Οι Αμερικανοί Γουίλιαμ Νορντχάους και Πολ Ρόμερ τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2018 επειδή ενσωμάτωσαν την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογική καινοτομία στη μακροοικονομική ανάλυση, ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών.

«Τα ευρήματά τους διηύρυναν σημαντικά την οικονομική ανάλυση με την κατασκευή μοντέλων που εξηγούν πώς η οικονομία της αγοράς αλληλεπιδρά με τη φύση και τη γνώση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ακαδημίας.

Το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατ. κορωνών Σουηδίας (1 εκατ. δολάρια), καθιερώθηκε το 1968. Δεν περιλαμβανόταν στην αρχική ομάδα των πέντε βραβείων που είχε οριστεί από τον σουηδό βιομήχανο Άλφρεντ Νόμπελ στη διαθήκη του το 1895.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγείται στην ανακοίνωση, «ο καθηγητής Νορντχάους του Πανεπιστημίου Yale ήταν ο πρώτος επιστήμονας που δημιούργησε ένα μοντέλο που περιγράφει τη σχέση αλληλεπίδρασης που υπάρχει μεταξύ οικονομίας και κλίματος», ενώ «ο καθηγητής Ρόμερ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έδειξε πώς οι οικονομικές δυνάμεις καθορίζουν την επιθυμία των επιχειρήσεων να παράξουν νέες ιδέες και καινοτομίες».
Με τη βράβευση των καθηγητών Νορντάους και Ρόμερ, που είναι 77 και 62 ετών αντίστοιχα, ολοκληρώνεται η εφετινή απονομή των βραβείων Νομπέλ.

Βραβείο για τη Λογοτεχνία εφέτος δεν θα απονεμηθεί, για πρώτη φορά εδώ και 63 χρόνια, εξαιτίας των παραιτήσεων μελών της Σουηδικής Ακαδημίας που αποφασίζουν για τη βράβευση αυτή. Οι παραιτήσεις έγιναν λόγω σκάνδαλου για ανάρμοστη συμπεριφορά στο οποίο ενεπλάκησαν.
Η Ακαδημία διευκρίνισε ότι το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας 2018 θα αποφασισθεί και θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα με το Νόμπελ του 2019.

The Nobel Prize

@NobelPrize

BREAKING NEWS: ⁰The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2018 to William D. Nordhaus and Paul M. Romer.