• Αναζήτηση
 • Ζάεφ – Ντιμιτρόφ: Καλή λύση το όνομα «Δημοκρατία του Ιλιντεν»

  Μπορεί η πρόταση για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» να μη συζητείται πλέον στην Ελλάδα, ωστόσο στη γειτονική χώρα επιμένουν ότι παραμένει ακόμη σε ισχύ.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Μπορεί η πρόταση για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» να μη συζητείται πλέον στην Ελλάδα, ωστόσο στη γειτονική χώρα επιμένουν ότι παραμένει ακόμη σε ισχύ.

  Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της πΓΜΔ, όπως το πρακτορείο ΜΙΑ, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι εξ όσων γνωρίζει η πρόταση για το «Ίλιντεν» δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή, εξέφρασε όμως την ελπίδα πως η ελληνική πλευρά θα επανεξετάσει σοβαρά την θέση της.

  Υποστήριξε επίσης ότι η εξέγερση που έγινε το 1903, δεν ενέχει εδαφικές διεκδικήσεις, και συνιστά λύση αξιοπρέπειας καθώς δεν επηρεάζει αρνητικά το ευαίσθητο ζήτημα της ταυτότητας.

  Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ υποστήριξε πάντως πως η λύση του «Ίλιντεν» είναι «win-win», δηλαδή συνιστά κέρδος και για τις δύο πλευρές, και πρόκειται για μια καλή λύση που μπορεί να λύσει την 25ετή διένεξη για το ονοματολογικό.

  Τέλος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα Σκόπια μελετούν το πάγιο αίτημα της Αθήνας για αναθεώρηση του Συντάγματός τους μόνον εφόσον προκριθεί η ονομασία «Ίλιντεν».

  Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, είπε πως δεν υπάρχει καταλληλότερη πρόταση για το όνομα από το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA. Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε τρεις ημέρες ο κ. Ντιμιτρόφ συναντάται με τον Νίκο Κοτζιά στη Νέα Υόρκη κι ενώ η Αθήνα έχει απορρίψει την ονομασία «Ιλιντεν» κάτω από τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε όλο το Σαββατοκύριακο.

  Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το εθνικιστικό κόμμα VMRO του Γκρουέφσκι έχει απορρίψει το όνομα αυτό.
  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι οι πέντε ονομασίες που είχε καταθέσει ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν το «Ίλιντεν» είναι αυτές πάνω στις οποίες γίνεται η συζήτηση

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk