Δ. Τζανακόπουλος: Στουρνάρας και Σαμαράς στο στόχαστρο της κυβέρνησης για τη Novartis

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ Τζανακόπουλο το μεσημέρι της Πέμπτης στις 14:00 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Εναντίον της Ν.Δ και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για τη στάση τους στην υπόθεση Novartis, καταφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ κάλεσε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να δώσει απαντήσεις αν υπάρχουν και άλλες συμβάσεις που έχει υπογράψει με την εταιρεία και αν είχε και έχει προνομιακές σχέσεις με τα διευθυντικά της στελέχη.

«Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στη μηδενιστική αντιπολιτευτική γραμμή καθώς βρίσκεται σε δεινή θέση, εξαιτίας κυρίως του σκανδάλου της Novartis που έχει αναδείξει όλες τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παλιού πολιτικού συστήματος τις οποίες δεν μπορεί παρά να χρεώνεται η ΝΔ», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και σημείωσε:

«Δεν μας κάνει, λοιπόν καθόλου, εντύπωση η σιωπή της ΝΔ αλλά και του εξαφανισμένου τις τελευταίες μέρες πρώην πρωθυπουργού κυρίου Σαμαρά, ο οποίος μετά τους λεονταρισμούς και την ακατάσχετη φλυαρία των προηγούμενων εβδομάδων εντός και εκτός της χώρας, έχει μάλλον καταπιεί τη γλώσσα του ιδίως μετά την αποκάλυψη των προηγούμενων ημερών για το χειρόγραφο σημείωμα του προς τον κ. Φρουζή».

Επισήμανε επίσης ότι η αποκάλυψη αυτή «διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Σαμαρά, ότι τον έχει συναντήσει μόνο μπροστά στις κάμερες» και σχολίασε: «Εκτός οι κάμερες έχασαν τη στιγμή που ο κ. Σαμαράς ενεχείρισε στον κ. Φρουζή το επίμαχο σημείωμα με το τηλέφωνο του κ. Σταικούρα, τότε πολιτικού προϊσταμένου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, υπευθύνου για τις πληρωμές του ελληνικού Δημοσίου».

Σε ό,τι αφορά στον κ. Στουρνάρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα στοιχεία για έμμισθη σχέση με τη Novartis και σημείωσε: «Χθες όμως είδε το φως της δημοσιότητας και μια νέα αποκάλυψη που αφορά τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος σας θυμίζω ότι σε καμία από τις παρεμβάσεις του κατά τις οποίες μιλούσε για σκευωρία και πολιτική επίθεση που ενορχηστρώνεται εναντίον του δεν θεώρησε σκόπιμο να αναφέρει ότι είχε επαγγελματικούς δεσμούς με την Novartis, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως άνευ σημασίας. Αφού όμως ο κ. Στουρνάρας δεν διέψευσε τα χθεσινά δημοσιεύματα οφείλει σήμερα να απαντήσει αν υπάρχουν και άλλες συμβάσεις που έχει υπογράψει με την εταιρεία και αν είχε και έχει προνομιακές σχέσεις με τα διευθυντικά της στελέχη. Ερωτήματα που είναι κυρίως πολιτικά και δεν αφορούν το ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Αυτό εξάλλου θα διερευνηθεί όπως αρμόζει από τα αρμόδια όργανα της Bουλής και της δικαιοσύνης».

Σημεία της τοποθέτησης του Δ. Τζανακόπουλου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

Για την έκδοση ομολόγου

Η χθεσινή επιτυχημένη έκδοση εντόκου γραμματίου διάρκειας ενός έτους για πρώτη φορά μετά το 2010 αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην πορεία για την έξοδο της χώρας από την μνημονιακή επιτροπεία και την ανάκτηση της αυτοδύναμης πρόσβασης στις αγορές χρήματος τον Αύγουστο του 2018.

Το έντοκο γραμμάτιο έκλεισε με απόδοση 1,25% που καθορίστηκε πλήρως απο τη ζήτηση. Η προηγούμενη απόδοση (04/2010) ήταν στο 4,85%.

Το δημοπρατούμενο ποσό ήταν 625 εκ. ευρώ, το ύψος των προσφορών έφτασε στο 1.986 δις και τελικά το γραμμάτιο καλύφθηκε 100% από ξένους επενδυτές.

Η έκδοση του εντόκου γραμματίου επιβεβαιώνει τη θέση της κυβέρνησης ότι η οικονομία ανακάμπτει δυναμικά & η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται στις διεθνείς αγορές, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αιτιάσεις της ΝΔ που επιμένει να μιλά για καθίζηση και στασιμότητα.

Αρκεί κανείς να συγκρίνει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αλλά και τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας σήμερα με αυτά που παραλάβαμε το 2015 για να κατανοήσει το αβάσιμο και ψευδές του συνόλου της αφήγησης της Νέας Δημοκρατίας.

Για την έξοδο από την επιτροπεία

Τίποτα δεν πρόκειται να διακόψει την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και την επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα.

Έως το Eurogroup της 21/06, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την 4η αξιολόγηση, την μεταπρογραμματική εποπτεία και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Για Novartis

Δεν μας κάνει εντύπωση η σιωπή της ΝΔ αλλά και του πρώην πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά, ο οποίος μετά την ακατάσχετη φλυαρία των προηγούμενων εβδομάδων έχει μάλλον καταπιεί τη γλώσσα του μετά την αποκάλυψη των προηγούμενων ημερών για το χειρόγραφο σημείωμά του προς τον κο Φρουζή.

Χθες είδε το φως της δημοσιότητας και νέα αποκάλυψη που αφορά τον κο Στουρνάρα που δεν θεώρησε σκόπιμο να αναφέρει ότι είχε επαγγελματικούς δεσμούς με τη Νοβάρτις:

Υπάρχουν και άλλες συμβάσεις που έχει υπογράψει με την εταιρεία;
Είχε προνομιακές σχέσεις με διευθυντικά της στελέχη;

Πυρά κατά ΝΔ με αφορμή τους 2 στρατιωτικούς και πΓΔΜ

Ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή του παρουσία στις ΗΠΑ χαρακτήρισε το ζήτημα των 2 αξιωματικών ένα σύνηθες και μικρό συμβάν που δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο κάνοντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την προ εβδομάδος τοποθέτησή του στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Μετά την τοποθέτηση του κου Μητσοτάκη, η κα Σπυράκη εμφανίστηκε πριν λίγη ώρα να ξανααλλάζει τη γραμμή αναφερόμενη στο περιστατικό ως σύνηθες αλλά ειρωνικά. Ποιον ειρωνεύεται αλήθεια; Την ελληνική κυβέρνηση ή τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη;

Την ίδια στιγμή σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι τα θέματα ταυτότητας και αλυτρωτισμού είναι πιο σημαντικά από το θέμα της ονομασίας ενώ δεν επανέλαβε τη θέση του για αναζήτηση λύσης σε άλλη συγκυρία.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί στην Ελλάδα να εμφανίζεται ως ουρά της ακροδεξιάς & να αξιοποιεί τα θέματα εξωτ. πολιτικής ως πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση από θέσεις που φλερτάρτουν με τον εθνικισμό ενώ στις ΗΠΑ να φορά το μανδύα του μετριοπαθούς & φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί το συμβάν με τους 2 αξιωματικούς «σύνηθες και μικρό» ή εκτιμά ότι πρόκειται για διπλωματικό επεισόδιο;

Ο κ. Μητσοτάκης είναι υπέρ μιας λύσης σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία;

Θεωρεί τη συγκυρία κατάλληλη για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση ή θεωρεί ότι το ζήτημα πρέπει να μετατεθεί σε άγνωστο χρόνο;

Ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει: Eπραξε ορθά η κυβέρνηση που επέλεξε να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εξεύρεση λύσης σε αυτή τη χρονική συγκυρία;

Ο κος Μητσοτάκης είναι δυστυχώς αναγκασμένος να πάρει θέση. Αυτή είναι η πολιτική του υποχρέωση με βάση τη θεσμική του ιδιότητα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk