Πριν από μόλις δύο εβδομάδες, ο Εμανουέλ Μακρόν βρισκόταν στην κορυφή του κόσμου. Στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία πανηγύριζε με την ψυχή του το τρόπαιο που έφερναν οι Μπλε στη Γαλλία, με τον ίδιο να μοιράζει αφειδώς συγχαρητήρια στους παίκτες της Εθνικής στο Twitter, προκαλώντας φρενίτιδα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Λίγες ημέρες αργότερα, το προφίλ του αμαυρωνόταν καθώς η προεδρία περνούσε την πρώτη μεγάλη της κρίση. Μέχρι τότε, κανείς στη Γαλλία δεν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία σε ρεπορτάζ που έφεραν στο φως οι «Times» σχετικά με το ετήσιο ποσό των 62.000 ευρώ του ζεύγους Μακρόν για υπηρεσίες κομμωτηρίου. Ναι, κομμωτηρίου!
Ούτε και σε ένα άλλο που αποκάλυπτε πως μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της θητείας του το Ελιζέ δαπανούσε το ποσό των 26.000 ευρώ για τον… ψιμυθιολόγο του προέδρου! Ούτε καν σε ένα τρίτο του περιοδικού «Canard Enchaîné» που ισχυριζόταν ότι το ζεύγος Μακρόν παρήγγειλε ένα πορσελάνινο σερβίτσιο κόστους 500.000 ευρώ από τον ιστορικό Οίκο Sèvres, έναν από τους καλύτερους στον κόσμο, για τους γνωρίζοντες.
Η υπόθεση Μπεναλά



Ηταν η υπόθεση του Αλεξάντρ Μπεναλά, του πρώην πλέον σωματοφύλακα και υπευθύνου ασφαλείας του Μακρόν, που προκάλεσε πολιτική καταιγίδα άνευ προηγουμένου. Το βίντεο αυτό καθαυτό που έφερε στο φως η εφημερίδα «Le Monde», στο οποίο ο Μπεναλά έχει καταγραφεί να ξυλοκοπεί άνδρα διαδηλωτή και να σέρνει με βία γυναίκα διαδηλώτρια ανήμερα την Πρωτομαγιά στο Παρίσι, σόκαρε αναμφίβολα την κοινή γνώμη.
Ωστόσο ο τρόπος που το Προεδρικό Μέγαρο χειρίστηκε την υπόθεση, προσπαθώντας να συγκαλύψει με σωρεία ψεμάτων το σκάνδαλο και αρχικά να επιβάλει μια ποινή-χάδι στον Μπεναλά, χωρίς να τον παύσει από τη μισθοδοσία, ήταν η αιτία να ξεσπάσει η πρώτη σοβαρή κρίση της διακυβέρνησης Μακρόν. Δύο εβδομάδες μετά ο σάλος δεν λέει να κοπάσει, πολλοί στη χώρα μιλούν για το γαλλικό Γουότεργκεϊτ, ενώ αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο ο ίδιος ο Μακρόν χειρίστηκε το θέμα.
Αφού απέφυγε σκοπίμως τους δημοσιογράφους δηλώνοντας ότι «η δημοκρατία είναι αναλλοίωτη», έξι μέρες μετά στα γραφεία του κόμματός του στο Παρίσι –σε ένα δηλαδή προστατευμένο περιβάλλον –δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη σχολιάζοντας με υπεροψία: «Αν ψάχνουν για υπεύθυνο, αυτός είναι μπροστά τους. Ας έρθουν να με βρουν»!
Λίγες ημέρες αργότερα χαρακτήρισε με χλεύη την υπόθεση ως μια «θύελλα μέσα σε κούπα τσαγιού» ενώ οι κάμερες τον κατέγραψαν να γελά ανέμελα, λέγοντας πως «είμαστε χαρούμενοι. Ολα καλά!», την ώρα που η γαλλική τηλεόραση δεν σταματούσε να εμπλουτίζει την υπόθεση με αποκαλυπτικές λεπτομέρειες, όπως για το πώς ο Μπεναλά είχε απεριόριστη πρόσβαση στο Ελιζέ, στη Βουλή και στην αστυνομία, ενώ και οι ανακοινώσεις της προεδρίας σχετικά με τον πρώην σωματοφύλακα διέψευδαν η μία την άλλη συνθέτοντας ένα σκηνικό πλήρους σύγχυσης.
Αναπάντητα ερωτήματα
Γιατί ο Μακρόν θέλησε να έχει προσωπικό σωματοφύλακα όταν διά νόμου προβλέπεται ότι ο γάλλος πρόεδρος έχει πολυπληθή ομάδα ασφαλείας; Γιατί ο Μπεναλά ήταν εξοπλισμένος με αστυνομικό κράνος, αστυνομικά περιβραχιόνια και ασύρματο τηλέφωνο; Γιατί το Ελιζέ συνέχιζε να τον πληρώνει επί δύο εβδομάδες ενώ θεωρητικά τον είχε παύσει από τα καθήκοντά του; Γιατί ο Μακρόν και η ομάδα του δεν ενημέρωσαν τις δικαστικές αρχές για το περιστατικό; Γιατί ο γάλλος πρόεδρος τον προστάτευε μέχρι τελευταία στιγμή και γιατί εν τέλει έδωσε εξηγήσεις ενώπιον μελών του κόμματός του και όχι στον γαλλικό λαό;
Μέχρι και σήμερα δεκάδες είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, επισημαίνει ο εγχώριος Τύπος που τονίζει ότι η υπόθεση αναμφίβολα θα έχει αντίκτυπο στη διακυβέρνηση. Αναλυτές εκτιμούν ότι το πολιτικό κεφάλαιο του Μακρόν έχει πληγεί, το ίδιο και η αξιοπιστία του. Μπροστά του έχει έναν δύσκολο χειμώνα που θα τον συνοδεύει ένα εξίσου δύσκολο έργο –από τη μεταρρύθμιση στο Συνταξιοδοτικό και το σχέδιο κατά της φτώχειας ως την αναθεώρηση του Συντάγματος και τον προϋπολογισμό για το 2019 –και η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του ήδη αποτυπώνεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις:
Η εταιρεία Ipsos καταγράφει τη δημοφιλία του στο 32% ενώ η εταιρεία Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου BFM δείχνει ότι το 80% των Γάλλων είναι σοκαρισμένοι από την υπόθεση Μπεναλά, με έναν στους δύο μάλιστα να δηλώνουν πολύ σοκαρισμένοι.

Αλεξάντρ Μπεναλά: Η σκιά του γάλλου προέδρου

Ο Αλεξάντρ Μπεναλά είναι πολύ περισσότερα από απλός συνεργάτης του Μακρόν. Πρόκειται για τον άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, που σύμφωνα με το περιοδικό «L’ Opinion», ο γάλλος πρόεδρος του εμπιστεύεται ακόμη και τα κλειδιά της εξοχικής κατοικίας του στο Τουκέ στη Βόρεια Γαλλία. Μεταξύ των πολλών καθηκόντων του είναι να συνοδεύει την πρώτη κυρία της χώρας Μπριζίτ σε κάθε της εμφάνιση, να βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Μακρόν ακόμη και στα ταξίδια του στο εξωτερικό, με πιο πρόσφατο αυτό στη Ρωσία για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Και για αυτά τα προνόμια, κυρίως για το πόσο κοντά βρισκόταν μέχρι πρότινος σε έναν κατά κοινή ομολογία κλειστό και καχύποπτο Μακρόν, χύθηκαν τόνοι μελανιού και γράφτηκαν σημεία και τέρατα. Ο γάλλος πρόεδρος, που παραδέχτηκε ότι ο εξ απορρήτων του έσφαλε, δήλωσε παρ’ όλα αυτά προκλητικά:

«Ο Αλεξάντρ Μπεναλά ποτέ δεν είχε τους κωδικούς για τα πυρηνικά, δεν είχε σπίτι 300 τετραγωνικών, δεν είχε μισθό 10.000 ευρώ, δεν ήταν ποτέ εραστής μου», ενώ κατήγγειλε τις «ανοησίες που διαδίδουν βουλευτές, σχολιαστές και δημοσιογράφοι» σχετικά με τα προνόμια του πρώην σωματοφύλακά του λόγω της πολύ στενής σχέσης – ίσως και ερωτικής – που πολλοί άφηναν να εννοηθεί ότι έχουν αναπτύξει μεταξύ τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