• Αναζήτηση
 • Υπόθεση TOR – M1: Κάθειρξη 22 ετών για τον Γιάννη Σμπώκο

  Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής διαγωγής μετά την πράξη «σπάζοντας» τα ισόβια.

  Σε ποινή κάθειρξης 22 ετών, καταδικάστηκε ο Γιάννης Σμπώκος, πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην υπόθεση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων Tor – M1.

  Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αναγνώρισε στον Γιάννη Σμπώκο τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής διαγωγής μετά την πράξη, «σπάζοντας» τα ισόβια.

  Στον Γιώργο Καμάρη, πάλαι ποτέ δικαιούχο της εταιρείας Clavis- μέσω της οποίας φέρεται να διακινήθηκε «μαύρο» χρήμα προκειμένου η ρωσική προμηθεύτρια εταιρεία ANTEY να πάρει το έργο-, καθώς και στον Πέτρο Χριστοδουλίδη, διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων, επεβλήθη ποινή φυλάκισης 5 ετών – σε έναν έκαστο. Στον πρώτο, με τριετή αναστολή, στον δεύτερο εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.

  Το δικαστήριο τους αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, της μετέπειτα καλής διαγωγής και της προσπάθειας άρσης των συνεπειών της πράξης τους.

  Η απόφαση ήταν αθωωτική για τον Γιώργο Χριστοδουλίδη, αδελφό του Πέτρου, με την ίδια επαγγελματική ιδιότητα, καθώς και για τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό.

  Γ. Σμπώκος: « Δώστε μου ελπίδα…»

  «Κανείς δεν μου χάρισε τίποτα στη ζωή μου», είπε προς τους δικαστές ο Γιάννης Σμπώκος, πριν από τη χορήγηση των ελαφρυντικών .«Οτι κατέκτησα, το κατέκτησα λόγω της επιστημονικής μου εμπειρίας σε σεισμούς , σε φωτιές κ.ά Αυτή τη θέση ( σ.σ. εννοεί του Γ.Γ. Εξοπλισμών), για την οποία έχω συσσωρεύσει όλα αυτά τα δεινά, την αρνιόμουν ένα χρόνο.

  »Το όνομά μου έχει αποκτήσει μεγάλα «αγκάθια». Πως δημιουργήθηκαν όμως;

  »Διασύρθηκε με σημειώματα και έλεγαν τότε « θα δείξουν οι συνδρομές». Τελικώς « άνθρακες ο θησαυρός». Πρόσφατο δημοσίευμα για το C4i αναφέρει ότι το χειρίστηκα εγώ ενώ είχα φύγει 3 χρόνια. Φτάνει πια…

  »Ξέρω ότι πρέπει να αντέξω γιατί επάνω μου κρέμονται δύο ψυχές. Είμαι μπροστά σας 72 συνεδριάσεις. Μπορείτε να ελέγξετε αυτά που σας λέω. Να ελέγξετε τα έγγραφα…».

  Ο ίδιος έκανε επίσης εκτενή αναφορά στα όσα έπραξε στη Γενική Γραμματεία Αντισεισμικής Προστασίας και στη Γενική Γραμματεία Δασών, σημειώνοντας την προσφορά του.

  «Αφήστε με να βοηθήσω την οικογένειά μου», συνέχισε. «Με καταδικάσατε, αλλά μη μου πάρετε τη ζωή. Δώστε μου ένα όραμα, μία ελπίδα. Μη μου κόψετε τα φτερά».

   

  Κοινωνία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk