Ο αμερικανός ράπερ και συνθέτης Κέντρικ Λαμάρ (Kendrick Lamar) κέρδισε βραβείο Pulitzer στην κατηγορία της μουσικής για το άλμπουμ του «Damn.».

Το Βραβείο Πούλιτζερ θεωρείται ύψιστη τιμή στην έντυπη δημοσιογραφία, ενώ o οργανισμός τιμά επίσης λογοτεχνικά επιτεύγματα και μουσικές συνθέσεις.

Είναι η πρώτη φορά που κερδίζει Πούλιτζερ ένας καλλιτέχνης μη κλασικής ή τζαζ μουσικής από τότε που ξεκίνησε η απονομή βραβείων και στην κατηγορία της μουσικής, πριν από περίπου 75 χρόνια.

Στο αιτιολογικό της απονομής του βραβείου τονίζεται ότι πρόκειται για μία «συλλογή από δεξιοτεχνικά κομμάτια που τα συνδέουν αυθεντικότητα της καθομιλουμένης και ρυθμικός δυναμισμός, τα οποία προσφέρουν επιδραστικές ιστορίες, που συλλαμβάνουν τον σύνθετο χαρακτήρα της σύγχρονης ζωής των Αφροαμερικανών».

Ο Κέντρικ Λαμάρ, ο οποίος έκανε δύο εμφανίσεις guest στο Φεστιβάλ Coachella της Καλιφόρνια, δεν σχολίασε μέχρι στιγμής την τιμητική διάκριση.

Ο ράπερ Punch, πρόεδρος της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας Top Dawg Entertainment, από την οποία κυκλοφόρησε το άλμπουμ Damn. έγραψε στο Twitter: «Βραβείο Pulitzer, νικητής Kdot (το όνομα του Λαμάρ επί σκηνής) από το Κόμπτον. Μην σας ακούσω να μιλάτε με τίποτα λιγότερο από σεβασμό για τον Kendrick Lamar. #TDE».

«Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή την επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι η κριτική επιτροπή και το σύστημα του συμβουλίου που κάνει τις επιλογές λειτούργησαν όπως πρέπει – η καλύτερη δουλειά πήρε το βραβείο Pulitzer. Φωτίζει τη hip-hop με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Αυτή είναι μια μεγάλη στιγμή για τη μουσική hip-hop και μια μεγάλη στιγμή για τους Pulitzers» τόνισε η Ντάνα Κανέντι, διαχειρίστρια των βραβείων.

Ο 30χρονος Λαμάρ έχει αποσπάσει 11 Grammy και το άλμπουμ του πούλησε περισσότερα αντίτυπα από κάθε άλλο το 2017. Αν και το «Damn.» προτάθηκε για το Grammy του άλμπουμ της χρονιάς, τελικά νίκησε ο Μπρούνο Μαρς.

Το 19μελές συμβούλιο Pulitzer αποτελείται κυρίως από κορυφαίους δημοσιογράφους ή στελέχη ειδήσεων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ, καθώς και πέντε ακαδημαϊκούς ή εκπροσώπους των τεχνών. Ο κοσμήτορας της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια και ο διαχειριστής των βραβείων είναι μέλη χωρίς δικαίωμα ψήφου.