Με το γνωστό αγέρωχο ύφος, με τους… «Βαρβάρους» του Καβάφη, με Τσοβόλα αλλά και με… Γιώργο Αυτιά, παρουσιάστηκε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία). Η χαρά του μεγάλη, μια και έσπευσε να πανηγυρίσει για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και τη μη περικοπή των συντάξεων που η κυβέρνησή του, βεβαίως, είχε αποδεχθεί.
Και αφού αποθέωσε τον Δημήτρη Τσοβόλα γιατί χαίρει ευρύτατης αποδοχής, όπως είπε, επειδή τα… μοίρασε όλα την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, αποφάσισε να ασχοληθεί και με το αγαπημένο του θέμα: τα ΜΜΕ και το πώς αυτά παρουσίαζαν το θέμα με τις συντάξεις. Για να πει προκαλώντας γέλια στη Βουλή: «Θα πρέπει ο φίλος μου Αυτιάς να πέρασε δύσκολες ημέρες να υπολογίζει τις περικοπές». Φίλος του λοιπόν, κατά παραδοχή του, έστω και ειρωνικά, ο Γιώργος Αυτιάς – ξέχασε βεβαίως να πει ότι οι δημοσιογράφοι γράφουν με βάση τους ψηφισμένους από τον ίδιο νόμους, και όχι στον αέρα.
Τελικά παρακολουθώντας τον Πρωθυπουργό στη Βουλή διαπιστώνει κανείς ότι είτε ομιλεί στην εποχή των μνημονίων είτε στη μετά μνημονίων δεν έχει αλλάξει σε τίποτε. Οποιο κι αν είναι το θέμα, αρχίζει την ομιλία του με επιθέσεις εναντίον του κ. Μητσοτάκη (που δεν ήταν στην αίθουσα να τον παρακολουθήσει) ή απουσίαζε επειδή δεν ήταν, όπως είπε, το προσφιλές του θέμα οι συντάξεις. Είπε μάλιστα (χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του) ότι τον περιμένει την Παρασκευή στην Ωρα του Πρωθυπουργού για να συζητήσουν ένα προσφιλές και ασφαλές (όπως το χαρακτήρισε) θέμα για αυτόν, που δεν είναι άλλο από το πανεπιστημιακό άσυλο. Και βεβαίως έκανε ευθεία επίθεση στα ΜΜΕ (που δεν τον στηρίζουν και δεν τον… επαινούν).
Με το Gulfstream περνούν περίφημα
Ούτε που το φαντάζονταν στον ΣΥΡΙΖΑ ποτέ ότι θα είχαν τρία ιδιωτικά και υπερπολυτελή αεροσκάφη στην υπηρεσία τους. Για να μεταφέρουν τον Πρωθυπουργό στην άλλη άκρη της γης (Κούβα, Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Κίνα, Μόσχα) και τους υπουργούς σε Ευρώπη, Μόσχα και Νέα Υόρκη. Ούτε που το φαντάζονταν να χρησιμοποιούν το αμερικανικής κατασκευής Gulfstream που αγοράστηκε από την κυβέρνηση Σημίτη για υπερατλαντικές πτήσεις για να πεταχτούν έως την Κωνσταντινούπολη ή έως τη Θεσσαλονίκη. Και το σημαντικότερο, ορισμένες φορές δεν πετούσαν μόνοι τους, αλλά έπαιρναν μαζί τους συνεργάτες τους, μέλη των οικογενειών τους, ακόμη και τις συζύγους τους. Και όλα αυτά φέρνουν στη θύμηση τις προτροπές του Πρωθυπουργού στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της «πρώτης φοράς Αριστεράς» να ταξιδεύουν οι υπουργοί σε οικονομική θέση με αεροπλάνα της γραμμής και να αρνηθούν να παραλάβουν τα υπουργικά και τα βουλευτικά αυτοκίνητά τους. Οπως καταλαβαίνετε, ήταν λόγια που δεν έγιναν ποτέ πράξη…
Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Διότι δόθηκε στη δημοσιότητα το μενού που προσφέρεται στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος που περιλαμβάνει (όπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα») 15 ζεστά γεύματα, ανάμεσα στα οποία και σολομό φιλέτο σχάρας και πέρκα φιλέτο φούρνου, καθώς και… γαριδομακαρονάδα, ακόμη και μενού για χορτοφάγους (αγκινάρες α λα πολίτα, φασολάκια με… κόκκινη σάλτσα) ή διάφορα χάμπουργκερ. Και αν η πτήση με το πρωθυπουργικό Gulfstream γινόταν πρωί, τότε θα προσφερόταν  πρωινό… εξάστερο. Τώρα θα πείτε πόσο στοιχίζουν όλα αυτά τον χρόνο. Κάπου 60.000 ευρώ (όπως αναγράφεται στη σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση με την εταιρεία «Καταρράκτης Σαλαπατάρας Catering»).
Τα έμαθε όλα αυτά ο προηγούμενος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και όπως έλεγε «κοκκίνισε από ντροπή». Γιατί και αυτός χρησιμοποιούσε το Gulfstream και είχε δώσει αυστηρή εντολή, όσο μεγάλο κι αν ήταν το ταξίδι, να προσφέρεται μόνο καφές και τίποτε άλλο. Και όχι ποικιλία καφέδων (ελληνικός, εσπρέσο, καπουτσίνο, φρέντο κ.τ.λ.), αλλά μόνον καφές φίλτρου. Και λέει επίσης ότι όσον καιρό ήταν πρωθυπουργός, ποτέ η σύζυγός του Γεωργία δεν ταξίδευσε με πρωθυπουργικό αεροπλάνο. Ούτε αυτός ήθελε, αλλά ούτε αυτή…
Οταν η Θεσσαλονίκη χάνει έναν πεφωτισμένο δήμαρχο
«Κουράστηκα. Είμαι 76 χρόνων. Ηρθε η ώρα να ανοίξουν οι πόρτες για να μπει νέος κόσμος. Ηρθε η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα. Εγώ δεν φοβάμαι τις αλλαγές, αλλά τις επιζητώ». Με αυτά τα λόγια δικαιολόγησε την απόφασή του ο Γιάννης Μπουτάρης (ο πλέον πεφωτισμένος δήμαρχος που είχε ποτέ η Θεσσαλονίκη) να μη θέσει και πάλι υποψηφιότητα, και συμπλήρωσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε: «Δύο χρόνια πριν είχα αποφασίσει να μην κατέβω. Αλλά είχα υποστεί πολλές πιέσεις να κατέβω. Ο,τι είχα να δώσω το έδωσα. Δεν μπορούσα άλλα τέσσερα χρόνια» τόνισε. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι έκανε χοντρά λάθη με το Μακεδονικό. Και όσον αφορά την ερώτηση που του υπέβαλαν πολλοί, «τι θα απογίνει η Θεσσαλονίκη χωρίς Μπουτάρη;», αυτός απαντά με χαμόγελο. «Θα γίνει μια χαρά. Βοηθάει και η απλή αναλογική για την αναγέννηση της Πρωτοβουλίας. Αυτοί που την ξεκίνησαν το 2002 είναι δεκαέξι χρόνια πιο γέροι» .
Τα πηγαδάκια ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή
Αρκετά και ενδιαφέροντα ήταν τα πηγαδάκια στη Βουλή, στη συζήτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Να σημειώσω την παρουσία των περισσότερων βουλευτών της ΝΔ και την παρουσία σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (επειδή υπήρξε κινητοποίηση λόγω της παρουσίας Αλέξη Τσίπρα). Σε ένα πηγαδάκι Συριζαίων βουλευτών (που δεν έχουν ακόμη υπουργοποιηθεί) γινόταν συζήτηση για τη δημιουργία μιας νέας… τάσης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ απαρτιζόμενης από προεδρικούς βουλευτές που θα πάνε κόντρα στην εσωκομματική αντιπολίτευση της ομάδας 53+.
Επιμονή με μπασκετμπολίστα
Δεύτερο θέμα συζήτησης (σε άλλο πηγαδάκι) ποιον θα ανακοινώσει ως υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων ο κ. Τσίπρας. Οι περισσότεροι επέμεναν στον… μπασκετμπολίστα. Οχι όμως τον Φραγκίσκο Αλβέρτη (που το διέψευσε), αλλά (σας μεταφέρω ονόματα που ειπώθηκαν) είτε τον Παναγιώτη Γιαννάκη είτε τον Κώστα Παταβούκα, χωρίς βεβαίως να ξέρει κανείς εάν έχουν βολιδοσκοπηθεί. Και για να δείτε πόσο σοβαρές είναι αυτές οι συζητήσεις, δυο-τρεις πρότειναν έναν παλαιό προπονητή της εθνικής ομάδας μπάσκετ, ξεχνώντας ότι εδώ και χρόνια έχει αποδημήσει εις Κύριον.
Τι συμβαίνει με τον Κοντονή;
Ενα άλλο πηγαδάκι (ίσως το πιο σοβαρό) αλλά απλησίαστο από περίεργα ώτα σχηματίστηκε ανάμεσα στον Σταύρο Κοντονή και την Ολγα Γεροβασίλη. Η συζήτηση διήρκεσε αρκετά την ώρα που στην Επιτροπή διεξαγόταν η πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς να μετέχει (για ποιον λόγο άραγε;) ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής. Ηταν ωσάν να τον είχαν αποκλείσει από παντού οι Συριζαίοι.
Η δραστήρια Νατάσα
Ιδιαίτερα δραστήρια σε θέματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ειδικά σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο του μαστού είναι πάντα η Νατάσα Παζαΐτη. Γι’ αυτό και την καλούν από όλη την Ελλάδα να μιλήσει σε γυναίκες, και όχι μόνο. Μια τέτοια εκδήλωση διοργανώνει τον Φεβρουάριο η δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, Λίνα Ευσταθίου, με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, να αποδέχεται με χαρά την πρόσκληση για να μιλήσει και να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες απέναντι στην πρόληψη που σώζει ζωές. Αξίζει το μήνυμα ζωής που θα στείλει για ακόμη μία φορά η, και γιατρός, Νατάσα Παζαΐτη.