Βουλγαράκη, η Βιολέτα Ίκαρη, ο Απόστολος Κίτσος και ο Σπύρος Παρασκευάκος είναι κάποιοι από αυτούς».

Λίγα λόγια για τον Παναγιώτη Λάμπουρα
Ο Παναγιώτης Λάμπουρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα, ενώ έχει σπουδάσει κλασσικό βιολί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διακρίθηκε στους 4ους Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ παράλληλα συνέχισε αναζητώντας τον προσωπικό του ήχο μέσα από τη σύνθεση και το βιολί. Το Νοέμβριο του 2018 κυκλοφόρησε η πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική εργασία με τίτλο «Υδρόγειος» όπου υπογράφει ο ίδιος τους στίχους, τη μουσική και την ενορχήστρωση.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Τίτλος: Υδρόγειος
Ερμηνεύει: Παναγιώτης Λάμπουρας

Μαζί του οι μουσικοί
Άλκης Δήμος: ούτι, ηλεκτρική κιθάρα
Στέλιος Φραγκούς: πλήκτρα
Αντώνης Τσιάπαλης: ηλεκτρικό μπάσο

Σχεδιασμός φωτισμού: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Σχεδιασμός ήχου: Αλέξης Γκίκας
Αφίσα-Artwork: Γιώργος Γιαννίμπας
Φωτογραφίες: Μιχάλης Τσίτας
Διοργάνωση-παραγωγή: ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ, www.mikri-arktos.gr
Διεύθυνση παραγωγής: Γερολυμάτου Βιβή, vg@mikri-arktos.gr
Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη | mtsolaki@gmail.com

ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Φιλελλήνων 27 Σύνταγμα

HMEΡOMHNIA: Παρασκευή 18 Ιανουαρίου | 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Προπώληση: 10€ μέχρι και τις 17/1/2019
Την ημέρα της συναυλίας 13€

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ
Public | σε όλα τα καταστήματα και μέσω της ιστοσελίδας (tickets.public.gr)
TicketServices | τηλ. στο 210 72 34 567 και μέσω της ιστοσελίδας www.ticketservices.gr