Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το συνέδριο θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.

Η ομιλία της Φ. Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στο ιδρυτικό συνέδριο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής περιέγραψε το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του νέου φορέα, μετέδωσε μήνυμα ενότητας, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης τόσο εντός όσο εκτός της Ελλάδας, σημειώνονταις ότι «μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω».

Εκανε επίσης αναφορά στα εθνικά θέματα ενώ έστειλε χαιρετισμό στους νέους ψηφοφόρους, υπογραμμίζοντας ότι «τους θέλουμε όμως όλους και όλες μαζί μας. Ολους και όλες. Και σας λέω: αυτό είναι το στοίχημα για την παράταση και την δημοκρατία».

Μεταξύ άλλων σημείωσε και τα εξής: «Ιδρύουμε το Κίνημα Αλλαγής, Το πρώτο κίνημα της νέας εποχής. Η χώρα μας θα πάει μπροστά, αν τα αγόρια και τα κορίτσια της κρίσης γίνουν η γενιά της αλλαγής. Από αύριο όλοι δοκιμάζονται και κρίνονται. Κηρύσσουμε Ανένδοτο Αγώνα για την Αλλαγή της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών και την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο. Το στρατηγικό δίλημμα είναι πρόοδος ή συντήρηση».


Το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής

Έξι περίπου χιλιάδες άτομα από όλη την Ελλάδα προσέρχονται, σήμερα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για να συμμετάσχουν στην ιδρυτική πράξη του Κινήματος Αλλαγής. Παρά τα προβλήματα των προηγούμενων ημερών, που πάντως ξεπεράστηκαν χωρίς σοβαρές αναταράξεις, στη βάση της κεντροαριστεράς οι προσδοκίες για την παρουσία του νέου φορέα στο πολιτικό σκηνικό αλλά και για την εκλογική του παρουσία παραμένουν μεγάλες.

Το Κίνημα Αλλαγής, στις περισσότερες δημοσκοπήσεις κινείται σε διψήφιο ποσοστό δείχνοντας να «κλειδώσει» την τρίτη θέση στις εκλογές. Ωστόσο, η εικόνα του στα μεγάλα ζητήματα, όπως τα εθνικά θέματα, το σκάνδαλο της novartis, δεν ήταν αυτή που θα επιθυμούσε η ηγεσία του και, σε κάθε περίπτωση, δεν ήταν η εικόνα ενός συντεταγμένου σχήματος. Μπορεί ο πολυκομματικός χαρακτήρας του νέου φορέα να δικαιολογεί τις διαφορετικές προσεγγίσεις, όμως, το αίτημα για καθαρές θέσεις προβάλλει, ιδιαίτερα μετά τα φάλτσα της τελευταίας περιόδου, ως όρος για την πολιτική του ενίσχυση.

Η Φώφη Γεννηματά με την ομιλία της θα επιχειρήσει να μεταδώσει το μήνυμα της ενότητας και της αντεπίθεσης του χώρου της κεντροαριστεράς που φιλοδοξεί να επανέλθει σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό ανατρέποντας τους υφιστάμενους σχηματισμούς.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να περιγράψει το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του νέου φορέα εστιάζοντας στο ότι βασικός του στόχος είναι «να ενώσουμε την κοινωνία, να ενώσουμε τους Έλληνες.» Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ασκήσει αυστηρή κριτική και στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ, εστιάζοντας στα σημεία διαφοροποιούν το Κίνημα Αλλαγής από τις λαϊκισμό της κυβέρνησης και τον συντηρητισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα θα αναφερθεί στους βασικούς άξονες πολιτικής, που συνιστούν την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Σε αυτούς τους άξονες θα στηριχθεί η στρατηγική των κυβερνητικών συνεργασιών. Η κυρία Γεννηματά δεν πρόκειται να εισέλθει στο δίλημμα του αν το Κίνημα Αλλαγής συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ. Το ερώτημα, αναμένεται να τονίσει, «είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ είναι έτοιμοι να συζητήσουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας».

Η κυρία Γεννηματά θα τονίσει, σύμφωνα με πληροφορίες ότι αμέσως μετά το συνέδριο ο νέος φορέας θα πρέπει να τεθεί σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας προκειμένου να μην αιφνιδιαστεί από το ανοιχτό ενδεχόμενο μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Στο πλαίσιο αυτό θα ανοίξει συστηματικά το κεφάλαιο της στελέχωσης των ψηφοδελτίων.

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου, το ενδιαφέρον εκτός από την ομιλία της κυρίας Γεννηματά, στρέφεται στους χαιρετισμούς που θα απευθύνουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιάννης Δραγασάκης. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του Κώστα Σημίτη. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου και του Νίκου Αλιβιζάτου που συνέδεσε, το όνομα του με το εγχείρημα και την επιτυχή διαδικασία εκλογής του αρχηγού.

Για το Σάββατο το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των Νίκου Ανδρουλάκη, Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Καμίνη και Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου Αλλαγής, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17/03 τέσσερις παράλληλες πολιτικές εκδηλώσεις. Η πρώτη με τίτλο «Ισότητα στην Πράξη». Η δεύτερη με τίτλο «Αναθεώρηση του Συντάγματος : Μια ρεαλιστική Πρόταση». Η Τρίτη του Forum Νέας Γενιάς με τίτλο «Η προσέγγιση της Σοσιαλδημοκρατίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων: αιτίες, λύσεις και προοπτικές.» Η τέταρτη του Forum Νέας Γενιάς με τίτλο «Ιδεολογικές αναζητήσεις και πολιτικές πρακτικές για το σήμερα και το αύριο της Νέας Γενιάς»

Κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου είναι «Τολμήσαμε- Πετύχαμε-Προχωράμε Μπροστά»