• Αναζήτηση
 • Το μεγάλο φαγοπότι της αρχαιότητας

  Η μητέρα του Ευριπίδη ήταν λαχανοπώλισσα · τουλάχιστον αυτό υποστήριζε ο Αριστοφάνης

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η μητέρα του Ευριπίδη ήταν λαχανοπώλισσα · τουλάχιστον αυτό υποστήριζε ο Αριστοφάνης. Στην αρχαιότητα, το μαρούλι βρισκόταν σε απόλυτη απαξίωση διότι σύμφωνα με τους γιατρούς και τους βοτανολόγους της εποχής, τα μαρούλια προκαλούσαν σεξουαλική ανικανότητα και έλλειψη ζωτικής δύναμης. Οι βολβοί, αντιθέτως, στην Αρχαιότητα ήταν περιζήτητοι για τις αφορδισιακές ιδιότητές τους…

  Οι ενδιαφέρουσες αυτές πληροφορίες και μαζί τους πολλές ακόμα, βρίσκονται στο εξαιρετικό ερευνητικό βιβλίο της δημοσιογράφου Μαρίας Θερμού «Στα Μαγειρεία των Αρχαίων» που πραγματεύεται τη διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα. Η ομορφιά του βιβλίου όμως, είναι ότι τονίζει το γεγονός ότι η διατροφή δεν αντιμετωπιζόταν μόνον ως αναγκαίος παράγοντας επιβίωσης αλλά και ως έκφραση πολιτισμού και εκλέπτυνσης της ζωής.
  «Για τους Αθηναίους άλλωστε, έως και την Ελληνιστική εποχή, η λιτή διατροφή ήταν συνώνυμη της εγκράτειας και της άσκησης του πνεύματος» διαβάζουμε σε απόσπασμα του βιβλίου.
  Το 208 σελίδων βιβλίο «Στα Μαγειρεία των Αρχαίων» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΟΛΚΟΣ στην τιμή των 15,90 ευρώ και έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν από το ΒΗΜΑ της Κυριακής (εδώ το σχετικό κείμενο της Μελίσσας Στοίλη), παρουσιάζεται από τις εκδόσεις και την συγγραφέα  στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης (Κηφισίας 310).
  Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 25 Απριλίου, στις 19.00 και εκτός από τη συγγραφέα, θα μιλήσουν επίσης ο αρχαιολόγος, επίτιμος διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νίκος Καλτσάς και η δημοσιογράφος Νινέττα Κοντράρου-Ρασσιά.
  Πολιτισμός
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk