Πλατφόρμα – εργαλείο για νομικούς και πολίτες

Ηλεκτρονική πλατφόρμα, η ECHRCaseLaw, με όλη τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), λειτουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα, η ECHRCaseLaw, με όλη τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), λειτουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

Η πλατφόρμα απευθύνεται όχι μόνον σε νομικούς, αλλά ανεξαιρέτως σε όλους τους πολίτες, που διεκδικούν την υπεράσπιση μίας σειράς δικαιωμάτων που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). 

Στη διαδικτυακή αυτή πύλη, παρουσιάζονται αναλυτικά οι σημαντικότερες αποφάσεις του ΕΔΔΑ, προσβάσιμες στον καθένα μέσα σε λίγες ώρες από τη δημοσίευσή τους. 

«Το γεγονός αυτό καθιστά το ECHRCaseLaw μία σημαντική δεξαμενή πληροφοριών για τον νομικό κόσμο σχετικά με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τον τρόπο λειτουργίας του», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. «Παράλληλα, οι πολίτες μπορούν να βρουν «χρήσιμα» εργαλεία και να ενημερωθούν αναλυτικά για τον τρόπο άσκησης και το κόστος της ατομικής προσφυγής στο ΕΔΔΑ, ικανοποιώντας τα δικαιώματά τους εκτός των εθνικών συνόρων. Η ικανοποίηση δε, αυτών των δικαιωμάτων, μέσω μιας θετικής απόφασης, μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη, τόσο οικονομικά σε περίπτωση αναγνώρισης εύλογης αποζημίωσης, οσο και ουσιαστικά αφού δίνεται η δυνατότητα επανεξέτασης από τα εθνικά δικαστήρια των υποθέσεών τους». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου, που τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος και στη χώρα μας, είναι ο πρώτος σε διεθνές επίπεδο δικαστικός μηχανισμός προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι αποφάσεις του εδραιώνονται όχι μόνον στον δικαστικό και νομικό κόσμο, αλλά και αντανακλούν στους πολίτες του κάθε κράτους-μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχουν εξαντλήσει τα εθνικά ένδικα μέσα, και προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεωρώντας το ύστατο καταφύγιό τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk