Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι μετά από όσα έγιναν με τον Πάνο Καμμένο (φωτογραφία) στις ΗΠΑ αναρωτήθηκαν αν πρόκειται για «σαμποτάζ» στον Αλέξη Τσίπρα. Και το έλεγαν αυτό βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίως, στους διαδρόμους της Βουλής, διότι όταν ένας υπουργός Αμυνας πηγαίνει στις ΗΠΑ και καταθέτει νέο σχέδιο για το Μακεδονικό χωρίς να έχει ενημερώσει το Μαξίμου, τότε προφανώς πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια. Εκτός εάν υπήρξε κάποια προσυνεννόηση. Το «άδειασμα» που έκανε η κυβέρνηση στον υπουργό Αμυνας ήταν μάλλον… χλιαρό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και ορισμένοι που διερωτώνται εάν όλα αυτά είναι προσχεδιασμένα.
■■■
Διότι αναρωτιόνταν (επαναλαμβάνω όχι οι νεοδημοκράτες βουλευτές αλλά οι συριζαίοι) εάν όντως ήταν πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας και όχι κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, τότε ο Πρωθυπουργός, που έχει το προνόμιο να παύει ή να διορίζει υπουργούς, τι έκανε; Γιατί δεν πήρε ένα τηλέφωνο τον κ. Καμμένο να του ζητήσει εξηγήσεις;
■■■
Ωστόσο, οι περισσότεροι στάθηκαν στο Μακεδονικό και στη μάλλον αστεία πρόταση για νέα… βαλκανική συμφωνία την οποία ουδέποτε θα δεχόταν η Ουάσιγκτον. Ακόμη πιο σοβαρό είναι όμως αυτό που είπε ο κ. Καμμένος στον ομόλογό του, Τζ. Μάτις. Ο υπουργός Αμυνας υποστήριξε ότι με την πρότασή του «θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην πΓΔΜ».
■■■
Ο Π. Καμμένος δηλαδή «αποκηρύσσει» το… ρωσικό παρελθόν του και με μια ψυχροπολεμική δήλωση τάσσεται κατά της Μόσχας;
■■■
Και αν αυτό είναι προσωπική στρατηγική του υπουργού Αμυνας το καταλαβαίνουμε. Αυτός που πρέπει όμως να το καταλάβει είναι ο κ. Τσίπρας, αλλά και ο ελληνικός λαός που αναρωτιέται αν ο Πρωθυπουργός ελέγχει πλήρως την κυβέρνησή του.
■■■
Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν από την επισημοποίηση του ταξιδιού του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, όπου πάει για να αποκαταστήσει τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, το να βγαίνει ο υπουργός Αμυνας και να…  αναχαιτίζει τους Ρώσους τι σημαίνει; Είτε «σαμποτάρει» τον ίδιο τον Πρωθυπουργό είτε απλά… του ξέφυγε από τη χαρά του που τον δέχθηκαν οι Αμερικανοί μετά από τόσους μήνες που τον είχαν στο «ψυγείο». «Ή και τα δύο» έλεγε κάποιος βαθύς γνώστης της τακτικής Καμμένου.

Η Ντόρα πάει Αμερική

Σας πληροφορώ ότι και μια γαλάζια τομεάρχης ετοιμάζει τις βαλίτσες της για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι όμως για να κλείσει κάποια αμυντική συμφωνία ή να παραχωρήσει κάποιο νησί ώστε να γίνει αμερικανική βάση. Πρόκειται για την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θα ταξιδεύσει μαζί με τον σύζυγό της στις ΗΠΑ για να κάνει μια διορθωτική χειρουργική επέμβαση στο πόδι της.

Το σποτάκι της Αχτσιόγλου

Με σκηνές από… κρέατα και κιμά το νέο σποτ της κυβέρνησης που επανήλθε στα σποτάκια μετά την… αφωνία που ακολούθησε τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Αυτή τη φορά το νέο βίντεο αφορά την επέκταση 7 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Ηταν ζήτημα χρόνου η κυρία Αχτσιόγλου να πρωταγωνιστήσει σε βίντεο το οποίο κλείνει όπως κλείνουν και τα σποτάκια του κ. Τσίπρα, δηλαδή «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»!
■■■
Το βίντεο, διάρκειας δύο λεπτών, αρχίζει με την προβολή εικόνας κρεάτων και κιμά και το σχόλιο «οι εργαζόμενοι δεν είμαστε ένα κομμάτι κρέας να μας διαχειρίζονται όπως θέλουν». Μιλούν εργαζόμενοι περιγράφοντας την κατάσταση στην αγορά εργασίας και παρεμβάλλεται η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου που εξηγεί τα περί της επέκτασης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων τονίζοντας ότι ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν δει αυξήσεις.

Ο Στουρνάρας μίλησε

Επειτα από πολλές ημέρες αφωνίας ο Γιάννης Στουρνάρας, από τη Φρανκφούρτη όπου βρίσκεται για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, δήλωσε: «Η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος». Και πρόσθεσε: «Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες».

Οι δημοσιοσχεσίτες του Μπαλί

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης θα αναχωρήσουν από τη Φρανκφούρτη και θα πάνε στο Μπαλί, όπου είναι η σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ολοι πλην ενός, του Γιάννη Στουρνάρα. Οταν ρώτησα συνεργάτη του γιατί το κάνει αυτό, μου απάντησε: «Εχει αρκετή και σοβαρή δουλειά στην Αθήνα και δεν έχει καιρό για χάσιμο με δημόσιες σχέσεις στο Μπαλί». Οταν όμως παρατήρησα ότι στο Μπαλί βρίσκεται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που προσπαθεί να ανακαλύψει ασιάτες επενδυτές, ο συνεργάτης του κεντρικού τραπεζίτη μού είπε: «Ο κ. Στουρνάρας δεν το σχολιάζει».

Ο Γιόχαν Στράους και ο Κυριάκος

Πήρε το δωράκι του ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρέσβη της Αυστρίας Andrea Iki-Böhm στο πρόγευμα που παρέθεσε στο σπίτι της στο Ψυχικό μαζί με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Του δώρισε ένα CD με κλασική μουσική (Στράους και Μότσαρτ) ώστε να χαλαρώνει όταν νιώθει την ανάγκη, όπως του είπε. Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης πήρε το πρόγευμά του (τσάι ή καφέ με κρουασάν και κεκάκια) και μίλησε για όλα. Εχει ενδιαφέρον όμως τι ρώτησαν οι πρέσβεις; Οχι, όπως πολλοί νομίζουν, μόνον για το Μακεδονικό (έγινε μόνον μία ερώτηση για την ψήφιση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή). Κυρίως επέμειναν στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη που παρουσίασε στη ΔΕΘ ρωτώντας για τη μείωση της φορολογίας. Επίσης ρώτησαν για θέματα ασφαλείας (ας μην ξεχνάμε ότι το σπίτι της πρέσβεως της Αυστρίας δέχθηκε «επίσκεψη» από τον Ρουβίκωνα) και θέματα Παιδείας, τις θεσμικές αλλαγές που προτίθεται να κάνει όταν και όποτε γίνει κυβέρνηση και βεβαίως το Μεταναστευτικό. Οι περισσότεροι ερωτήσεις για το Μεταναστευτικό έγιναν από τις σκανδιναβικές χώρες.

Δύο αρχηγοί κρατών στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Πόσους αρχηγούς κρατών μπορεί να αντέξει αυτή η χώρα τον Οκτώβριο; Δύο. Τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο μεν Γερμανός αναμενόταν στην Αθήνα την Τετάρτη το βράδυ μετά της συζύγου και του ετοιμάζεται μεγαλειώδης υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επίσημο δείπνο την Πέμπτη (όπου θα παραστούν οι Αλέξης Τσίπρας μετά της συντρόφου Περιστέρας (Μπέτυς) Μπαζιάνα και Κυριάκος Μητσοτάκης μετά της συζύγου Μαρέβας. Να είστε βέβαιοι ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων θα κυριαρχήσει. Ο δε Ιταλός θα παραστεί στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη (επέτειος του «ΟΧΙ») και εν συνεχεία θα μεταβεί μαζί με τον Προκόπη Παυλόπουλο στην Κεφαλλονιά για να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των ιταλών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τους ναζί. Το στεφάνι θα κατατεθεί στο Ρόζα Κάζα όπου έγιναν οι εκτελέσεις. Το φθινόπωρο του 1943 η Βέρμαχτ εκτέλεσε 9.600 ιταλούς στρατιώτες στην Κεφαλλονιά της μεραρχίας Acqui. Η σφαγή της Κεφαλλονιάς θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου της Βέρμαχτ. Ελέγχεται αν θα γίνει προβολή της ταινίας «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», με τους Νίκολας Κέιτζ, Πενέλοπε Κρουζ (που υποδυόταν την ερωτευμένη Πελαγία) και Ειρήνη Παππά.