Το σχέδιο 120 δόσεων για χρέη άνω των 50.000 ευρώ

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και να έχουν σπάσει ήδη το φράγμα των 130 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση ανοίγει ακόμη περισσότερο τη βεντάλια της ρύθμισης των 120 δόσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν στο Δημόσιο.

Η νέα ρύθμιση που ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα δίνει την ευκαιρία και στους επαγγελματίες με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 μηνιαίες δόσεις ή σε 10 χρόνια, κερδίζοντας κούρεμα όχι μόνο σε πρόστιμα και προσαυξήσεις που μπορεί να φθάσει το 85%, αλλά και στην κύρια οφειλή, κάτι που δεν ισχύει σήμερα για τους επαγγελματίες με οφειλές προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που προωθεί τώρα η κυβέρνηση διαχωρίζει τους οφειλέτες σε δύο κατηγορίες:

Τους ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν στο Δημόσιο (ΔΟΥ, τελωνεία και ασφαλιστικά ταμεία) ποσά πάνω από 50.000 έως 250.000 ευρώ και οι οφειλές τους έχουν δημιουργηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016

Τους ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές άνω των 250.000 ευρώ, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2016.

Για την πρώτη κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή όσους έχουν οφειλές πάνω από 50.000 και έως 250.000 ευρώ στα κριτήρια που ισχύουν σήμερα για όσους χρωστούν έως 50.000 ευρώ θα προστεθούν νέα που θα αφορούν κυρίως το εισοδηματικό και περιουσιακό προφίλ του κάθε οφειλέτη. Δηλαδή, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, θα λαμβάνονται υπόψη η αξία κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του ιδίου και των συνοφειλετών και το διαθέσιμο εισόδημα, αφού σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι οι οφειλέτες αδυνατούν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Ακόμη πιο αυστηρά θα είναι τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τα 250.000 ευρώ. Όσοι θελήσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα πρέπει εκτός των άλλων κριτηρίων και προϋποθέσεων να προσκομίσουν έκθεση βιωσιμότητας και σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk