Οι διεθνείς πωλήσεις ανεβάζουν τα κέρδη της Sunlight

Δραστική βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών ανακοίνωσε για το 2017 η εταιρεία παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών Συστήματα Sunlight, μέλος του ομίλου Olympia.

Δραστική βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών ανακοίνωσε για το 2017 η εταιρεία παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών Συστήματα Sunlight, μέλος του ομίλου Olympia.
Εξάγοντας το 90% των προϊόντων της από το εργοστάσιο στο Νέο Ολβιο Ξάνθης η εταιρεία κατάφερε, μέσα από την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος για την αύξηση της δυναμικότητας και τη μείωση του κόστους παραγωγής, να ενισχύσει την ανταγωνιστική της θέση στις ξένες αγορές.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2017 ανήλθε σε 194,5 εκατ. ευρώ, έναντι 153,9 εκατ. ευρώ το 2016, σημειώνοντας αύξηση 26%, κυρίως λόγω της μεγέθυνσης των μεριδίων αγοράς και του όγκου πωλήσεων στις μπαταρίες βιομηχανικών εφαρμογών αλλά και δευτερευόντως της αύξησης στην τιμή του μολύβδου.
Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 22 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 28% ως απόρροια της βελτίωσης στη μεικτή κερδοφορία, σε συνδυασμό με τη συγκράτηση και την αναλογικά μικρότερη αύξηση των εξόδων διάθεσης και διοίκησης. Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 11,3% έναντι 11,2% το 2016.

Υποχώρησε ο δανεισμός

Δεδομένων των παραπάνω και σε συνδυασμό με τη μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων ο όμιλος πέτυχε κέρδη προ φόρων 8,4 εκατ. ευρώ, έναντι 2,3 εκατ. ευρώ το 2016. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου υποχώρησε στα 67,1 εκατ. ευρώ έναντι 75 εκατ. την 31.12.2016. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2017 η εταιρεία εξέδωσε ομολογιακό δάνειο, ύψους 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 27 εκατ. χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή υφιστάμενου ομιλικού δανεισμού. Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται πλέον σε 38,1 εκατ. ευρώ έναντι 31,4 εκατ. το 2016.
O διευθύνων σύμβουλος της Συστήματα Sunlight κ. Βασίλης Μπίλλης δήλωσε: «Το 2017 ο όμιλος Sunlight πέτυχε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών του και επιπρόσθετη βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας του. Το επενδυτικό πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη και ενθαρρύνει τις προσδοκίες μας για περαιτέρω διείσδυση στις μεγάλες αγορές μπαταριών έλξης (traction) της Ευρώπης και της Αμερικής».
Σε ό,τι αφορά τη θυγατρική εταιρεία Sunlight Recycling, στον δεύτερο χρόνο πλήρους λειτουργίας της η μονάδα ανακύκλωσης στην Κομοτηνή εξασφαλίζει άνω του 50% των αναγκών σε μόλυβδο του εργοστασίου παραγωγής μπαταριών
Η Sunlight Recycling πέτυχε να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα, κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο, και εξορθολογίζοντας το μείγμα πρώτων υλών της βελτίωσε τους παραγωγικούς της δείκτες και κατ’ επέκταση τη λειτουργική της κερδοφορία.

Θετικές προοπτικές

Σχετικά με τις προοπτικές του ομίλου, τα στελέχη της εταιρείας επισημαίνουν: «Οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα θετικές, δεδομένης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης που συνεπάγεται αυξημένες ανάγκες διακίνησης και αποθήκευσης εμπορευμάτων, αλλά και της τάσης σε πολλές ανεπτυγμένες περιοχές του κόσμου (ΕΕ, Βόρεια Αμερική και Ανατολική Ασία) για την προώθηση «καθαρών» πηγών ενέργειας και την αποτελεσματικότερη χρήση αυτής. Επιπλέον, αξιοποιώντας το ομολογιακό δάνειο των 50 εκατ. ευρώ ο όμιλος διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για την εφαρμογή των σχεδίων λελογισμένης επέκτασής του, τόσο παραγωγικά, συνεχίζοντας το πρόγραμμα αύξησης της δυναμικότητας και μείωσης του κόστους στα δύο εργοστάσια, όσο και εμπορικά, με την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του σε υφιστάμενες αγορές του εξωτερικού και με τη διείσδυση σε νέες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk