Ούτε αντισυνταγματική, ούτε αντίθετη προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου(ΕΣΔΑ), κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας τη μείωση του εφάπαξ βοηθήματος σε όσους υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας συνταξιοδοτούνται. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφαίνεται ότι η μείωση έγινε για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, ως εκ τούτου απορρίπτει τις σχετικές αιτήσεις έξι συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων της Τράπεζας, που ζητούσαν να ακυρωθεί η οικεία υπουργική απόφαση (Οικονομικών και Εργασίας, του 2013) ως προς την τροποποίηση του καταστατικού του Ταμείου Ασφάλισης και Πρόνοιας της Τράπεζας.

Να σημειωθεί ότι βάσει της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, καθορίστηκε νέος τρόπος υπολογισμού  του εφάπαξ, ο οποίος μάλιστα εφαρμόζεται αναδρομικά σε όσους έχουν αποχωρήσει από την ΕΤΕ  από την 3η Ιανουαρίου 2012, χωρίς να έχουν λάβει ακόμα το σύνολο του εφάπαξ.

Η σημερινή εξέλιξη θέλει το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ (με την υπ΄ αριθμ. 2429/2018 απόφασή του) να απορρίπτει την αίτηση των προσφευγόντων, κρίνοντας ότι η μείωση έγινε για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην αδυναμία του εν λόγω Ταμείου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.