• Αναζήτηση
 • Οι ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις

  Ήταν ομολογουμένως ένα δημοσίευμα που προκάλεσε αίσθηση. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung ασκούσε κριτική στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν ο έλληνας ΥΠΕΞ με τον κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο στις 28 Αυγούστου, με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα με αυτή την κίνηση έσπαγε την «ευρωπαϊκή γραμμή» και ουσιαστικά ετοιμαζόταν να προσχωρήσει στη στρατηγική «μία ζώνη – ένας δρόμος» της Κίνας, γνωστή και ως ο «νέος δρόμος του μεταξιού»

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ήταν ομολογουμένως ένα δημοσίευμα που προκάλεσε αίσθηση. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung ασκούσε κριτική στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν ο έλληνας ΥΠΕΞ με τον κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο στις 28 Αυγούστου, με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα με αυτή την κίνηση έσπαγε την «ευρωπαϊκή γραμμή» και ουσιαστικά ετοιμαζόταν να προσχωρήσει στη στρατηγική «μία ζώνη – ένας δρόμος» της Κίνας, γνωστή και ως ο «νέος δρόμος του μεταξιού».

  Άλλωστε, ήταν ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς που δήλωσε στις 27 Αυγούστου ότι «υποστηρίζουμε πλήρως την πρωτοβουλία της Κίνας «Μία Ζώνη/ Ένας Δρόμος» (OBOR) που δημιουργεί ένα μεγάλο δίκτυο υποδομών στον κόσμο. Αποτελεί παράδοση για την Κίνα να αναλαμβάνει μεγάλα έργα για το κοινό καλό της ανθρωπότητας.»

  Από την άλλη, η «κοινή στάση» των Ευρωπαίων στην οποία αναφέρεται η FAZ είναι η κοινή έκθεση των 27 από τους 28 πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ στον Πεκίνο και η οποία είχε διαρρεύσει τον περασμένο Απρίλιο στη Γερμανική Handelsblatt.

  Σε αυτή την έκθεση όντως οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούσαν ότι οι κινεζικές πρωτοβουλίες για τους «νέους δρόμους του μεταξιού» κινούνται αντίθετα προς την ευρωπαϊκή αντίληψη για την απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου.

  Διαβάστε περισσότερα στο in,.gr

  Πολιτική