Οι πασοκογενείς διχάζουν την Κουμουνδούρου

Ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί το ενδεχόμενο «πασοκοποίησης» του κόμματος, καθώς κυριαρχεί η εσωτερική σύγκρουση για την προοπτική να κινηθεί στον δρόμο που χάραξε το ΠαΣοΚ και να μετακινηθεί στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας.

Το λογότυπο έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018. Συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στα γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ (File: 19944710.jpg )
Ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί το ενδεχόμενο «πασοκοποίησης» του κόμματος, καθώς κυριαρχεί η εσωτερική σύγκρουση για την προοπτική να κινηθεί στον δρόμο που χάραξε το ΠαΣοΚ και να μετακινηθεί στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας.
Υπό τη σκιά των διεργασιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και προσώπων από την Κεντροαριστερά, με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καταγράφονται δύο στρατόπεδα.
Κεντρικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν στη μετεξέλιξη του κόμματος σε σοσιαλδημοκρατικό και εμμένουν, παρά την εφαρμογή του Μνημονίου, στον αμιγώς αριστερό χαρακτήρα του, ενώ την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας εμμένει στα ανοίγματα και στα προσκλητήρια με στόχο τη δημιουργία «προοδευτικών μετώπων».

Πολιτική αναφυλαξία

Η ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ περνά ουσιαστικά μέσα από την αξιοποίηση στελεχών από το ΠαΣοΚ, αν και για πολλούς και μόνο η αναφορά στο όνομά του προκαλεί πολιτική αναφυλαξία.
Οι διεργασίες που είναι σε εξέλιξη έχουν στο επίκεντρό τους τη σταθερή πολιτική γραμμή των αντιδρώντων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερό κόμμα. Η ομάδα των «53+» αντιδρά στη στήριξη πασοκογενών στελεχών στις αυτοδιοικητικές εκλογές και εμμένει στην αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κεντρικός παράγοντας αυτής της τάσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επέλεξε μετά τη λήξη του Μνημονίου να στείλει το μήνυμα: «Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη, αλλά είχε αγώνα να δώσει. Τον παραμόνευαν οι μνηστήρες. Τους νίκησε με τη βοήθεια των πιστών δικών του ανθρώπων».
Ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης αρνείται ότι το κόμμα προσχωρεί στην Κεντροαριστερά και απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι εισήλθε σε πορεία «πασοκοποίησης». Ο ίδιος, συνομιλώντας πλέον πιο ανοιχτά με την ομάδα των «53», είναι της άποψης ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο αφελείς ώστε να υιοθετηθεί κάτι που απέρριψε τα προηγούμενα χρόνια η ελληνική κοινωνία. Βέβαια, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, καθώς για αρκετά στελέχη είναι ζωτικής πολιτικής σημασίας η συγκρότηση ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου που θα ενσωματώνει δυνάμεις που προέρχονται από το ΠαΣοΚ. Προ ημερών ο Νίκος Παππάς είπε ότι την 3η Σεπτέμβρη γιορτάζει η δημοκρατική Ελλάδα, ο προερχόμενος από το ΠαΣοΚ Χρήστος Σπίρτζης υπογράμμισε ότι «ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε με τον Αλέξη από εκεί που το άφησε ο Ανδρέας», ενώ ο επίσης πασοκογενής πρώην υπουργός Πάνος Κουρουμπλής υποστηρίζει ότι εκφραστής του μετώπου απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό δεν είναι παρά ο Αλ. Τσίπρας.

Αριστερό κόμμα

Για τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα ζητούμενο είναι η αναζήτηση συμμαχιών με σοσιαλδημοκρατικά και σοσιαλιστικά κόμματα που αμφισβητούν την πεπατημένη στην Ευρώπη, ενώ ο ίδιος επιμένει ότι δεν μετακινείται ο ΣΥΡΙΖΑ στις ράγες της Σοσιαλδημοκρατίας και παραμένει αριστερό κόμμα.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός φέρεται να έχει σχεδόν αποφασίσει να μην επιστρέψει η λίστα και να παραμείνει ο σταυρός για τις ευρωεκλογές, μια κίνηση που θα τον βοηθήσει να συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο πρόσωπα από τον κεντροαριστερό χώρο (συζητείται το όνομα δημάρχου μεγάλου δήμου και πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου), παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ακόμη επιμένει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός κορμός της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Παράλληλα, είναι σε πλήρη εξέλιξη διεργασίες σε δήμους και περιφέρειες με στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και έχουν ευθέως αναφορές στο ΠαΣοΚ. Αυτό φάνηκε και προ ημερών με την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στα Χανιά, όπου σχεδόν έχει κλειδώσει η στήριξη στον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ δεν είναι αρνητικοί να στηριχθεί και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Αποστόλης Κατσιφάρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk