«Αποσαφηνίζονται πλέον πολλές πτυχές του τραγικού θανάτου του 32χρονου Ζακ Κωστόπουλου, το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου, έξω από το κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος. Ο 32χρονος , σύμφωνα με μαρτυρίες , φέρεται  να είχε προχωρήσει το τελευταίο διήμερο σε εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών και μάλιστα την προηγούμενη ημέρα είχε παρουσιάσει σημαντικό πρόβλημα υγείας  λόγω  χρήσης κοκτέιλ ουσιών και η κατάστασή του επιδεινώθηκε την μοιραία ημέρα. Λίγο πριν εισέλθει στο κοσμηματοπωλείο έδειχνε να βρίσκεται σε κατάσταση αμόκ έξω από γειτονικό κατάστημα με γρήγορο φαγητό μαζί με δύο ακόμη άτομα -πιθανόν τοξικομανείς- που  έδειχναν να προσπαθούν να τον συνεφέρουν  ή να τον συγκρατήσουν και του έφεραν ένα μπουκάλι νερό. Τα δύο αυτά άτομα που τα αναζητούμε ακολούθησαν τον άτυχο 32χρονο μέχρι το κοσμηματοπωλείο και στη συνέχεια εξαφανίσθηκαν και αποφεύγουν να εμφανισθούν. Εκτιμούμε ότι ο  Ζακ Κωστόπουλος μπήκε στο κοσμηματοπωλείο ίσως για να τολμήσει να κλέψει έχοντας ελάχιστη συναίσθηση των ενεργειών του  και σε κατάσταση παραζάλης. Εχει συμβεί και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις ληστειών ο δράστης λόγω χρήσης ορισμένων ουσιών να μην έχει αναστολές και  να δρα χωρίς καταλογισμό. Οσον αφορά τα αίτια θανάτου του, εκτιμούμε ότι είναι κάποιο οίδημα ή άλλο πρόβλημα υγείας όπως συνέβη και σε πρόσφατο περιστατικό θανάτου 47χρονου χρήστη ναρκωτικών  στην Ομόνοια αλλά και την περίπτωση του θανάτου 20χρονου σπουδαστή τον Μάιο του 2017, σε φεστιβάλ στο Γκάζι, μετά από χρήση χαπιών που του είχαν δώσει  μέλη σπείρας από το Καρπενήσι. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν διαφωτιστεί πολλές πτυχές της υπόθεσης».
Σε  αυτές τις αναφορές προχώρησαν μιλώντας προ «Το Βήμα» αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής που παρακολουθούν όλο το πλέγμα ερευνών σχετικά με τον θάνατο του 32χρονου πριν από 12 ημέρες στο κέντρο της Αθήνας, που προκάλεσε συγκίνηση και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, ύστερα και από την προβολή βίντεο με τον ξυλοδαρμό του. Ενα από τα πλέον κρίσιμα στοιχεία της έρευνας είναι οι κινήσεις του άτυχου «ακτιβιστή» τις τελευταίες ημέρες και ώρες πριν το τραγικό περιστατικό.
Προκειμένου να διερευνηθεί αν και σε ποια έκταση προχωρούσε σε χρήση ναρκωτικών, αν είχε παρουσιάσει σχετικά προβλήματα υγείας αλλά και ποια άγνωστα άτομα γνώριζαν τις κινήσεις του ή τον ακολουθούσαν.
Ηδη φαίνεται να έχουν συγκεντρωθεί σημαντικά σχετικά στοιχεία, ιδίως για όσα είχαν συμβεί την προηγούμενη ημέρα του θανάτου του.  Η ΕΛ.ΑΣ αναλύει τα βίντεο από άλλα σημεία από τα οποία πέρασε ο άτυχος 32χρονος , προχωρά σε συγκέντρωση μαρτυριών από το  προσωπικό περιβάλλον του και εξετάζει δεδομένα κλήσεων κλπ.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι εντός του επομένου πενθημέρου θα έχουν προσδιορισθεί τα βασικά δεδομένα των κινήσεων του 32χρονου και θα μπορούν να εξαχθούν σχετικά   ασφαλή συμπεράσματα.