Ο Βούτσης βλέπει πενία και ένδεια προγραμματικής πολιτικής στη ΝΔ

Εστιάζοντας στη δήλωση του Κ.Μητσοτάκη περί κατάργησης του νόμου Κατρούγκαλου, ο κ. Βούτσης επισημαίνει ότι αυτό που κυρίως ενδιαφέρει την Αξιωματική Αντιπολίτευση στο Ασφαλιστικό «είναι η απόσπαση από την απόλυτη δημόσια δέσμευση της κάλυψης των συντάξεων. »

Επίθεση στη ΝΔ για έλλειψη προγράμματος και σχεδίου εξαπολύει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Εστιάζοντας μάλιστα στη δήλωση του Κ.Μητσοτάκη περί κατάργησης του νόμου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, ο κ. Βούτσης επισημαίνει ότι αυτό που κυρίως ενδιαφέρει την Αξιωματική Αντιπολίτευση στο Ασφαλιστικό «είναι η απόσπαση από την απόλυτη δημόσια δέσμευση της κάλυψης των συντάξεων και η ευθεία προσχώρηση στη λογική των τριών πυλώνων και της ιδιωτικής ασφάλισης».

Μιλώντας δε για τη ζωή και την καθημερινότητα του πολίτη στη μεταμνημονιακή εποχή σημειώνει ότι σαφώς δεν υπάρχει «μαγικό κουμπί» για να το πατήσουμε και να επιστρέψουμε σε ότι αφορά το βιωτικό επίπεδο στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά οι πολίτες θα δουν θετικές αλλαγές στην καθημερινότητά τους.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ότι θα καταργήσει τον «νόμο Κατρούγκαλου» είπε: «Υπάρχει πενία και ένδεια προγραμματικής πολιτικής και άρθρωσής της από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αυτό που κυρίως την ενδιαφέρει στο ασφαλιστικό είναι η απόσπαση από την απόλυτη δημόσια δέσμευση της κάλυψης των συντάξεων και η ευθεία προσχώρηση στη λογική των τριών πυλώνων και της ιδιωτικής ασφάλισης».

«Αυτό είναι το ζήτημα το οποίο υποκρύπτεται τεχνηέντως πίσω από αυτή τη ρητορική επιφάνειας. Αυτό το παράθυρο ανοίγει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Η κοινωνία θα δει βελτίωση στην καθημερινότητα

Σε ερώτηση για τις παρεμβάσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη μεταμνημονιακή εποχή παρατήρησε: «Προφανώς, δεν πρόκειται να γυρίσουμε με ένα κουμπί σε ό,τι υπήρχε πριν από την κρίση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αύξηση που θα υπάρξει στον κατώτερο μισθό. Ωστόσο, σίγουρα θα γίνουν αλλαγές και στο πεδίο των συμβάσεων που θα επαναλειτουργήσουν, αλλά και στο πεδίο του υποκατώτατου, το οποίο ελπίζουμε όλοι μας -διότι ήταν ένα όνειδος για τους νέους ανθρώπους- ότι θα καταργηθεί.»

» Παράλληλα, η ίδια πρόθεση ισχύει και για τις συντάξεις και για όλα τα άλλα σοβαρά ζητήματα, με το οικονομικό επιτελείο να μορφοποιεί μια πρόταση με βάση τον υπαρκτό δημοσιονομικό χώρο, πέραν του πλεονάσματος.»

» Άρα, ο κόσμος θα αντιληφθεί πέραν αυτού που είχε αντιληφθεί και τα δύο προηγούμενα χρόνια που υπήρχαν πλεονάσματα και είχε υπάρξει μια επιμέρους οικονομική ένεση, ότι η κατάσταση και σε θεσμικό και σε οικονομικό επίπεδο βελτιώνεται. Η κοινωνία θα αντιληφθεί ότι μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση εντελώς πρακτικά στην καθημερινότητά της. Κι αυτό, βεβαίως, με αντίστοιχες παρεμβάσεις και στο πεδίο της φορολογίας».

Επίθεση στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε «σοβαρή αρνητική έκπληξη» τη δήλωση από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν συμπεριλαμβάνεται στις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου», διότι, όπως είπε, αυτή η ρητορική «θεμελιώνει ανομολόγητα, όχι τις ίσες αποστάσεις, αλλά την ευνοϊκή προδιάθεση για την προτεραιότητα ήττας και απομάκρυνσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με επιλογή για σύμπλευση με τη Δεξιά-τη Νέα Δημοκρατία».

«Πιστεύω, ότι αυτός ο χώρος είχε πάντα ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό, που από τη δική μας πλευρά, κατά καιρούς είχαμε κριτικάρει σαν ένα χαρακτηριστικό επιφάνειας, αυτό δηλαδή που είχε αποκληθεί αντιδεξιά αντίληψη και πολιτική», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Πλέον, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια από την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ, και επαναλαμβάνω από την ηγεσία, να φύγουν αυτές οι διαχωριστικές γραμμές. Δηλαδή να υπάρξει ένας «χυλός» πολιτικών δυνάμεων με τα βέλη εναντίον της σημερινής κυβέρνησης, χωρίς ουσιαστική αντιπαράθεση, που απομακρύνει πάρα πολύ από την ανάγκη προοδευτικών συγκλίσεων, η οποία είναι προφανής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα έπρεπε να είναι προφανής και στη χώρα μας.»

» Πλην όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχουν άλλοι σχεδιασμοί που επενδύονται από θεωρητικά σχήματα σαν αυτό το οποίο ανέφερε ο κ. Μαλέλης, αν και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το εννοεί, ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει επί της ουσίας στον προοδευτικό χώρο».

Δύσκολο εγχείρημα αυτός ο ανασχημαστισμός

Σε ότι αφορά το θέμα του ανασχηματισμού ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι θεωρεί πως «ο πρωθυπουργός κάνει πάρα πολύ σωστά που σε αυτόν τον τελευταίο ανασχηματισμό προσπαθεί να συνταιριάξει και να προσδώσει μια δυναμική για απόδοση του κυβερνητικού έργου και ταυτόχρονα να στείλει μηνύματα, να κάνει εμβληματικές κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις».

Σημείωσε πως δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα και τόνισε: «Πιστεύω ότι με δημοκρατική κουλτούρα συνδιαλέγεται, ακούει, διασταυρώνει εκτιμήσεις και πληροφορίες. Τις προσέχεις ημέρες, θα γίνει και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που θα ασχοληθεί και με την υπαρκτή πλευρά που θα αφορά σε ανακατατάξεις στα κομματικά όργανα, γι’ αυτό και προηγείται του ανασχηματισμού, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα έχει πραγματοποιηθεί.»

Μηνύματα και στους εταίρους από το βήμα της ΔΕΘ

«Νομίζω, πως ακριβώς μετά τον ανασχηματισμό θα είναι δυνατόν με ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, πάνω όμως στον οδικό χάρτη που έχει χαραχτεί, να κάνει την ομιλία του στη ΔΕΘ.» είπε ο κ. Βούτσης και συνέχισε:

«Ομιλία η οποία θεωρώ πως θα έχει και διεθνή απήχηση, διότι η χώρα μας ήταν ένα πειραματόζωο για οκτώ χρόνια από δυνάμεις που σήμερα επιχαίρουν ή τρίβουν τα χέρια τους λέγοντας πως ‘το πείραμα πέτυχε, τι καλά, βγήκατε και μπράβο στο κουράγιο σας’.»

» Ωστόσο, καταλαβαίνετε ότι όλοι, επειδή γνωρίζουν την αλήθεια, θα παρακολουθήσουν το εάν και πώς στη μεταμνημονιακή Ελλάδα μπορεί η κοινωνία να μείνει όρθια και η ελπίδα να γυρίσει πάλι στη χώρα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk