• Αναζήτηση
 • Να μπουν στη λίστα της Unesco το Μαυσωλείο του Μάο και η Τιενανμέν θέλει η Κίνα

  Την καταχώρηση στη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco του μαυσωλείου του Μάο Τσετούνγκ και της πλατείας Τιενανμέν, σύμβολο της εξουσίας του κομμουνιστικού καθεστώτος, επιθυμεί το Πεκίνο.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Την καταχώρηση στη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco του μαυσωλείου του Μάο Τσετούνγκ και της πλατείας Τιενανμέν, σύμβολο της εξουσίας του κομμουνιστικού καθεστώτος, επιθυμεί η Κίνα, με το Πεκίνο να καταθέτει το ανάλογο αίτημα.

  Η κινεζική πρωτεύουσα σκοπεύει να προτείνει μια ομάδα 14 τοποθεσιών στην Unesco μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Μαυσωλείο του Μάο, ιδρυτή του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Κίνα, το οποίο κατασκευάσθηκε μετά τον θάνατό του το 1976. Το συμπαγές αυτό μνημείο επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι έρχονται να στοχαστούν μπροστά στη σωρό του καθοδηγητή, του οποίου οι πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις προκάλεσαν τον θάνατο εκατομμυρίων Κινέζων μετά την ανάληψη της εξουσίας το 1949.

  Το Μαυσωλείο δεσπόζει στο νότιο τμήμα της πλατείας Τιενανμέν, της μεγαλύτερης πλατείας σε όλον τον κόσμο. Η πλατεία δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα και έγινε μάρτυρας πολλών σημαντικών γεγονότων στην ιστορία της Κίνας. Βρέθηκε στην καρδιά της εξέγερσης το 1989, την οποία διαδέχθηκε η καταστολή που στοίχισε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, νέων κυρίως.

  Στόχος των δημοτικών αρχών του Πεκίνου είναι έως το 2035 να έχει επιτευχθεί η καταχώρηση στην Παγκόσμια Λίστα Κληρονομιάς η ομάδα των 14 ιστορικών χώρων στον «Αξονα Βορρά-Νότου» της πρωτεύουσας.

  Σύμφωνα με τους ιθύνοντες, ορισμένοι κάτοικοι της πόλης θα κληθούν να μετακινηθούν προκειμένου οι ιστορικοί τόποι να αναδειχθούν και πάλι στην αρχική τους κατάσταση.

  Η Απαγορευμένη Πόλη, που ήταν η κατοικία των κινέζων αυτοκρατόρων και βρίσκεται ακριβώς στη βόρεια πλευρά της Τιενανμέν, καθώς και ο Ναός του Ουρανού έχουν ήδη καταχωρηθεί στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

  Πολιτισμός