Νέο αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα,τονίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν, από την πλευρά της Τουρκίας, να γίνονται ερμηνείες οι οποίες παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα του δικαίου της θάλασσας» έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος – ο οποίοςμε τους προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Αναστασιάδη και Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι αντίστοιχα, παραβρέθηκαν στην έναρξη του προγράμματος «Νόστος: Η επιστροφή στις ρίζες» τόνισε πως«έχουμε συναποφασίσει ότι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, της Συνθήκης του Μοντέγκο Μπέι».

«Είμαστε σύμφωνες και οι τρεις χώρες ότι κάθε αυθαίρετη ερμηνεία, από την πλευρά της Τουρκίας για τις θάλασσες, δημιουργεί ένα προηγούμενο, το οποίο είναι δυνατόν να επικαλεστούν και άλλοι. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, πόσο επικίνδυνο θα ήταν να υπάρχουν ερμηνείες τέτοιες, να δημιουργούνται τέτοια προηγούμενα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις«εξαιρετικές» σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και την «υποδειγματική» συνεργασία τους για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή, την προώθηση διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών και την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας, με έμφαση στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ο πόλεμος στην περιοχή πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν. Στο πλαίσιο των δυνάμεων μας συνεργαζόμαστε και νομίζω ότι μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Εξάλλου, έκανε λόγο για «υποδειγματική» συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου μέσα από διάλογο πολιτισμών που «αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών, όπως κάποιοι πίστευαν ή εξακολουθούν να πιστεύουν, αλλά έλλειψη κατανόησης, την οποία μπορούμε να καλύψουμε όταν οι πολιτισμοί διαλέγονται μεταξύ τους και με τον τρόπο αυτό συμβάλουμε στην ειρήνη, στην οικονομική συνεργασία των κρατών».

«Εύχομαι αυτό το μήνυμα, των τριών λαών μας, να αποτελέσει ένα σημαντικό προηγούμενο και για πολλούς άλλους» επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία μεταξύ των διασπορών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που, όπως χαρακτηριστικά είπε, «μας έδωσε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου τον κύριο Σίσι τις σχέσεις μας, και αποδεικνύεται ότι οι σχέσεις αυτές είναι εξαιρετικές».