Σε κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση, καθώς αφορά υπόθεση μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος -τις πλημμύρες στη Μάνδρα με τους 23 νεκρούς- προέβη η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου: η Ξένη Δημητρίου με παραγγελία της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ζήτησε να αναζητηθούν και να διωχθούν ποινικά όσοι έδωσαν πληροφορίες στον Τύπο για την κλήτευση περισσότερων από δέκα υπόπτων, με κορυφαία την επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής, Ρένα Δούρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελέας προχώρησε στην εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ύστερα από αναφορά που της κοινοποιήθηκε με την υπογραφή της ίδιας της κυρίας Δούρου, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου. Στην αναφορά διατυπώνεται η διαμαρτυρία της Περιφερειάρχη για το γεγονός ότι, ενώ η είδηση είχε δει το φως της δημοσιότητας από τις 28 Οκτωβρίου, η ίδια δεν είχε λάβει την κλήση ως και το μεσημέρι της Δευτέρας 1ης Οκτωβρίου.

Η Περιφερειάρχης απηύθυνε την αναφορά της πρωτίστως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, καθιστώντας τη δευτερευόντως γνωστή και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την ανάλογη επισύναψη δημοσιευμάτων και ασφαλώς την επισήμανση «μέχρι και την προηγούμενη ημέρα δεν είχε επιδοθεί καμία κλήση για ανωμοτί εξηγήσεις».

Πρακτικά, η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου είχε ως αποτέλεσμα να ανατεθεί η υπόθεση σε εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος και θα αναζητήσει ενδεχόμενη διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, μεταξύ αυτών παράβαση καθήκοντος και διαρροή εγγράφων δικογραφίας.

Είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες, που η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Την πρώτη, και με άξονα μια άλλη τραγική υπόθεση – τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, είχαν προκληθεί ισχυρότατοι τριγμοί, όταν εμφανίστηκε με παραγγελία της να καθυστερεί δραματικά την έρευνα για την ποινική απόδοση ευθυνών, ζητώντας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την επισύναψη (στη δικογραφία) του πορίσματος – περί διοικητικών ευθυνών – της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου. Η κυρία Δημητρίου διέψευσε τα όσα γράφηκαν σχετικά, μίλησε για «δήθεν παρέμβασή της» και διατράνωσε την «απόλυτη στάση της» και την «ακλόνητη θέλησή της» για την ολοκλήρωση της έρευνας.

Σε κάθε περίπτωση, η παραγγελία της έρευνας για τη διαρροή θεωρείται από νομικές και δικαστικές πηγές, τουλάχιστον «άκομψη» από την κυρία Δημητρίου καθώς «στοχοποιεί κόσμο», ενώ μοιάζει με …διύλιση του κώνωπα, και κατάποση της καμήλου, καθώς η έρευνα δεν έχει αποδώσει καρπούς περίπου έναν χρόνο μετά τις φονικές πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2017.

«Η Εισαγγελία μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται το εύλογο ενδιαφέρον του Τύπου, και των πολιτών για ενημέρωση σε μία υπόθεση με τόσους νεκρούς. Ανάλογες διαρροές ειδήσεων σε μείζονες άλλες υποθέσεις, δεν έχουν, πάντως, θορυβήσει σχετικά την ανώτατη Εισαγγελία της χώρας».