Εύκολη και γρήγορη συνταγή. Ιδανικός τρόπος για να κάνετε τα παιδιά σας να τρώνε περισσότερους ξηρούς καρπούς. Οι συνδυασμοί δημητριακών, ξηρών καρπών, φρούτων αλλά και μπαχαρικών είναι άπειροι.

Προετοιμασία: 10΄

Ψήσιμο 15΄ 

Υλικά για 8-10  μπάρες

5 ξερά βερύκοκα

70 γρ λάδι καρύδας (το χειμώνα πήζει και μοιάζει με βούτυρο)

συν λίγο επιπλέον για το λάδωμα του ταψιού

3 κουτ. σούπας σταφίδα σουλτανίνα

120 γρ πετιμέζι

170 γρ νιφάδες βρώμης (χοντρές)

2 κουτ. σούπας τριμμένη καρύδα

3 κουτ. σουπας ψιλοκομμένο αμυγδαλο

2 κουτ. σούπας σουσάμι

1 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορο

2 κουτ. σούπας ηλιόσπορους

1 κουτ. σούπας κολοκυθόσπορο

1/2 κουτ. γλυκού κανέλλα τριμμένη

1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Ψιλοκόβουμε τα βερίκοκα με ένα μαχαίρι και κοπανάμε λίγο τα αμύγδαλα σε ένα γουδί.

Αν χρειάζεται, λιώνουμε το λάδι καρύδας σε ένα μπρίκι σε χαμηλή φωτιά (το καλοκαίρι είναι ήδη ρευστό). Το βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το πετιμέζι και ανακατεύουμε. (Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το πετιμέζι με μέλι ή σιρόπι σφένδαμου ή χαρουπόμελο).

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα μαζί τα υλικά μας.

Λαδώνουμε καλά ένα ταψάκι περίπου 16-28cm. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα πατώντας το ελαφρά για τα γίνει λείο και ομοιόμορφο σε πάχος.

Ψήνουμε στο φούρνο στους 180ο C για περίπου 15 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο, κόβουμε τις μπάρες όσο ειναι ακόμα ζεστό το μείγμα και τις αφήνουμε να κρυώσουν και να «δέσουν».

Τις αποθηκεύουμε σε ένα δοχείο (κατα προτίμηση μεταλικό) που να κλείνει αεροστεγώς για να διατηρηθούν τραγανές.