Επίθεση Κοντονή κατά Θεοχαρόπουλου για «πατάτα» με τους 8 τούρκους

Σάλος προκλήθηκε με αφορμή τους ισχυρισμούς του βουλευτή της ΔΗΣΥ Αθ. Θεοχαρόπουλου ότι διάταξη που

Σάλος προκλήθηκε με αφορμή τους ισχυρισμούς του βουλευτή της ΔΗΣΥ Αθ. Θεοχαρόπουλου ότι διάταξη που περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, προβλέπει ότι μετά την παρέλευση του 18μηνου δεν θα αποφυλακίζονται κρατούμενοι για τους οποίους εκκρεμεί αίτημα έκδοσής τους σε τρίτη χώρα.

Μάλιστα έκανε μια παρακινδυνευμένη ερμηνεία, ότι η εν λόγω διάταξη αφορά την μη αποφυλάκιση των 8 τούρκων αξιωματικών μετά την παρέλευση της 18μηνης κράτησής τους (τον Απρίλιο).

Ωστόσο, η διάταξη δεν αναφέρεται καν σε απελευθέρωση αλλά σε χορήγηση άδειας και επιπλέον αφορά μόνον καταδικασθέντες από τα ποινικά δικαστήρια και άρα σε καμία περίπτωση τους 8 τούρκους. Το θέμα έλαβε έκταση, στον απόηχο της απαράδεκτης δήλωσης Κατσίκη περί ανταλλαγής των 8 Τούρκων με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται παράνομα από τις τουρκικές αρχές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντοντής επιτέθηκε σφοδρά στον κ. Θεοχαρόπουλο μιλώντας «για ανευθυνότητα επαναλαμβανόμενη μέσα σε 48 ώρες», διατυπώνοντας έτσι ευθείες βολές και για τις δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη. Μάλιστα ανέφερε ότι είχε δώσει επαρκείς εξηγήσεις στην επιτροπή όπου τέθηκε το θέμα από την εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Χαρά Κεφαλίδου, η οποία, όπως σημείωσε ο κ. Κοντονής, του υπέβαλλε υπόμνημα του κόμματός της με όλες τις προτάσεις στις οποίες δεν περιλαμβανόταν το επίμαχο θέμα διότι «για αυτό το ζήτημα είχαν ήδη δοθεί επαρκείς εξηγήσεις», όπως είπε. Και δήλωσε κατηγορηματικά ότι η επίμαχη διάταξη αφορά συγκεκριμένη τροποποίηση του άρθρου του σωφρονιστικού κώδικα για καταδικασθέντες από τα ποινικά δικαστήρια.

Επικαλέστηκε δε τις επίσημες δηλώσεις του μετά από συνάντησή του με τον τούρκο υφυπουργό Δικαιοσύνης όπου συζητήθηκε το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών, σύμφωνα με τις οποίες «οι αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από αυτούς που ζητούν την έκδοσή τους». Μάλιστα υπογράμμισε ότι για την ελληνική κυβέρνηση το θέμα των 8 Τούρκων «έχει κλείσει με τον πιο επίσημο τρόπο». «Κάνατε την “πατάτα” και ερχόσαστε τώρα εδώ και μιλάτε για τα 18μηνα», είπε οργισμένος στον κ. Θεοχαρόπουλο, τον οποίο ρώτησε «δεν ξέρετε ότι οι 8 κρατούνται δυνάμει διοικητικής απόφασης;». «Γιατί συνδέεται ανόμοια πράγματα; Αναφέρεται σε ποινικούς καταδικασμένους», τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι πρόκειται για μείζον θέμα και ότι «αντί να απαντά ο υπουργός επιτίθεται με ένα ύφος που μας μαλώνει». Ενώ επιχειρώντας να αιτιολογήσει την στάση του, διερωτήθηκε για ποιο λόγο φέρνει ο υπουργός τώρα αυτή την διάταξη. «Έρχεται σε συγκυρία επιεικώς ύποπτη», είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk