• Αναζήτηση
 • Ν.Τόσκας: Η παραβατικότητα του δρόμου δεν έχει μειωθεί σε επιθυμητό επίπεδο

  Eπίθεση σε ΜΜΕ εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, λέγοντας ότι παρά τη μείωση της βαριάς εγκληματικότητας μερίδα των μέσων ενημέρωσης συστηματικά επιλέγει να καλλιεργεί κλίμα φόβου και ανασφάλειας στους πολίτες.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Eπίθεση σε ΜΜΕ εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ λέγοντας ότι παρά τη μείωση της βαριάς εγκληματικότητας μερίδα των μέσων ενημέρωσης συστηματικά επιλέγει να καλλιεργεί κλίμα φόβου και ανασφάλειας στους πολίτες ενώ έκανε λόγο και για «χτυπήματα κάτω από τη μέση» που δέχεται μετά την αποδέσμευση αστυνομικών από τη φύλαξη προσώπων.

  Ειδικότερα σημείωσε πως «με όλο αυτό τον ορυμαγδό από ορισμένα μέσα ενημέρωσης τα οποία έχουν κάνει κύριο σύνθημά τους την κινδυνολογία και την επίθεση σε ό,τι αφορά -θα χρησιμοποιήσω τα λόγια τους- «το νόμο και την τάξη» και για αυτό το λόγο βλέπουμε μια αναντιστοιχία ανάμεσα στα αποτελέσματα και στο αίσθημα που υπάρχει σε κάποιες περιοχές από καλόπιστους πολίτες» ενώ για την μικροεγκληματικότητα είπε «η παραβατικότητα σε επίπεδο δρόμου δεν έχει μειωθεί στο επίπεδο που θέλουμε».
  Απαντώντας στην ερώτηση «είχατε πει κάποια στιγμή ότι εάν μπει ένας κακοποιός μέσα στο σπίτι, καλό θα είναι να κάνετε ότι κοιμάστε. Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω ευθέως, αν στο δικό σας σπίτι με την σύζυγο σας, τα παιδιά σας τους ανθρώπους σας, έμπαινε ένας κακοποιός, θα κοιμόσασταν;» ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι «αυτά που είπα εγώ δεν είναι τίποτα παραπάνω από τις διεθνείς οδηγίες των αστυνομιών που δίνονται, τις οδηγίες που δίνουν διάφορες αστυνομίες στις διάφορες χώρες και είναι οδηγίες οι οποίες έχουν δοθεί ακόμη και επί εποχής προκατόχων μου, επομένως δεν είναι οδηγίες Τόσκα – είναι οδηγίες των αστυνομιών προς τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη. Αυτές οι οδηγίες δίνονται, αυτές οι οδηγίες δόθηκαν και εγώ αυτό επανέλαβα ώστε να είμαι σύμφωνος με τις οδηγίες των επαγγελματιών.»
  Και πρόσθεσε: «Προφανώς υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην αυτοδικία και ανάμεσα στην άμυνα κάποιου ανθρώπου, αλλά οι αστυνομικές οδηγίες που δίνονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι αυτές που είπα και αυτές που λένε οι αστυνομικοί. Καμιά φορά εδώ αναγκαζόμαστε να υπερασπιστούμε θέματα που έχουν σχέση με την αστυνομία ή να ερμηνεύσουμε θέματα που έχουν σχέση με την αστυνομία, συνήθως ο Υπουργός πρέπει να χειρίζεται θέματα άλλου επιπέδου αλλά εδώ στην χώρα μας ξέρετε ότι ασχολούμαστε και με το μεγάλο και με το μικρό.»

  Επεσήμανε ακόμη ότι «ο αστυνομικός πρέπει να ξέρει ότι δεν λειτουργεί διαφορετικά με κάθε κυβέρνηση αλλά λειτουργεί σε συνέχεια και σε βάθος χρόνου. Και αυτό το λέω γιατί κατά καιρούς υπήρξαν κάποιοι που έλεγαν ο Υπουργός έχει δώσει διαφορετικές εντολές ή οτιδήποτε άλλο. Ο Αστυνομικός από την στιγμή που βλέπει παρανομία, επεμβαίνει από μόνος του. Χθες στο γραφείο μου, ακριβώς φώναξα έναν αστυνομικό για να δω πώς αντέδρασε σε κάποιες περιπτώσεις και σε κάποιες συλλήψεις που έγιναν στην περιοχή των Εξαρχείων και για το αν είχε εντολές, όπως λένε κάποιοι αν δεν πάρεις εντολή από τον Υπουργό δεν κάνεις τίποτα. Και ο άνθρωπος μου ξεκαθάρισε ότι οι εντολές ήταν αυτές που έπρεπε να έχει.»

  Αναφερόμενος στα Εξάρχεια και στις καταγγελίες του Κινήματος Αλλαγής για ανομία είπε ότι «το Κίνημα Αλλαγής -δε ξέρω, ίσως επειδή άλλαξε όνομα- ξέχασε ότι κυβερνούσε για καμιά 20ριά τόσα χρόνια και ότι τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήθηκε το πρόβλημα των Εξαρχείων. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήθηκε το άβατο της Δυτικής Αττικής και η περιοχή η πιο προβληματική στην Ελλάδα, της Δυτικής Αττικής και δεν γινόταν τίποτα. Γιατί συγγνώμη, θα τρελαθούμε. Εδώ θα χάσουμε την μνήμη μας. Πότε δημιουργήθηκαν τα προβλήματα σε αυτές τις περιοχές; Τι γινόταν σε αυτές τις περιοχές με τα ναρκωτικά και την άλλη εγκληματικότητα; Τι γίνεται τώρα που υπάρχουν προβλήματα, υπάρχει επέμβαση της Αστυνομίας; Να σας θυμίσω και ψάξτε στο ίντερνετ και οποιοσδήποτε πολίτης ακούει μπορεί να ψάξει στο ίντερνετ, πόσες επιχειρήσεις της Αστυνομίας έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και τι βγάλανε από αυτές τις επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών. Να σας θυμίσω και τις προχθεσινές συλλήψεις κάποιων πιτσιρικάδων που πέταγαν μολότοφ. Παρότι, λοιπόν, υπάρχουν προβλήματα, θα υπάρχει επέμβαση της Αστυνομίας και θα ενταθεί η επέμβαση της Αστυνομίας. Και στο θέμα της ηχορύπανσης υπάρχει πρόβλημα στο Λόφο του Στρέφη και έχει πάρει οδηγίες η Αστυνομία. Λέμε τα προβλήματα.»
  Για το αίσθημα ανασφάλειας σε όσους περπατούν στο κέντρο της Αθήνας όπως στη περιοχή της Ομόνοιας υποστήριξε ότι «οι περιπολίες οι οποίες καθιερώθηκαν, οι πεζές περιπολίες. Έχει σημασία -άλλο η εποχούμενη περίπολος, η οποία περνάει φεύγει και από πίσω μπορεί να γίνεται οτιδήποτε και άλλο η πεζή περίπολος η οποία γυροφέρνει συνέχεια στην πλατεία Ομονοίας. Υπάρχει πρόβλημα στα γύρω στενά, λέω για την ίδια την πλατεία και σε άλλες περιοχές, έχουν αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας. Ειδικά επιμείναμε σε κάποιες περιοχές που πηγαίνουν τουρίστες, όπως είναι γύρω από την Ακρόπολη και σε άλλες περιοχές που είχαμε κρούσματα πορτοφολάδων και στου Φιλοπάππου. Τώρα έχετε δει τον τελευταίο καιρό; Έχουν συλληφθεί κάποιοι ξένοι πορτοφολάδες και κάποιοι άλλοι έχουν συλληφθεί. Δεν λέω ότι μηδενίζουμε τα προβλήματα, μειώνουμε τα προβλήματα. Υπάρχει πρόβλημα στις περιοχές κάτω από την Ομόνοια και υπάρχει πρόβλημα και σε άλλες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, όχι του τουριστικού κέντρου, του παρακάτω κέντρου.»
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk