Παπαδημούλης: Στρατηγική επιλογή, η διαμόρφωση ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας

«Η ευρω-τουρκική Σύνοδος (στη Βάρνα, τη Δευτέρα) μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ακόμη ευκαιρία για να σταλούν σαφή μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που προσέθεσε: «Ο Ερντογάν δεν είναι τόσο ισχυρός όσο προσπαθεί να εμφανιστεί. Και αυτό θα φανεί σύντομα».

«Η ευρω-τουρκική Σύνοδος (στη Βάρνα, τη Δευτέρα) μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ακόμη ευκαιρία για να σταλούν σαφή μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που προσέθεσε: «Ο Ερντογάν δεν είναι τόσο ισχυρός όσο προσπαθεί να εμφανιστεί. Και αυτό θα φανεί σύντομα».

Όσον αφορά τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει οριστική διευθέτηση «στο ζήτημα του ονόματος και του αλυτρωτισμού με ισχυρές και συγκεκριμένες διεθνείς εγγυήσεις, με ρεαλιστική προσέγγιση και σε πνεύμα συναίνεσης».

Με αφορμή το συνέδριο Σοσιαλιστών-Πρασίνων- Αριστεράς στην Αθήνα, ο Δ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι «η διαμόρφωση μια ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, είναι η στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ». Και «το πρώτο βήμα είναι ο διάλογος, κοινωνικός και πολιτικός. Εάν δεν διαμορφωθούν οι συνθήκες ενός παραγωγικού διαλόγου, χωρίς «βουλωμένα αυτιά», δεν μπορούμε να μιλάμε για συμμαχίες».

Και, ευκαιρίας δοθείσης, σημειώνει: «Ας αντιληφθούν οι πάντες ότι η αντι-ΣΥΡΙΖΑ υστερία βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη στάση των ευρωπαίων σοσιαλιστών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και οδηγεί κατευθείαν στην αγκαλιά της ΝΔ, όπως ανοιχτά επιδιώκουν ήδη οι κ.κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος».

Στο ερώτημα αν αυτές οι συζητήσεις προϋποθέτουν τη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης απαντά: «Όσο για την ιδεολογική μετατόπιση, δεν υπάρχει, ούτε χρειάζεται κάτι τέτοιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εδραιωθεί ως ο κεντρικός πυλώνας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, με σημαντικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς αυτή την κατεύθυνση».

Επιπλέον, «σε εθνικό επίπεδο, η αντίθεση πρόοδος-συντήρηση επανέρχεται ως διαχωριστική γραμμή έναντι τού μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Σε αυτό το υπό διαμόρφωση νέο πλαίσιο, ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκ των πραγμάτων στρατηγικής σημασίας ως ο βασικός κορμός του ευρύτερου προοδευτικού πόλου».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει «με οδηγό την ψήφο του ελληνικού λαού, μια ακόμη τετραετία με κυβέρνηση Τσίπρα. Αρκεί να κάνουμε ολοένα και πιο αποτελεσματικά τη δουλειά μας, επιτυγχάνοντας μετρήσιμα αποτελέσματα στους στόχους που έχουμε θέσει» επισημαίνει.

Για την αξιολόγηση ειδικότερα, ο έλληνας ευρωβουλευτής περιγράφει το στόχο: «Να ολοκληρωθούν τα συμφωνημένα βήματα χωρίς καθυστερήσεις, αρκετά πριν την τυπική λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αποφύγει την παγίδα των καθυστερήσεων».

Κάνοντας τον απολογισμό της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και τον δικό του, ένα χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές, ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει ότι εργάζονται σκληρά «για να εκπροσωπούμε επάξια τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τη «φωνή» όσων μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους».

Τέλος, σε ένα άλλο θέμα της επικαιρότητας, όσα συμβαίνουν στα ελληνικά γήπεδα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει μήνυμα λέγοντας: «Αυτή η παραβατικότητα, η έλλειψη σεβασμού στους κανόνες, το να κάνει κανείς «καουμποϊλίκια», επειδή είναι οικονομικά ισχυρός, χρησιμοποιώντας τους οπαδούς μιας ομάδας ως προσωπικό στρατό για τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, προκαλεί την αντίδραση της πλειοψηφίας των πολιτών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk