Αγκυρα: Τα Ιμια είναι τουρκικά εδάφη

Παραμένοντας κατά γράμμα πιστή στην αναθεωρητική της πολιτική στο Αιγαίο αλλά και στην αμφισβήτηση της ίδιας της ελληνικής κυριαρχίας (με έμφαση στα Ίμια), η Άγκυρα εκφράζει τη διαφωνία της ακόμη και για την ένταξη ελληνικών νησιών και βραχονησίδων στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Natura 2000» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Παραμένοντας κατά γράμμα πιστή στην αναθεωρητική της πολιτική στο Αιγαίο αλλά και στην αμφισβήτηση της ίδιας της ελληνικής κυριαρχίας (με έμφαση στα Ίμια), η Άγκυρα εκφράζει τη διαφωνία της ακόμη και για την ένταξη ελληνικών νησιών και βραχονησίδων στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Natura 2000» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η ευθεία, για ακόμη μία φορά, αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη. Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της» αναφέρει η ανακοίνωση της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, έκανε νωρίτερα ιδιαίτερα αναφορά στον πρόσφατα δημοσιευμένο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως νόμο 4519/2018 με τον οποίο στο εν λόγω πρόγραμμα εντάσσονται 446 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και τα Ίμια – προειδοποιώντας μάλιστα την ΕΕ να μην επιτρέψει στη χώρα μας να τη μετατρέψει σε εργαλείο για την προώθηση των συμφερόντων της στο Αιγαίο!

Η Άγκυρα έχει διαμαρτυρηθεί και στο παρελθόν για αυτό το θέμα, αλλά η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι ιδιαίτερα σκληρή. Όπως αναφέρει ο κ. Ακσόι, «είναι καλά γνωστό ότι η Ελλάδα έχει εκμεταλλευτεί αυτά τα προγράμματα (σσ. όπως το Natura 2000) αναφορικά με τα ζητήματα του Αιγαίου. Σε αυτή περίπτωση, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται ξανά το πρόγραμμα Natura 2000 μέσω εθνικής νομοθεσίας. Η Ελλάδα», συνεχίζει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «μετά την κρίση των Ιμίων το 1996, συμπεριέλαβε τα Ίμια, καθώς επίσης και ορισμένα νησιά, νησίδες και βράχους, η κυριαρχία των οποίων δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες, στο πρόγραμμα Natura 2000».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δεν διστάζει μάλιστα να επισημάνει ότι «δραττόμεθα της ευκαιρίας αυτής για να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την κυριαρχία της Τουρκίας στα Ίμια» – σε μία κίνηση που μπορεί κάποιος να πει ότι υπερβαίνει ακόμη και τη «θεωρία των γκρίζων ζωνών» αφού δεν γίνεται καν λόγος για αμφισβητούμενη κυριαρχία.

«Επιπλέον», σημειώνεται, «δεν πρόκειται να δεχθούμε κανένα πιθανό τετελεσμένο που θα παρουσίαζε η Ελλάδα σε σχέση με γεωγραφικούς σχηματισμούς στο Αιγαίο Πέλαγος, των οποίων το νομικό καθεστώς είναι αμφισβητούμενο. Τέλος» καταλήγει η ανακοίνωση, «θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός Νόμος 4519 δεν θα έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά στις υπάρχουσες διαφορές μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος στο Αιγαίο».

Είναι προφανές ότι στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συζήτησης εντός της Τουρκίας για την… παραχώρηση στην Ελλάδα νησιών και βραχονησίδων, η Άγκυρα εκφράζει τη σφοδρότατη διαφωνία της για τη συμπερίληψη στον ελληνικό νόμο περιοχών που εκτός από τα Ίμια περιλαμβάνουν το Γαϊδουρονήσι, η Παναγιά, η Σύρνα, η Λεβίδα, η Κίναρος, το Φαρμακονήσι, οι Αρκοί κ.ά.

Ο κ. Ακσόι υπενθυμίζει ότι η Άγκυρα έχει προβεί στο παρελθόν σε επανειλημμένες διαμαρτυρίες και διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καλεί δε την Ελλάδα να δράσει «με την κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ να μη μετατραπεί σε εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης από την Ελλάδα των περιβαλλοντικών της προγραμμάτων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk