• Αναζήτηση
 • Τσίπρας στο υπουργικό Συμβούλιο: Να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης

  «Η συγκυρία είναι πυκνή. Καλούμαστε να δώσουμε λύσεις σε πολλά ζητήματα και ταυτόχρονα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει το πρωί της Τρίτης.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  «Η συγκυρία είναι πυκνή. Καλούμαστε να δώσουμε λύσεις σε πολλά ζητήματα και ταυτόχρονα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει το πρωί της Τρίτης.

  «Βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του στόχου που μας έφερε στη διακυβέρνηση της χώρας, στην έξοδο από την επιτροπεία και το τέλος των προγραμμάτων», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

  Τόνισε την ανάγκη, η κυβέρνηση να μη χάσει τη στοχοπροσήλωσή της και να μην υπάρξει εφησυχασμός, γιατί τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα.

  «Μην ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε από κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες με έναν όμως κοινό κεντρικό πολιτικό στόχο: την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

  «Και με βασικό συνδετικό ιστό την ειλικρίνεια και την κοινή μας πίστη στις ανεξάντλητες δυνάμεις του ελληνικού λαού, που δεν του άξιζε να του τις στερεί ένα κύκλωμα διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και διαφθοράς, που έχει και τη βασική ευθύνη για τη χρεοκοπία» υπογράμμισε.

  Ο στόχος της κυβέρνησης είναι οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο του 2019, με την ολοκλήρωση της θητείας της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

  «Στόχος αυτής της κυβέρνησης -ταυτόχρονα με την υπέρβαση της κρίσης, την έξοδο από τα μνημόνια- είναι να οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της. Και τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019, ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019. Γιατί ακούω διάφορες κουβέντες, διάφορες σκέψεις. Οι ευρωεκλογές απλά θα διαψεύσουν, παταγωδώς μάλιστα, όλους όσοι έχουν σπεύσει να διαμορφώσουν πολιτικούς συσχετισμούς, μέσα από αμφίσημες και αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπικές έρευνες που διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα, όχι μόνο τώρα -αλλά και παλιότερα- σε σχέση με την κρίση του ελληνικού λαού» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

  «Κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα. Αυτό που συζητάμε με τους θεσμούς είναι τις λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου, μιας εξόδου δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις, από ένα νέο μνημόνιο» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

  «Η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης που κάποιοι προσπάθησαν να διατηρήσουν ζωντανή, είναι μια τελειωμένη συζήτηση. Μπορεί κάποιοι να κάνουν απέλπιδες προσπάθειες, ακόμα και σήμερα, για να την αναστήσουν, για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς, όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει» παρατήρησε.

  Προσέθεσε πως η κυβέρνηση συζητά με τους θεσμούς το αναπτυξιακό σχέδιο, από το οποίο θα προκύψουν άλλωστε και τα βασικά κριτήρια για εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, όπως και το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

  Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης είναι η βασική και κύρια τεχνική προϋπόθεση για να υπάρχει αίσια έκβαση σε όλες τις συζητήσεις με τους Θεσμούς, τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, και σημείωσε πως σε αυτή τη φάση δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

  Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να εργαστούν με αίσθημα ευθύνης το διάστημα που απομένει και κάλεσε όποιον έχει αντιρρήσεις να τις πει τώρα. «Αναμένω όλοι και όλες σας να εργαστείτε με αίσθημα ευθύνης διότι τώρα κρίνεται η επιτυχία της κυβέρνησης και η λήξη προγράμματος. Δεν υπάρχει άλλη αξιολόγηση. Είναι η τελευταία. Και άρα πιθανές εκκρεμότητες δεν μπορούν να μετατεθούν στο μέλλον. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι δεν θα δεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργείες και τεχνητά εμπόδια. Εδώ κρίνεται το συλλογικό μας στοίχημα και όχι το ατομικό έργο κάθε υπουργού. Όποιος, λοιπόν, έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα. Έχουν μείνει περίπου ογδόντα ημέρες για να κλείσει η αξιολόγηση. Θέλω σε αυτές τις ογδόντα μέρες να δώσετε όλες σας τις δυνάμεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

  Σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού

  Για την οικονομία

  Η συγκυρία είναι πυκνή. Καλούμαστε να δώσουμε λύσεις σε πολλά ζητήματα και ταυτόχρονα. Ομως δεν πρέπει να  χάνουμε τον στόχο μας.

  Η κυβέρνηση συγκροτήθηκε από κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες με έναν όμως κοινό κεντρικό πολιτικό στόχο: με στόχο την ασφαλή και οριστική έξοδο από μνημόνια και επιτροπεία και ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας.

  Με συνδετικό ιστό την κοινή μας πίστη στις ανεξάντλητες δυνάμεις του ελληνικού λαού που δεν πρέπει να τις στερεί ένα κύκλωμα εξουσίας και διαφθοράς παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους.

  Δεν εφησυχάζουμε, τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι τα πιο δύσκολα.

  Σύνθετα ζητήματα καλούμαστε να διαχειριστούμε μέσα σε μια διεθνή συγκυρία.

  Είμαστε στην τελική ευθεία του στόχου που από κοινού έχουμε θέσει από την αρχή της διακυβέρνησής μας.

  Το ορόσημο του ερχόμενου Αυγούστου, συνιστά μια τομή στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας. Εργαζόμαστε συγκροτημένα, μεθοδικά και με αίσθηση καθήκοντος για την έξοδο από την επιτροπεία. Μια τομή στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Είναι ένα ιστορικό καθήκον που μας έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός

  Η γ αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα χωρίς παράλογες απαιτήσεις από τους δανειστές. Ολοι κατάλαβαν ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει. H Ελλάδα έχει αλλάξει. Είναι μια χώρα που επί τρία συναπτά έτη επιτυγχάνει δημοσιονομική υπεραπόδοση, έχει εξορθολογίσει τα δημόσια οικονομικά της και πλέον με αυτά τα δεδομένα, περνά στην εποχή της ανάπτυξης και της παραγωγής νέου πλούτου.

  H Eλληνική οικονομία έχει περάσει πλέον σε φάση δυναμικής ανάκαμψης. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από το ρυθμό μεγέθυνσης του 2017 που ήταν 1,5% και συνιστά την υψηλότερη επίδοση από το 2007, αλλά και από την παρακολούθηση όλων των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας.

  Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας.

  Το τέλος της θητείας μας θα είναι το φθινόπωρο του 2019.

  Τώρα είναι ώρα να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να περάσουμε με επιτυχία τα δυσκολότερα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου.

  Είμαι βέβαιος ότι η επιβράβευση από τον ελληνικό λαό θα είναι μεγάλη.

  Aυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τους θεσμούς, για μια σειρά από κρίσιμα θέματα που θα καθορίσουν τη μεταμνημονιακή πορεία της πατρίδας μας.

  Πρώτο θέμα είναι το αναπτυξιακό σχέδιο, από το οποίο θα προκύψουν τα βασικά κριτήρια για την εποπτεία της ελλην. οικονομίας.

  Βασικές κατευθύνσεις του είναι: δημοσιονομική σταθερότητα, ενίσχυση των επενδύσεων, υποστήριξη της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, δημιουργία φιλικότερου επενδ. περιβάλλοντος, μισθολογική ενίσχυση των εργαζομένων και ταυτόχρονη προστασία τους από κακές εργοδοτικές πρακτικές.

  Οσον αφορά στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης είναι τελειωμένη. Κανείς στην Ευρώπη δεν συζητά αυτή την προοπτική. Στο τραπέζι είναι μόνο μια καθαρή έξοδος.

  Τρίτο θέμα συζήτησης με τους Θεσμούς είναι η ρύθμιση του χρέους. Οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται, στόχος να γίνει συγκεκριμένος ο μηχανισμός. Κατά τ’ άλλα αναμένεται να προσδιοριστούν και τα υπόλοιπα μέτρα για την ρύθμιση του χρέους.

  Βασική προϋπόθεση για αυτές τις συζητήσεις είναι η ολοκλήρωση έγκαιρα της τέταρτης αξιολόγησης.  Εχουν μείνει 80 ημέρες. Θέλω όλοι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

  Για την εξωτερική πολιτική

  Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα εντείνει την προκλητικότητά της. Είναι δεδομένο ότι η στάση αυτή σχετίζεται με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της αλλά και γενικότερα την αναδιαμόρφωση των διεθνών σχέσεων που παρακολουθούμε προσεκτικά.

  Αξιοποιούμε κάθε δίαυλο που διαθέτουμε. Το αυστηρό μήνυμα από τη Σύνοδο αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τις διεθνείς μας σχέσεις.

  Η Τουρκία βρίσκεται σε ένταση. Εχουμε έναν ακόμα λόγο να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα στην εξωτερική μας πολιτική. Να επιλύσουμε διαφορές με Αλβανία, πΓΔΜ χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές θέσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης. Η Ελλάδα οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε ένα περιβάλλον καλής γειτονίας.

  Θα ήταν ευχής έργο στα θέμα εξ. πολιτικής να υπήρχε κλίμα συνεννόησης και ενότητας από όλα τα κόμματα και κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση.

  Η στάση μιας άκριτης και στείρας αντιπαράθεσης κάνει ζημιά όχι στην κυβέρνηση αλλά στη χώρα. Μεγαλύτερη εθνική αποτυχία θα ήταν να δείξουμε αδυναμία να χειριστούμε την τουρκική προκλητικό τητα. Αναφέρομαι σε δηλώσεις, στάσεις, παρεμβάσεις, στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών.

  Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα είναι χώρα ισχυρή. Με ισχυρές συμμαχίες και ερείσματα. Δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας. Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν.

  Καλώ την Τουρκία να επιστρέψουν άμεσα οι δύο έλληνες στρατιωτικοί.

  Για την επόμενη ημέρα

  Η Ελλάδα από το καλοκαίρι γυρίζει σελίδα. Ηδη σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα. Πρέπει να περιλαμβάνει τομές στο συνταγματικό πλαίσιο της χώρας.

  Πρέπει να αναζητηθούν οι μέγιστες συναινέσεις και συγκλίσεις. Είναι εφικτό να διαμορφωθούν πλατιές κοινωνικές συγκλίσεις. Αυτές οι τομές δεν γίνονται ερήμην της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Πέραν των αρχών που προσερχόμαστε, υπάρχουν πεδία που επιδιώκουμε να γεμίσουν ευρύτατες συγκλίσεις. Είναι κρίσιμο να υπενθυμίσουμε το κρίσιμο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς για την απόδοση της Δικαιοσύνης.

  Αναφέρομαι στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

  Η ατζέντα της συνεδρίασης

  Η ατζέντα της συνεδρίασης είναι εφ’ όλης της πολιτικής και οικονομικής ύλης.

  Θεωρείται βέβαιο ότι κυριαρχούν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής μετά τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ καθώς και την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Αθήνας- Άγκυρας.

  Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην οικονομία και την τέταρτη αξιολόγηση, η οποία, όπως σημειώνουν, «σε συνδυασμό με το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία, οδηγεί στην οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο».

  Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πραγματοποιείται στη Βουλή.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk