Τσίπρας: Μεταρρύθμιση σημαίνει ισορροπία και ισότητα στις χώρες της Ευρωζώνης

Σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες

«Θα ήθελα να εκφράσω την απερίφραστη καταδίκη μου για τα δύο χτυπήματα στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας και να εκφράσω εκ μέρους του ελληνικού λαού τα συλλυπητήρια μου και την αλληλεγγύη μου στον γαλλικό λάο», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Συνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Η Σύνοδος είχε πολλα θέματα, είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα.

Για τους φορολογικούς παραδείσους

«Θέλω να ξεκινήσω με τη χθεσινή συζήτηση για τη φορολόγηση και την ανάγκη για τη φορολογική σύγκλιση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας την ανάγκη να ελεγχθούν οι φορολογικοί παράδεισοι.

«Είναι παράδοξο και παράλογο να προωθούμε την εμβάθυνση της Ε.Ε. και παράλληλα να συντηρούμε την αδιαφάνεια μεταξύ των κρατών-μελών και να κλείνουμε τα μάτια στους φορολογικούς παραδείσους» είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων περιγράφοντας τις προτάσεις της Ελλάδας για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

«Το τελευταίο θέμα που συζητήθηκε σήμερα είναι οι αλλαγές στην Eυρωζώνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «για μας η μεταρρύθμιση σημαίνει ισορροπία και ισότητα στις χώρες της Ευρωζώνης».

«Δεν μπορούμε να προετοιμαζόμαστε για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση κρίσεων αξιοποιώντας τα υλικά που είχαμε μέχρι σήμερα, δεν μπορούμε να ανακυκλώνουμε τα υλικά της κρίσης» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Ανάγκη για ισχυρό προϋπολογισμό στην Ευρώπη»

Την ανάγκη να υπάρξει ισχυρός προϋπολογισμός της Ευρώπης, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην τραπεζική ολοκλήρωση.

«Υποστήριξα την ανάγκη να μετατραπεί ο ESM σε νομισματικό ταμείο, αλλά όχι να λειτουργεί ως ανεξάρτητος τεχνοκρατικός οργανισμός, αλλά να υπάρχει λογοδοσία» ανέφερε ο Αλέξης Τσιπρας.

«Υποστήριξα την ανάγκη να υπάρξει εμβάθυνση της Δημοκρατίας στα κρίσιμα όργανα της ευρωζώνης, πρέπει να υπόκειται στον έλεγχο των λαών» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας την εμπειρία της Ελλάδας και τις λάθος αποφάσεις.

Δεν είναι προαπαιτούμενο η αλλαγή της συνθήκης, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε., η οποία συζητείται. Πρόσθεσε πως δεν θα είναι οι αλλαγές που εμείς οραματιζόμαστε, αλλά εκτίμησε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρχουν στοιχεία που θα οδηγήσουν την Ευρώπη εμπρός.
Τα λάθη που έγιναν κόστισαν παρά πολύ στην Ελλάδα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα και μετά το τέλος του προγράμματος, όπως τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Για την στάση της Τουρκίας

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαΐκή προοπτική της Τουρκίας παρά το γεγονός ότι η γειτονική χώρα ακολουθεί διαφορετική πορεία, είπε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποίων απειλών και ειδικότερα στην πρόασπιση των συνόρων της που είναι και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε πως ζήτησε ξεκάθαρες εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσει οποιοσδήποτε ευρωτουρκικός διάλογος.

Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει το ταχύτερο δυνατόν να εγκαταλείψει τις λογικές διαρκώς προκλητικότητας καθώς από αυτές δεν έχει να κερδίσει, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα παρά μόνο να χάσει στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας αυτές τις εγγυήσεις από τους εταίρους μας, υποστήριξα την πραγματοποίηση της συνόδου της Βάρνας».

Για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς

«Ζήτησα εγγυήσεις από τους εταίρους μας για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς και ότι το θέμα θα τεθεί στη Βάρνα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και είπε επίσης ότι τον διαβεβαίωσαν ότι το θέμα θα τεθεί στον Τούρκο Πρόεδρο.

«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να λυθεί το θέμα αυτό σε διμερές επίπεδο με την υποστήριξη των εταίρων μας, αυτό δεν κατέστη δυνατό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας μέσω των διμερών σχέσεων αλλά στηριζόμαστε πλεον και στην επίσημη και ανοιχτή πρόθεση των εταίρων μας και συμμάχων μας για το ζήτημα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Απευθύνουμε έκκληση στην απέναντι πλευρά να σοβαρευτουν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι σήμερα θα πρεπε να συζητάμε με την Τουρκία για τον τουρισμό και για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις και όχι για θερμό επεισόδιο.

«Μέσα σε μία κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν όλοι την ίδια ορολογία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συμφωνούν» είπε ερωτηθεις για τις τοποθετήσεις του Πάνου Καμμένου.

«Εάν ένα γεγονός προσπαθεί να χρησιμοποιηθεί από τη μία ή από την άλλη πλευρά ως γεγονός ομηρίας, θα πρέπει να το ξανά σκεφτεί γιατί θα δημιουργούσε αρνητική επίδραση και στις ευρώ-τουρκικές σχέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και σύντομα θα υπάρξει θετική εξέλιξη», είπε ο πρωθυπουργός.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού σε δημοσιογράφο του πρακτορείου ΜΙΑ των Σκοπίων

Μια στιγμή που δεν πέρασε απαρατήρητη από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ήταν η ερώτηση δημοσιογράφου του πρακτορείου «ΜΙΑ» των Σκοπίων.

Αφού υπέβαλε τις ερωτήσεις της -συστήθηκε ως δημοσιογράφος του «μακεδονικού» πρακτορείου – ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως «εύχομαι σε λίγους μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija».

«Και αυτό έχει μία αξία να το δείτε όλοι σας, διότι κάποιοι νομίζουν ότι πάμε να δώσουμε εμείς ένα όνομα το οποίο εδώ το χρησιμοποιούν πάνω από μία 25ετία, να μην πω μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ή εν πάσει περιπτώσει οποιοδήποτε άλλο όνομα από κοινού συμφωνήσουμε. Δεν προκρίνω το Gorna. Μπορεί να συμφωνήσουν οι ΥΠΕΞ κάτι άλλο» τόνισε.

Για την υπόθεση Σκριπάλ

Για την επίθεση με το νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον ενός Ρώσου στην Αγγλία, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Μεγάλη Βρετανία και επισήμανε την ανάγκη διαλόγου και συμμετοχής και της Ρωσίας στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Αναφέροντας ως παράδειγμα μάλιστα την προκλητικότητα της Τουρκίας που είναι δεδομένη προς τη χώρα μας, σημείωσε ότι η Ελλάδα ακόμα και κάτω από αυτό το πρίσμα επιμένει στο διάλογο αυτό, και αυτο προέκρινε ο πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους εταίρους και για την υπόθεση του Ρώσου που δηλητηριάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, λέγοντας ότι «αναζητούμε έναν έντιμο συμβιβασμό που θα είναι επωφελής όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για την Ευρώπη συνολικά, στο πλαίσιο πάντα των αρχών και των θέσεων που έχουμε περιγράψει».

Για τη τηλεφωνική συνομιλία με Πούτιν

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν δημοσιοποιεί τις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Ωστόσο, προσέθεσε πως του εξέθεσε το ζήτημα της προκλητικότητας στο Αιγαίο και το ζήτημα των δυο αξιωματικών.

«Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και δεν γυρίζει πίσω»

Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί κάποιος να παίξει εύκολα μαζί της, διαμήνυσε με σαφήνεια ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πως «ο τρόπος που έχουμε επιλέξει να διαχειριστούμε μια νευρικότητα από την άλλη πλευρά ήταν η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με ισχυρές σχέσεις και με πολλές άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Οι Ευρωπαίοι δεν μας αγάπησαν γιατί είμαστε καλά παιδιά, αλλά γιατί σταθεροποιήσαμε τη χώρα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επιτέθηκε στο προηγούμενο πολιτικό προσωπικό για τη σωρεία των σκανδάλων.

«Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και δεν γυρίζει πίσω» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλύψαμε κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης και το διεθνή της ρόλο. Επισημάναμε την ανάγκη να θεσμοθετηθεί ένα ενιαίο, σαφές και δίκαιο καθεστώς φορολογίας των πολυεθνικών εταιρειών στην ΕΕ.

Είναι παράλογο, να προωθούμε την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και τη δημοσιονομική ολοκλήρωση και να εθελοτυφλούμε στους φορολογικούς παραδείσους μέσα στην ΕΕ, οι οποίοι πλήττουν κάθε έννοια φορολογικής δικαιοσύνης.

Η μεταρρύθμιση της ΕΖ θα πρέπει να συμβαδίζει με την αντιμετώπιση των διαπιστωμένων ανισορροπιών της, έτσι ώστε να είναι πραγματική & βιώσιμη. Η πρότασή μας για έναν Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων με δεσμευτικό χαρακτήρα, αποτελεί στόχο μας, που στηρίζεται από αρκετές χώρες.

Δεν μπορούμε να προετοιμαζόμαστε την αντιμετώπιση κρίσεων με τα ίδια υλικά. Μίλησα για την ανάγκη άρσης της μακροϊκονομικής που είναι εμφανής στην Ευρωζώνη που έχει να κάνει με τα υψηλά πλεονάσματα του Βορρά.

Θεωρώ ότι οι νέοι θεσμοί της Ευρωζώνης θα πρέπει να ανταποκρίνονται στι αρχές της αλληλεγγύης και του περιορισμού των ανισοτήτων.

Οσον αφορά τον ESM υποστήριξα την ανάγκη να γίνει ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και αυτό αποτελεί αδυναμία της Ευρώπης.

Θα πρέπει να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητος Οργανισμός.

Οι εταίροι μας εξέφρασαν την απόλυτη αλληλεγγύη τους, καταδικάζοντας με έντονο τρόπο τις παράνομες τουρκικές ενέργειες, καλώντας την Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα θα επιχειρεί πάντα να αξιοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία που έχει κατακτήσει με κόπο. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνεργασία στην αντιμετώπιση κρίσεων όπως το μεταναστευτικό.

Αλλά θα πρέπει να απολύτως σαφές προς όλους, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζει στο ακέραιο και με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής και αμφισβήτησης.

Οσον αφορά την προάσπιση των συνόρων μας που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα ζήτησα ξεκάθαρες εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσει οποιοσδήποτε ελληνοτουρκικός διάλογος.

Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει προκλήσεις.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους εταίρους μας για την συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, ζήτημα που θα εγερθεί στη Βάρνα.

Εξασφαλίσθηκε σαφής αναφορά στην ανάγκη για γρήγορη, θετική επίλυση του ζητήματος στα Συμπεράσματα και το θέμα θα εγείρουν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο Ερντογάν

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk