Δικαστές: Προσβλητική η οδηγία του υπουργείου για τα εκτός έδρας

«Αντί να εφευρίσκουν γραφειοκρατικά προσκόμματα στην απόδοση των εξόδων μετάβασης σε μεταβατικές έδρες και μάλιστα χωρίς έρεισμα στο νόμο, να μεριμνούν για την έγκαιρη καταβολή τους»

Τη δυσαρέσκεια τους για τη νέα οδηγία του υπουργείου Δικαιοσύνης προς τα διοικητικά δικαστήρια, ως προς τις μετακινήσεις των δικαστών, εκφράζει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών. Σημειώνοντας ότι η οδηγία δεν έχει έρεισμα στον νόμο, η Ένωση τη χαρακτηρίζει ως «προσβλητική» για τους δικαστές. 

Στην οδηγία τονίζεται ότι όσοι εκ των δικαστικών λειτουργών μεταβαίνουν σε μεταβατικές έδρες, θα πρέπει, πέραν των λοιπών δικαιολογητικών (εισιτήρια μεταφορικού μέσου, απόδειξη διαμονής σε ξενοδοχείο), να προσκομίζουν έκθεση άφιξης και αναχώρησης από τη γραμματεία των οικείων δικαστηρίων και -κατά περίπτωση- υπεύθυνη δήλωση για την δικαιολόγηση της τυχόν πρόωρης άφιξης ή καθυστερημένης αναχώρησης από την αντίστοιχη μεταβατική έδρα. Παράλληλα, θα πρέπει πριν από την αναχώρησή τους, να γνωστοποιούν στη γραμματεία του Δικαστηρίου πέραν των ημερομηνιών αναχώρησης – επιστροφής, και την αντίστοιχη ώρα αναχώρησης του μέσου μετακίνησης, προκειμένου να υπολογισθεί τυχόν ημιπαραμονή.

«Οι παραπάνω οδηγίες δεν έχουν έρεισμα στο νόμο, είναι δε προσβλητικές για τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι, όπως γνωρίζουν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκαταβάλουν οι ίδιοι, καλή τη πίστη, τις δαπάνες μετάβασής τους σε μεταβατικές έδρες και κατά κανόνα λαμβάνουν μέρος των πραγματικών τους δαπανών και μάλιστα ικανό χρονικό διάστημα αργότερα (ενίοτε και πέραν του έτους). Η υλοποίηση όσων προβλέπουν οι ως άνω οδηγίες, άλλωστε, δεν είναι πάντοτε εφικτές (π.χ. απαγορευτικό απόπλου ή άφιξη του δικαστή στη μεταβατική έδρα σε ώρα κατά την οποία δεν λειτουργεί η γραμματεία του δικαστηρίου)». 

Και επισημαίνουν : «Οι αρμόδιοι του Υπουργείου καλό θα ήταν, αντί να εφευρίσκουν γραφειοκρατικά προσκόμματα στην (ιδιαίτερα καθυστερημένη) απόδοση των εξόδων μετάβασης σε μεταβατικές έδρες και μάλιστα χωρίς έρεισμα στο νόμο, να μεριμνούν για την έγκαιρη καταβολή τους».    

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk