Αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2019 θα καταβληθούν τα επιδόματα ενοικίου και στεγαστικού δανείου οποτεδήποτε έρθει η διάταξη στη βουλή που θα καθορίζει τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του, τα εν λόγω επιδόματα είναι μεταξύ των μέτρων που θα έρθουν στη βουλή το επόμενο διάστημα ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων.

Άλλωστε το συγκεκριμένο μέτρο είχε εξαγγελθεί τον Σεπτέμβριο και περιελήφθη στον τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2019.

Ο συνολικό αριθμός των πολιτών που πρόκειται να ωφεληθούν είναι περίπου 340.000 ενώ το συνολικό ποσό που θα διατίθεται κάθε χρόνο ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ. Επίσης σε ετήσια βάση οι πολίτες θα υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση προκειμένου να γίνεται διασταύρωση των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων τους ώστε να συνεχίσει να καταβάλλεται το επίδομα στους δικαιούχους.

Η διαδικασία της αίτησης θα είναι απλή και θα είναι μέσω ειδικής εφαρμογής που θα ετοιμάσει η ΗΔΙΚΑ στα πρότυπα του κοινωνικού μερίσματος.
Το επίδομα ενοικίου και στεγαστικού δανείου θα δοθεί με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος θα είναι 70 ευρώ για τον άγαμο και θα αυξάνεται κατά 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας (ενήλικο ή ανήλικο) με ανώτατο τα 210 ευρώ το μήνα. Σε ετήσια βάση το επίδομα θα κυμαίνεται από 840 έως 2.520 ευρώ.

Δικαιούχοι θα είναι όσοι πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου 1ης κατοικίας και το ετήσιο εισόδημά τους είναι έως 7.000 ευρώ για τον άγαμο και θα φθάνει τα 21.000 ευρώ για έγγαμους με 3 παιδιά και άνω.

Όσον αφορά στο περιουσιακό κριτήρια που θα ισχύσει, αυτό θα κυμαίνεται από 120.000 ευρώ για τον άγαμο και θα φθάνει έως 180.000 ευρώ για οικογένειες με 3 παιδιά και άνω.

Θα υπάρχει και κριτήρια καταθέσεων, ενώ σε κάθε περίπτωση θα ισχύουν τα τεκμήρια κατά τον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος. Επίσης, τόσο τα εισοδήματα όσο και η περιουσία θα υπολογίζονται αθροιστικά για όλα τα μέλη της οικογένειας καθώς και γι αυτούς που φιλοξενούνται από την οικογενειακή μονάδα όπως έγινε και με το Κοινωνικό μέρισμα