Bαρύ είναι το κλίμα που επικρατεί  μετά τη δολοφονία του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα από Αλβανούς αστυνομικούς. Στα μειονοτικά χωριά οι κάτοικοι είναι παγωμένοι και αναζητούν ψυχραιμία και ηρεμία προκειμένου να μην υπάρξουν χειρότερα.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, ο οποίος δεν σεβάστηκε ούτε καν ότι έπεσε νεκρός ένας άνθρωπος και μίλησε για τρελό εξτρεμιστή, προκαλεί και διπλωματικό πόλεμο με την Ελλάδα. Παρ’ ότι επιχειρείται να μείνουν χαμηλά οι τόνοι, μέχρι να ξεκαθαριστεί ο τρόπος και η αιτία που οι αστυνομικοί σκότωσαν τον Κατσίφα, η κατάσταση είναι τεταμένη.

Κυρίως, παραμένει θολή η εικόνα για το πώς ξεκίνησε το περιστατικό το οποίο οδήγησε στην συμπλοκή στο υδραγωγείο του χωριού Βουλιαράτες όπου ο ομογενής κατέφυγε, περικυκλώθηκε από τις Ειδικές Δυνάμεις και τελικά έπεσε νεκρός με σφαίρες στο κεφάλι και το στήθος.

Δύο εκδοχές

Οι εκδοχές για το θάνατό του είναι δύο: Η μία λέει ότι ο Κατσίφας δολοφονήθηκε γιατί αντέδρασε όταν η αλβανική αστυνομία κατέβασε ελληνικές σημαίες από το νεκροταφείο των πεσόντων και από άλλα σημεία. Αυτή η ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα την λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του 35χρονου και των αστυνομικών και στη συνέχεια, σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία άρχισε να πυροβολεί με καλάσνικοφ στον αέρα. Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και είχε την τραγική κατάληξη που είχε.

Η δεύτερη εκδοχή κάνει λόγο για εν ψυχρώ δολοφονία του Κατσίφα καθώς η αλβανική αστυνομία έδρασε ερασιτεχνικά.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η πολιτική οργάνωση “Ομόνοια» που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα.

Με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, κατηγορεί ευθέως την αλβανική αστυνομία για μη τήρηση των όσων προβλέπονται για τους «κανόνες ακινητοποίησης», με αποτέλεσμα τον άδικο θάνατο του νεαρού, ενώ παράλληλα κατηγορεί τα Τίρανα για «ψυχολογικό κλίμα βίας» κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας, όπως επίσης και μερίδα αλβανικών ΜΜΕ για έξαρση ανθελληνικής προπαγάνδας που εντείνεται τις τελευταίες ώρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Θλίψη για εκτέλεση Κωσταντίνου Κατσίφα. Ανησυχία για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα μετά το βαρύ συμβάν με την έξαρση ανθελληνικής προπαγάνδας.
Θλίψη και αγανάκτηση είναι τα αισθήματα που χαρακτηρίζουν την ΕΕΜ μετά το θλιβερό τέλος της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην οποία έμεινε νεκρός ο Βουλιαρατινός Κωνσταντίνος Κατσίφας.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι αστυνομικές δυνάμεις παραβλέποντας κανόνες ακινητοποίησης μεμονωμένου ατόμου οδηγήθηκαν στην εκτέλεση του.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλα συνέβησαν ενώ συνεχιζόταν οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ και στην Τελετή Μνήμης στους Βουλιαράτες υπήρχε επίσημη εκπροσώπηση Ελληνικής και Αλβανικής Κυβέρνησης. Προφανώς δεν είναι μόνο ζήτημα παραβίασης του βασικού δικαιώματος του ανθρώπου, αυτό της ζωής. Είναι το όλο ψυχολογικό κλίμα βίας που συντελείται εις βάρος της ΕΕΜ.

Ελπίζουμε το όλο ανθελληνικό κλίμα που προπαρασκευάζονταν προπαγανδιστικά απ’ την ώρα του πρώτου διαξιφισμού του συχωρεμένου με την τοπική αστυνομία, οι εκκλήσεις άμεσα ανθελληνικών κομμάτων και οργανώσεων, αλλά και η αγωνιώδης προσπάθεια αλλαγής πολιτικής ατζέντας στα Τίρανα να μην ήταν λόγοι που επηρέασαν τη συμπεριφορά των δυνάμεων που κατέφθασαν απ’ την πρωτεύουσα.
Το μήνυμα προς την εδώ διαβίωσα ΕΕΜ και τους εκατοντάδες φιλοξενούμενους σήμερα απ’ την Ελλάδα είναι δυστυχώς δυσάρεστο.
Εμείς όμως στην ΟΜΟΝΟΙΑ θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι δεν θα πτοηθούμε στην καταγγελία της αδικίας απ’ την ασφυκτική πίεση που ασκείται απ’ τα ΜΜΕ λειτουργώντας δυστυχώς ως βενζίνη στη φωτιά.
Συλλυπητήρια στους οικείους του Κωνσταντίνου! Ο Θεός να τον συγχωρεί και αναπαύει στους ουρανούς!»

Το χρονικό

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το θύμα -λόγω και της χθεσινής εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940- είχε υψώσει μια μεγάλη ελληνική σημαία στους Βουλιαράτες, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια.

Άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας που ήταν στο χωριό, προφανώς για λόγους ασφαλείας της τελετής στο ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο πεσόντων του ελληνοϊταλικού πολέμου, επιχείρησαν να κατεβάσουν τη σημαία προκαλώντας την αντίδραση του Κατσίφα που φέρεται να διαπληκτίστηκε μαζί τους. Όταν αυτοί τον απείλησαν, πήγε στο σπίτι του και επέστρεψε με καλάσνικοφ -που κατείχε παράνομα- και άρχισε να πυροβολεί για εκφοβισμό στο αέρα.

Μία άλλη εκδοχή θέλει να το κάνει προκειμένου να τιμήσει τους Έλληνες νεκρούς του 1940-1941. Αποτέλεσμα ν’ ακολουθήσει άγριο κυνηγητό. Παράλληλα έφτασαν στο χωριό, επιπλέον αστυνομικές ενισχύσεις από το Αργυρόκαστρο, που ξεκίνησαν τους ελέγχους μέσα και έξω από τους Βουλιαράτες. Η αστυνομία εισέβαλλε στην κατοικία του θύματος, αναζητώντας τον, ασκώντας βία στα συγγενικά του πρόσωπα σύμφωνα με καταγγελίες. Λέγεται μάλιστα ότι διέλυσαν το σπίτι του και χτύπησαν τη μητέρα του.

Τελικά τον εντόπισαν το μεσημέρι σε μια εγκαταλελειμμένη δεξαμενή στα υψώματα επάνω από το χωριό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες στους Βουλιαράτες έγιναν δύο εκδηλώσεις στα νεκροταφεία Ελλήνων πεσόντων στην περιοχή, στις 10 το πρωί και στις 12 το μεσημέρι, με συμμετοχή πλήθους κόσμου -πολλοί εκ των οποίων, μάλιστα, κρατούσαν ελληνικές σημαίες. Παρούσα, δε, ήταν και η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

Όπως λένε οι κάτοικοι, σημαίες υπήρχαν παντού και δεν πρέπει να έγινε το επεισόδιο γιατί κάποιοι επιχείρησαν να τις κατεβάσουν. Ωστόσο, παραμένουν αναπάντητα κάποια ερωτήματα και θολά κάποια σημεία. Γιατί αντέδρασαν έτσι οι κομάντος της Αστυνομίας; Γιατί δεν προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν αντί να τον σκοτώσουν; Και τελικά τι ακριβώς προηγήθηκε στην πλατεία; Προκλήθηκε ο Κατσίφας από τους αστυνομικούς και αντέδρασε με ιδιαίτερη οργή; Πυροβολούσε συνεχώς εναντίον τους θέτοντας σε κίνδυνο άλλες ζωές, όπως ισχυρίζεται η αλβανική κυβέρνηση;

