Τα παιχνίδια με την ταμπέλα «δίχως αύριο» είναι αυτά που, είτε αλλάζουν την ψυχολογία και το μομέντουμ μιας ομάδας, είτε αλλάζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Και ειδικά όταν αυτές οι ταμπέλες μπαίνουν σε παιχνίδια ομάδων όπως ο Ολυμπιακός, τότε η πίεση ξεπερνάει τη λογική και γίνεται μέγγενη για παίκτες και προπονητές. Με τον Πέδρο Μαρτίνς και τους ποδοσφαιριστές του να βιώνουν το βράδυ της Πέμπτης (25/10) μία τέτοια κατάσταση, αλλά να κερδίζουν το στοίχημα.

Διότι η αναμέτρηση με την Ντουντελάνζ ανέδειξε ό,τι έχει δείξει ο φετινός Ολυμπιακός. Ανέδειξε το πολύ καλό ποδόσφαιρο που παίζουν οι Πειραιώτες τη φετινή σεζόν (με λίγες εξαιρεσεις), ανέδειξε πρωταγωνιστές (Φορτούνης, Ποντένσε, Μπουχαλάκης, Κούτρης, Τοροσίδης, Σισέ), αλλά ανέδειξε και το μεγάλο, το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ερυθρόλευκοι τη φετινή σεζόν: Το γκολ. Με τους Πειραιώτες να σπαταλούν πληθώρα κραυγαλέων ευκαιριών.

Εχει καταστεί σαφές, πλέον, ότι η τόσο μεγάλη αστοχία δεν είναι τόσο θέμα ευστοχίας. Εχει εξελιχθεί σε ένα πολύ μεγάλο ψυχολογικό βάρος, ακόμη και για παίκτες που «έχουν» το γκολ αλλά και την προσωπικότητα και τις παραστάσεις να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις, όπως ο Φορτούνης και ο Χριστοδουλόπουλος.

Στο ημίχρονο του αγώνα το Λουξεμβούργο ο Ολυμπιακός είχε αφήσει ανεκμετάλλευτες 14 τελικές προσπάθειες! Χάνοντας πρωτοφανείς ευκαιρίες, ακόμη και σε άδειο τέρμα. Παρότι, όμως, η πίεση είχε χτυπήσει κόκκινο ο Πέδρο Μαρτίνς φρόντισε να πει τα… σωστά λόγια στους ποδοσφαιριστές του στο ημίχρονο της αναμέτρησης. Λόγια που ηρέμησαν τους παίκτες και αφαίρεσαν κάποιο από το πολύ μεγάλο βάρος που κουβαλούσαν.
«Μη στενοχωριέστε, παίζουμε το παιχνίδι μας. Αυτό που βλέπω είναι ο Ολυμπιακός. Πρέπει να συνεχίσουμε έτσι. Να συνεχίσουμε να είμαστε επιθετικοί, να έχουμε υπομονή στο παιχνίδι μας και να είστε σίγουροι ότι θα μπει το γκολ», ανέφερε αρχικά ο Πορτογάλος τεχνικός, για να συνεχίσει: «Δεν θέλω να βιαζόμαστε. Ακόμη κι αν δείτε ότι περνάει η ώρα δεν θέλω να ξεφύγετε από το πλάνο μας, δεν θέλω να ξεκινήσετε να χαλάσετε τον τρόπο που αναπτυσσόμαστε. Θα βάλουμε πολλά γκολ έτσι όπως παίζουμε. Θα νικήσουμε».

Από εκεί και πέρα, ο Μαρτίνς έδωσε και κάποιες περαιτέρω οδηγίες στους ποδοσφαιριστές του, ζητώντας από τους ακραίους μπακ, Τοροσίδη και Κούτρη να παίζουν ακόμη ψηλότερα, να ανεβαίνουν πιο συχνά και να δημιουργούν υπεραριθμία στην άμυνα της Ντουντελάνζ. Μάλιστα, μόλις ο Τοπμέλερ (προπονητής της Ντουντελάνζ) άλλαξε το αρχικό 3-5-2 σε 4-2-3-1, ο 48χρονος τεχνικός ζήτησε ακόμη πιο επιτακτικά να ανέβουν και να βοηθήσουν στην επίθεση οι δύο Έλληνες μπακ. Όπως και έγινε.

Το τέλος του αγώνα βρήκε τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού να πανηγυρίζουν μία άξια, δύσκολη, αλλά και εξαιρετικά σημαντική νίκη. Οι Πειραιώτες μπήκαν για τα καλά στη μάχη της πρόκρισης στους «32» του Europa League, έπαιξαν το ποδόσφαιρο που ξέρουν, αλλά πάνω από όλα, αυτό το γκολ/αυτογκόλ του Φορτούνη, που έκανε το 2-0, άλλαξε το κλίμα. Με τους (δεισιδαίμονες) Ερυθρόλευκους να αναφέρουν αστειευόμενοι ότι «αφού μπήκε έτσι το γκολ… λύθηκαν τα μάγια». Και μεταξύ μας, άδικο δεν έχουν…

Όσο για τον Μαρτίνς; Αφού οδήγησε τους παίκτες στους περίπου 1500 οπαδούς του Ολυμπιακού, που είχαν ταξιδέψει έως το Λουξεμβούργο για να τους στηρίξουν αποφάσισε να πει και πάλι την… τελευταία λέξη πριν την επιστροφή στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά πιο χαλαρός και χαρούμενος. «Μπράβο σε όλους. Κάνατε εξαιρετική δουλειά. Σας αξίζει αυτή η νίκη. Ξεκουραστείτε καλά, γιατί τη Δευτέρα έχουμε ένα σημαντικό παιχνίδι», ήταν το μήνυμα του Πορτογάλου. Με το οποίο έστρεψε ήδη την προσοχή όλων στο παιχνίδι της Δευτέρας κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης. Οπου ο Ολυμπιακός θέλει να «σπάσει» το σερί των 3 αγώνων δίχως νίκη στη Super League.