Τεράστια ζημιά έχει προκληθεί εφέτος από το δάκο στην ελαιοπαραγωγή με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητά της.

Η φετινή ελαιοπαραγωγή που αναμενόταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων έχει συρρικνωθεί και συρρικνώνει ταυτόχρονα το εισόδημα των παραγωγών αλλά και των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την έκθλιψη του καρπού.

Κύρια αιτία της μεγάλης ζημιά στην φετινή ελαιοπαραγωγή αποτέλεσαν οι καιρικές συνθήκες που ήταν υπέρ της ανάπτυξης του πληθυσμού του δάκου εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων ακόμα και στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ωστόσο, ευθύνες φαίνεται να έχουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες που δεν αντέδρασαν έγκαιρα στην αντιμετώπιση της ανάπτυξης του εντόμου.

Σύμφωνα με το arcadiaportal  την χρονιά που μας πέρασε το πρόβλημα του δάκου ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και αυτό δημιούργησε εφησυχασμό στη φετινή διαδικασία αντιμετώπισής του η οποία καθυστέρησε σημαντικά.

Περιορίστηκαν σε πολλές περιοχές οι δακοπαγίδες που έλεγχαν τον πληθυσμό του δάκου ενώ την ίδια ώρα καθυστέρησαν οι δημοπρασίες των εργολαβιών της δακοκτονίας με αποτέλεσμα οι ψεκασμοί να γίνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ ήδη είχε αναπτυχθεί η δεύτερη και η τρίτη γενιά του δάκου και οι πληθυσμοί είχαν γίνει ανεξέλεγκτοι.