Στο ΣτΕ η διαμάχη ΣΚΑΙ – ΕΣΡ

Ως προς το θέμα της ώρας προβολής του ριάλιτι Survivor

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει την έκβαση της διαμάχης που έχει ανακύψει μεταξύ του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, ως προς το θέμα της ώρας προβολής του ριάλιτι Survivor. Η όποια απάντηση του ΣτΕ θα καθορίσει ουσιαστικά το αν η μετάδοση θα γίνεται πριν ή μετά τις 9 μ.μ., ως εκ τούτου αν θα απαιτείται ή όχι η συναίνεση των γονέων για την τηλεθέαση από ανήλικους.

Το ΕΣΡ και μάλιστα η Ολομέλεια του (απόφαση 185/2017),  επέβαλε στον ΣΚΑΙ τη διοικητική κύρωση της «συστάσεως» για παράβαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας που αφορά την προστασία των ανηλίκων.

Η παράβαση του τηλεοπτικού σταθμού του Φαλήρου, κατά το ΕΣΡ, ανάγεται στο ότι «για την παρακολούθηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων (και άλλων παρόμοιων) εκ μέρους των ανηλίκων τηλεθεατών, είναι απαραίτητη η συναίνεση των γονέων τους, οι οποίοι φέρουν την ευθύνη των σχετικών επιλογών».

Πάντα κατά το ΕΣΡ, η σήμανση για τα προγράμματα αυτά είναι της «3ης κατηγορίας» και όχι της «2ηςκατηγορίας» που επιτρέπει την μετάδοση της εκπομπή Survivor πριν από τις 9 μ.μ., έτσι με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται η τηλεοπτική νομοθεσία. Το ΕΣΡ αποδίδει μάλιστα στον ΣΚΑΙ, ότι «εκ προθέσεως» τέλεσε την διοικητική αυτή παράβαση.

 Ο τηλεοπτικός σταθμός, με τη σειρά του, υποστηρίζει ότι από το ΕΣΡ ελήφθησαν ενδεικτικά αποσπάσματα από την επίμαχη εκπομπή, με αντιδράσεις και διαλόγους των παικτών που κρίθηκαν ότι μπορεί να έχουν δυσμενή επίδραση στην προσωπικότητα, την ηθική και πνευματική ανάπτυξη των ανηλίκων.

Μάλιστα, ο εν λόγω τηλεοπτικός σταθμός επικαλείται στατιστικά στοιχεία τηλεθέασης σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα ο ανήλικος πληθυσμός ατόμων ηλικίας από 4 έως 14 ετών ανέρχεται στο 1.138.554 και εξ ΄ αυτών παρακολουθούν Survivor το 13%, δηλαδή 148.000 ανήλικοι, ενώ το 87% δεν το παρακολουθεί. ΤοSurvivor είναι παγκοσμίως γνωστό πρόγραμμα οικογενειακής τηλεθέασης (ψυχαγωγία σε συνέχειες), σημειώνει ο ΣΚΑΙ, και έχει προβληθεί στη χώρα μας κατά το παρελθόν από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς πριν από τις 9 μ.μ. χωρίς να υπάρχει κάποια αντίδραση.

Ο ΣΚΑΙ υποστηρίζει ότι η απόφαση του ΕΣΡ είναι αναιτιολόγητη, πάσχει από πλημμέλειες, πολύ περισσότερο δε όταν στις κατηγορίες των προγραμμάτων δεν υπάρχει πρόβλεψη για reality, όπως είναι η εκπομπή Survivor.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk