Την ανάγκη να επικρατήσει ο πατριωτισμός και όχι ο λαϊκισμός, επεσήμανε σε ομιλία του στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ευθύνη των πολιτών, «να επιλέγουν πολιτικούς και όχι πολιτικάντηδες», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο κ Θεοδωράκης περιέγραψε το τι είναι πατριωτικό σήμερα για τον τόπο, στάθηκε ιδιαίτερα στη φυγή 300.000 νέων, όπως είπε από την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η χώρα τους έχει ανάγκη. «Δεν θα μιλήσουμε πολιτικά σήμερα, αλλά θα θέσω ένα ζήτημα. Πρέπει αυτοί που έφυγαν να έχουν δικαίωμα ψήφου – το έχουμε ξαναπεί και το ξαναλέμε – για να μην τους αφήσουμε να πιστέψουν ότι αποκόπηκαν από τον εθνικό κορμό», ανέφερε.

Χαρακτήρισε ακόμα πατριωτικό το να σχεδιαστεί στη χώρα ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, να αναπτυχθεί η καινοτομία στην έρευνα, στον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες, να προστατευθεί το περιβάλλον και πρόσθεσε: «Πατριωτικό είναι να έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα. Και τι σημαίνει αυτό; Kαι τι θα μπορούσε να σημαίνει για την Ευρυτανία, το Καρπενήσι, τις Κορυσχάδες; Να μπορούν να μετέχουν στις αποφάσεις οι πολίτες, να ενισχυθεί η αποκέντρωση, η εμπιστοσύνη στην περιφέρεια και τις τοπικές κοινωνίες. Το κράτος των Αθηνών πρέπει να υποχωρήσει, το τέρας πρέπει να νικηθεί. Τις αποφάσεις πρέπει να παίρνουν οι επαΐοντες, οι δρώντες, οι τοπικές κοινωνίες και όχι οι κομματικοί και οι γραφειοκράτες».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, «πατριωτικό είναι να μην υποκύπτεις στον λαϊκισμό», και όπως χαρακτηριστικά είπε «αυτό μάλλον είναι και ηρωϊκό, γιατί είναι πολύ δύσκολο στις μέρες μας. Τον δεξιό λαϊκισμό, τον κεντρώο λαϊκισμό, τον αριστερό λαϊκισμό, που κατατρώει κατά εποχές τη χώρα μας. Και μπορεί οι δεξιοί, οι αριστεροί, οι κεντρώοι να απαλλαχθούν από τον λαϊκισμό και τα ψέματα, να μην τον φοβηθούν. Μπορούμε να είμαστε σε μια νέα πολιτική εποχή χωρίς τον λαϊκισμό με τις διαφορές μας μεν, αλλά χωρίς τον λαϊκισμό. Και πατριώτης σήμερα είναι για μένα και νομίζω για όλους μας, αυτός που πιστεύει σε μια δυνατή Ελλάδα, σε μια δυνατή και ενωμένη Ευρώπη».

Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» τόνισε ακόμα την ανάγκη να υπάρχουν ίδια δικαιώματα και ίδιες ευκαιρίες στα παιδιά σε όλη την Ευρώπη. «Πρέπει αυτή η ενωμένη Ευρώπη, να κοιτάει τα παιδιά ολόκληρης της Ευρώπης από τον Βορρά μέχρι το Νότο με το ίδιο βλέμμα», τόνισε.