Βίντεο που ανάρτησε στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook πριν από τρεις εβδομάδες ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, δείχνει την ελληνική σημαία να κυματίζει επάνω σ’ εναν σταυρό στις πλαγιές του όρους Κόζιακα επάνω από το χωρίο Βουλιαράτες, ιδιαίτερη πατρίδα του θύματος. Kάτω από το βίντεο, ο ίδιος είχε γράψει: «Βόρεια Ήπειρος Γη ΕΛΛΗΝΙΚΗ. !!! Άπ τα κόκαλα βγαλμένη τον Ελλήνων τα ιερά !!!»

Τι λέει η αλβανική αστυνομία

Σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία, στις 28/10/2018, περίπου στις 10.00, στο χωριό Βουλιαράτες (αλβανικά: Bularat) στο Αργυρόκαστρο, υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς.

Οι αστυνομικοί πήγαν αμέσως στον χώρο απ’ όπου ακούστηκαν τα πυρά.

Σύμφωνα πάντα με την αλβανική αστυνομία, κατά τη στιγμή της άφιξής τους οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση από έναν σκοπευτή ο οποίος φορούσε στρατιωτική στολή. Από τις βολές που εξαπέλυσε εναντίον του αστυνομικού προσωπικού, ένα περιπολικό υπέστη ζημιές. Αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, οι αστυνομικοί ζήτησαν ενισχύσεις από τη διεύθυνση τοπικής αστυνομίας του Αργυροκάστρου.

Σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία, ακολούθησε καταδίωξη του δράστη, ο οποίος πυροβόλησε ξανά κατά των αστυνομικών θέτοντας «σε σοβαρό κίνδυνο τις ζωές τους».

Κατόπιν αυτού, «λαμβάνοντας υπόψη την επικίνδυνη φύση του πολίτη, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο Kostandinοs Kaçifa, 35 ετών, που γεννήθηκε και κατοικεί στο χωριό Βουλιαράτες, η τοπική αστυνομία ζήτησε άμεσα τη βοήθεια ειδικών δυνάμεων για να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση του ασυνήθιστου αυτού περιστατικού για τις τοπικές δυνάμεις».

Μόλις έφτασαν οι ειδικές δυνάμεις, μπήκαν για έλεγχο στο σπίτι του δράστη, αλλά δεν ήταν εκεί. Οι ειδικές δυνάμεις άρχισαν να «χτενίζουν» την περιοχή και τον εντόπισαν λίγο αργότερα σε μια βουνοπλαγιά πάνω από το χωριό Βουλιαράτες.

Μόλις τους αντίκρισε –σύμφωνα με την αστυνομία της Αλβανίας– ο Κωνσταντίνος Κατσίφας άνοιξε αμέσως πυρ εναντίον τους.

Οι ειδικές δυνάμεις μέσω τηλεβόα κάλεσαν επανειλημμένα τον δράστη -που συνέχισε να πυροβολεί εναντίον τους- να ρίξει το όπλο του και να παραδοθεί.

«Ο πολίτης Κατσίφας συνέχισε να πυροβολεί εναντίον ειδικών δυνάμεων για σχεδόν 30 λεπτά, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τις ζωές τους. Σε απάντηση, ειδικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Κωσταντίνο Κατσίφα», υποστηρίζει η αλβανική αστυνομία.

Όπως αναφέρει, βρέθηκαν ένα αυτόματο καλάσνικοφ, δύο γεμιστήρες, μια τσάντα με φυσίγγια και 31 χρησιμοποιημένες σφαίρες. Από το διαμέρισμά του κατασχέθηκε και μια στολή παραλλαγής.

Η Εισαγγελία του Δικαστικού Επαρχιακού Δικαστηρίου του Αργυροκάστρου και η Εισαγγελία Σοβαρών Εγκλημάτων διεξάγουν τις έρευνες για το περιστατικό.