• Αναζήτηση

Eνωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Θεσμική εκτροπή η παρέμβαση Πολάκη

Για απόπειρα παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης «κατηγορεί» η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, επισημαίνοντας ότι η ενέργειά του συνιστά θεσμική εκτροπή.

«Θεσμική εκτροπή» και «ολίσθημα« χαρακτηρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την απόπειρα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, μέσω αναρτήσεων στα social media, να παρέμβει στο έργο δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δη σε ανοιχτές υποθέσεις, με πολιτικό πρόσημο, όπως η Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η μεγαλύτερη δικαστική Ένωση της χώρας τονίζει ότι το γεγονός συνιστά «ευθεία παραβίαση της Αρχής της Διάκρισης των Λειτουργιών» και ευελπιστεί ότι «ο Πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της Κυβέρνησης, θα αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του Υπουργού του και θα αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον».

Παράλληλα, σημειώνει ως καθήκον των δικαστών «την ολοκλήρωση των ανατεθειμένων σ’ αυτούς δικογραφιών, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, χωρίς να επηρεάζονται από την κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου», ενώ υπενθυμίζει ότι η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία προστατεύουν απόλυτα το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο δε διστάζει να παραβιάζει βάναυσα υπουργός της Κυβέρνησης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Είχαμε καλώς διαβλέψει και το επισημάναμε εμφατικά στο Ψήφισμα της Γενικής μας Συνέλευσης στις 15 Δεκεμβρίου 2018, ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπει η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας σε χθεσινή του ανάρτηση ζητάει από Δικαστές και Εισαγγελείς, τους οποίους αυτή τη φορά ονοματίζει και επιπλήττει, να του δώσουν εξηγήσεις για την πορεία συγκεκριμένων υποθέσεων, τους προτρέπει ορισμένες φορές σε ενδεδειγμένες, κατά την άποψή του, ενέργειες (πχ προφυλάκιση) και θεωρεί μάλιστα και ύποπτη την καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους. Την ίδια στιγμή που ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία προστατεύουν απόλυτα το τεκμήριο της αθωότητας, Υπουργός της Κυβέρνησης παραβιάζει βάναυσα το τεκμήριο αυτό. Η δημόσια διαπόμπευση και τα υπονοούμενα σε βάρος δικαστικών λειτουργών, που σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να επιτελέσουν το καθήκον τους, δεν θα έχει τέλος, όπως σαφώς προδικάζει ο ίδιος αξιωματούχος με τη λέξη «συνεχίζεται». Επισημαίνουμε ότι το ολίσθημα του εν λόγω υπουργού να αποπειραθεί να παρέμβει στο έργο Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών συνιστά θεσμική εκτροπή, δεδομένου ότι αποτελεί ευθεία παραβίαση της Αρχής της Διάκρισης των Λειτουργιών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της Κυβέρνησης, θα αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του Υπουργού του και θα αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, οι οποίες πλήττουν την Δικαστική Ανεξαρτησία και το Κράτος Δικαίου. Σε κάθε περίπτωση οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί έχουν μοναδικό τους καθήκον την ολοκλήρωση των ανατεθειμένων σ’ αυτούς δικογραφιών, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, χωρίς να επηρεάζονται από την κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου».

Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk