Τις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις ευθύνες των ελλήνων στρατιωτών για την καταστροφή της Σμύρνης, σχολίασε ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο κ.Πάγκαλος δήλωσε πως «τίποτα καινούργιο δεν λέει ο κ. Ερντογάν. Όλα αυτά είναι συγκροτημένα στοιχεία της τουρκικής παράκρουσης κάθε φορά που αναφέρεται κανείς στην Ελλάδα ή στην επιρροή της στην Ιστορία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος και πρόσθεσε: «Θα καλέσω τον κ. Ερντογάν να κάνει μια βόλτα στη Σμύρνη γιατί μου φαίνεται δεν έχει πάει, δεν τον πολυαγαπούν εκεί πέρα».

Ο κ.Πάγκαλος επανέλαβε, ότι παρά το γεγονός ότι τέτοιες δηλώσεις είναι «πάγια χαρακτηριστικά της τουρκικής μυθοπλασίας», το ζητούμενο είναι ότι «ο Ερντογάν όπως και οι αντίπαλοί του θα αποθρασυνθούν για τις εκλογές».

Κληθείς να απαντήσει στο αν βλέπει κάποια θετική εξέλιξη στην ιστορία των δύο Ελλήνων στρατιωιτκών που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης, ο κ. Πάγκαλος δήλωσε
πως δεν μπορεί να έγινε λάθος από τη μεριά των ελλήνων στρατιωτικών, αλλά από την πλευρά της κυβέρνησης και της στρατιωτικής ηγεσίας.

Ειδικότερα ο κ.Πάγκαλος ανέφερε:

«Στον Έβρο να μην κάνουμε περιπόλους μέσα στο τουρκικό έδαφος, γιατί μας συλλαμβάνουν και ερχόμαστε σε δύσκολη θέση και στο Αιγαίο να μην πηγαίνουν νεαροί να αφήνουν το φραπέ τους .

Δεν ξέρω αν θα απελευθερωθούν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί μετά από τις εκλογές. Προφανώς μας την είχαν στημένη στον Έβρο. Δεν φταίνε τα παιδιά, φταίει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και θα ΄πρεπε να παραιτηθεί ο ΥΕΘΑ. Θα ΄πρεπε να έχουν πει στα περίπολα να προσέχουν και να μην μπαίνουν σε τουρκικό έδαφος».

Ερωτηθείς, τέλος αν τους την «είχαν στημένη, ο κ. Πάγκαλος απάντησε: «Προφανώς».