Σε σαφείς προειδοποιήσεις για κατάργηση των Τμημάτων Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ που ασχολούνται με την εξιχνίαση εγκληματικών ενεργειών, προχώρησε ο αρχηγός της Αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας σε συγκέντρωση -το βράδυ της Πέμπτης- στελεχών των διωκτικών αρχών.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αδυναμία των συγκεκριμένων τμημάτων να προχωρήσυν σε περιπολίες αλλά και να έχουν – κυρίως τις νυκτερινές ώρες – αξιωματικό υπηρεσίας . Και ανέφερε ότι αν δεν ληφθούν νέα μέτρα θα υπάρξει σφράγισμα των τμημάτων αυτών μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ μίλησε με κολακευτικά σχόλια για παλιά πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα της ΕΛ.ΑΣ . Ωστόσο σύμφωνα στη διάρκεια της συνάντησης υπήρχαν αναφορές για «κακή ενημέρωση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού , οχημάτων κλπ στις συγκεκριμένες τοπικές υπηρεσίες».

Αν υλοποιηθεί η συγκεκριμένη «απειλή» της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ θα επανέλθει σε ένα μοντέλο αστυνόμευσης που είχε υπάρξει την περίοδο 1999-2000 με την πλήρη αποδυνάμωση και κατάργηση των υπηρεσιών ασφαλείας -εκτός των κεντρικών μοναδων- και την ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων με κύριο στόχο την εμφανή αστυνόμευση, τις πεζές περιπολίες κλπ. Με στελέχη της Κατεχάκη να αναφέρουν το βράδυ της Πέμπτης ότι «δεν υπάρχει τουλάχιστον προς το παρόν σαφές σχέδιο για κλείσιμο των τμημάτων ασφαλείας. Ομως υπάρχει σαφής προβληματισμός…» Ενα μοντέλο όμως που αποδείχθηκε μετά από λίγα χρόνια προβληματικό και υπήρξε άρον άρον η επιστροφή των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας για τη διαχείριση των δεκάδων περιστατικών κλοπών, διαρρήξεων και ληστειών της καθημερινότητας.

Πάντως μία διάθεση υποβάθμισης τμημάτων Ασφαλείας είχε φανεί τις τελευταίες ημέρες, μετά την απάφαση να μην διατεθεί σε αυτά ούτε ένας από τους 500 περίπου αστυνομικούς που ήταν μέχρι πρόσφαρα φρουροί πολιτικών, δικαστών κλπ. Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ ζήτησε από τα στελέχη των διωκτικών αρχών να εξασφαλίζουν, με κάθε τρόπο και παρά τις ελλείψεις προσωπικού, να υπάρχουν πεζες και εποχούμενες περιπολίες.