Κίνημα Αλλαγής: «Λευκός καπνός» από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου

«Λευκός καπνός» βγήκε από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής για τα εκκρεμή οργανωτικά θέματα που, τις προηγούμενες μέρες είχαν δημιουργήσει σοβαρές αναταράξεις.

«Λευκός καπνός» βγήκε από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής για τα εκκρεμή οργανωτικά θέματα που, τις προηγούμενες μέρες είχαν δημιουργήσει σοβαρές αναταράξεις.

Η πρόταση που φαίνεται να λύνει το γόρδιο δεσμό, του τρόπου ανάδειξης της Κεντρικής Επιτροπής, δύο μέρες πριν από το ιδρυτικό συνέδριο, είναι να υπάρξει συνθετική, αναλογική εκπροσώπηση κομμάτων και τάσεων. Θα υπάρξει, με λίγα λόγια διορισμός και όχι εκλογή.

Η απόφαση μοιάζει μονόδρομος. Ωστόσο, δεν ήταν ομόφωνη. Εκφράστηκαν ενστάσεις από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη. «Δεν συμφωνώ με την απόφαση επιμένω στην εκλογή της ΚΕ με διασφάλιση εκπροσώπησης κομμάτων και τάσεων» είπε στη Φώφη Γεννηματά σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν και στην οποία διευκρίνισε ότι δεν θα θέσει θέμα προς χάριν της ενότητας.

Το Πολιτικό Συμβούλιο, όπως τονίστηκε, έστειλε με την απόφαση του «ένα μήνυμα πίστης στο εγχείρημα». Όπως επισημαίνεται πάνω από όλα τέθηκε «η κοινή προσπάθεια και η σύνθεση των απόψεων για το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας».

Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής

Το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής συνεδρίασε για την προετοιμασία του Ιδρυτικού Συνεδρίου.

Κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις όλων των μελών του, αποτέλεσε η ανάγκη για μια διαδικασία που θα έχει ως προτεραιότητα τις απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας και θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών.
Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε επίσης, στα όργανα του Κινήματος να υπάρχει συνθετική, αναλογική και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς.
Για την τελική σύνθεση των οργάνων, λαμβάνονται υπόψιν τα κόμματα και οι κινήσεις που είχαν την αρχική πρωτοβουλία καθώς και τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας της 12ης Νοεμβρίου με τη συμμετοχή 212.000 πολιτών.
Με την απόφασή μας, στέλνουμε ένα μήνυμα πίστης στην αναγκαιότητα του εγχειρήματος.

Πάνω απ’ όλα, είναι η κοινή προσπάθεια και η σύνθεση απόψεων για το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας.

Πριν το Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης

Δύο μέρες πριν την έναρξη των εργασιών του ιδρυτικού συνεδρίου του οι οργανωτικές εκκρεμότητες εξακολουθούν να ταλαιπωρούν το Κίνημα Αλλαγής. Παρά την διάθεση για συνεννόηση που υπήρξε στην συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου, μέχρι χθες, το οποίο συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το μεσημέρι, δεν υπήρξε συμφωνία επί των συμβιβαστικών προτάσεων που κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά.

Παράλληλα στην χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής και τη θέση του Ποταμιού μέσα σε αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση επισημάνθηκε το κατά πόσο μπορεί το Ποτάμι σε ένα σχήμα στο οποίο δεν έχει την πλειοψηφία να περάσει τις «ιδιαίτερες» απόψεις που έχει σε μια σειρά από σημαντικά πολιτικά ζητήματα. Επί της ουσίας, δηλαδή αναπτύχθηκε ένας προβληματισμός για την συμμετοχή του Ποταμιού στο εγχείρημα.

Θεωρείται απίθανο το Ποτάμι να εγκαταλείψει το όχημα του Κινήματος Αλλαγής δύο μέρες πριν το ιδρυτικό του συνέδριο. Παρά τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν, όπως επισημαίνεται, «κανείς δεν είπε παιδιά πάμε να φύγουμε». Αλλά η συζήτηση θα συνεχιστεί και σήμερα.

Της συνεδρίασης της ΚΟ του Ποταμιού είχε προηγηθεί στο καλούμενο «μικρό συντονιστικό», στο οποίο συμμετέχουν οι Β. Κεγκέρογλου και οι εκπρόσωποι των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, μια ακόμη άκαρπη προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία στο θέμα του τρόπου ανάδειξης της Κεντρικής Επιτροπής.

Όμως, η πρόταση για ορισμό της αναλογικά, μετά από συμφωνία των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου σκόνταψε στα παζάρια για τα ποσοστά. Και η πρόταση για εκλογή με μίνιμουμ ποσοστό εκπροσώπησης προκαλεί την αντίδραση του Ποταμιού. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την χθεσινή συνεδρίαση των επιτελών των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου ο Δημήτρης Τσιόδρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην μετάσχει το Ποτάμι στην ψηφοφορία άρα και στα όργανα του νέου κόμματος αν επιλεγεί η πρόταση για εκλογή.

Όπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη η Κεντρική Επιτροπή θα αναδειχθεί είτε με συμφωνία είτε με εκλογή με μίνιμουμ ποσοστό διασφάλισης της συμμετοχής των κομμάτων και των κινήσεων που αποτελούν το Κίνημα Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά, όπως αναφέρουν συνομιλητές της, προκρίνει τη λύση της εκλογής. Ωστόσο, στη χθεσινή συνεδρίαση οι εκπρόσωποι της επιχείρησαν να διερευνήσουν την περίπτωση συμφωνίας ώστε να αποφευχθούν η εκλογή στην οποία αντιτίθεται το Ποτάμι. Όμως, ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι δεν συμφώνησαν με τα ποσοστά που τους δόθηκαν. Περισσότερο διαλλακτικοί εμφανίστηκαν το ΚΙΔΗΣΟ και η πλευρά Καμίνη, ενώ η πλευρά Ανδρουλάκη εμφανίστηκε έχοντας ως πάγια θέση την εκλογή της ΚΕ.

Σήμερα είναι η μέρα των αποφάσεων. Μένει να φανεί, όπως και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αν η θέληση για ενότητα και κοινή πορεία, οδηγήσει στην επίλυση των εκκρεμοτήτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk