Το τέλος των «Πυρήνων», η ΕΛ.ΑΣ. και ο νέος σχεδιασμός

Πληροφορίες ότι η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» θα ανακοινώσει το τέλος της δεκαετούς δράσης της – με περισσότερες από 240 επιθέσεις – φέρεται ότι διαθέτουν τις τελευταίες ημέρες υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης και της ΕΛ.ΑΣ.!

Πληροφορίες ότι η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» θα ανακοινώσει το τέλος της δεκαετούς δράσης της – με περισσότερες από 240 επιθέσεις – φέρεται ότι διαθέτουν τις τελευταίες ημέρες υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης και της ΕΛ.ΑΣ.!
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ηγετικά μέλη της οργάνωσης που είναι στις φυλακές Κορυδαλλού έχουν αναφερθεί σε δικαστικούς λειτουργού – και όχι μόνο – για την ολοκλήρωση του κύκλου των ενόπλων ενεργειών των «Πυρήνων» και δίνουν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προχωρήσουν σε κανέναν άλλο αιφνιδιασμό. Ομως τα υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αλλά και της Μεσογείων εκφράζουν επιφυλάξεις αν τελικώς υπάρξει σχετική επίσημη δήλωση – ανακοίνωση από τους αντιεξουσιαστές ή είναι μια κίνηση τακτικής για να επιταχυνθεί η διαδικασία εκπαιδευτικών αδειών που ζητούν – και δικαιούνται βάσει νόμου – οι εν λόγω αναρχικοί.
Και όλα αυτά ενώ η ΕΛ.ΑΣ. προχωρεί σε νέους σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των αναρχικών, ύστερα από τις 50 περίπου καταστροφικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο 15ήμερο με αφορμή το ζήτημα της μεταγωγής στον Κορυδαλλό του 29χρονου αντιεξουσιαστή Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου, σε μια κινητοποίηση όπου είχαν καθοριστικό ρόλο πολλοί από τους κρατούμενους αντιεξουσιαστές και μέλη των «Πυρήνων». Τελικώς η μεταγωγή του Κ. Γιαγτζόγλου έγινε δεκτή, με την επιπρόσθετη ωστόσο ενέργεια ότι θα φύγουν περίπου 60 ποινικοί, που δεν είναι υπόδικοι, από τον Κορυδαλλό. Σε μια ενέργεια που δημιουργεί έναν νέο κύκλο αναστάτωσης στο πολύπαθο σωφρονιστικό κατάστημα.

Ο κλοιός στον… Πυρήνα

Η νέα προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ. αφορά τη δημιουργία δικαστικού και «αστυνομικού» κλοιού γύρω από περίπου 60-70 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που θεωρείται ότι πρωτοστατούν σε αυτές τις επιθέσεις και τη συνολική αντιμετώπιση του «φαινομένου των Εξαρχείων». Απόφαση που ελήφθη μετά τη διαπίστωση της ΕΛ.ΑΣ. ότι οι καταδρομικές-αιφνιδιαστικές επιθέσεις των αναρχικών δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστούν στην τελική τους φάση. Δύσκολο επίσης είναι να αποφευχθούν οι καταστροφές. Με δεδομένο ότι τουλάχιστον 40-50 τέτοιου είδους μπαράζ επιθέσεων έχουν υπάρξει την τελευταία 15ετία, από τα οποία έχουν υποστεί ζημιές τουλάχιστον 2.000 κτίρια και καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση εκφράζονται αμφιβολίες για την ολοκλήρωση ή την αποτελεσματικότητα αυτού του κεντρικού σχεδιασμού, που έχει επιχειρηθεί άλλες περίπου 20 φορές χωρίς καμιά επιτυχία και ο οποίος μένει ημιτελής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», ηγετικά μέλη των «Πυρήνων» (πολλά πρώην μέλη της οργάνωσης έχουν αποστασιοποιηθεί) μιλούν για τον πλήρη αφοπλισμό της οργάνωσης, η οποία από τις αρχές του 2008 είχε προχωρήσει σε εκατοντάδες εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις με στόχους από πολιτικά πρόσωπα έως δικαστές και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και από ξένους πολιτικούς και ευρωπαϊκές υπηρεσίες μέχρι εκκλησίες, ασφαλιστικές εταιρείες, υπαλλήλους των φυλακών κ.λπ.

Ανακοίνωση των εγκλείστων

Το τελευταίο χρονικό διάστημα μέλη των «Πυρήνων» φαίνεται να διαβεβαιώνουν ότι ο κύκλος της οργάνωσης έκλεισε, ότι τα όπλα θα σιγήσουν και ότι προσφέρουν κλάδο ελαίας! Αυτά φαίνεται να έχουν αναφερθεί σε εισαγγελείς που σχετίζονται με τα σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ δίνονται σχετικές διαβεβαιώσεις προ κάθε κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τεθεί θέμα συζήτησης για «επίσημη ανακοίνωση» των έγκλειστων αναρχικών που θα ορίζει το τέλος της «Συνωμοσίας». Κάτι που μπορεί να έχει και έναν άτυπο «δεσμευτικό» χαρακτήρα για τους αναρχικούς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι αντιεξουσιαστές έχουν ζητήσει χρονικό περιθώριο, αφού μια τέτοια «ανακοίνωση» θα μπορούσε να είχε και μια μορφή «αποκήρυξης» του ένοπλου αγώνα, την οποία δεν επιδιώκουν.
Σύμφωνα με στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, «παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τηνσυγκεκριμένη κίνηση των κρατούμενων αντιεξουσιαστών, αφού όλοι αποβλέπουν στο τέλος της αναστάτωσης από τις εκρήξεις βομβών, από την αποστολή των δεμάτων βομβών κ.λπ. Προφανώς η συγκεκριμένη κίνηση μελών των «Πυρήνων» έχει σχέση με το αίτημά τους να πάρουν εκπαιδευτική άδεια (σ.σ. με το ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης – «βραχιολάκια» του υπουργείου Δικαιοσύνης) αφού έχουν δώσει εξετάσεις και έχουν εισαχθεί κανονικά σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αθήνας. Το ίδιο έχει ήδη συμβεί με 5-6 άλλους αναρχικούς, χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε απρόοπτο. Ομως το εμπόδιο στους εν λόγω αναρχικούς είναι η νέα δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος τους για την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο, στις αρχές του 2016, που είχε οργανώσει η Πόλα Ρούπα. Το ηγετικό μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα» που συνελήφθη πριν από έναν χρόνο έχει πλέον συγκρουστεί μαζί τους. Η εκδίκαση αυτής της υπόθεσης (σ.σ. έχει διαπιστωθεί και έμμεση «επαφή» της Πόλας Ρούπα με τον 29χρονο Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου, εξετάζεται αν ο τελευταίος είχε περαιτέρω συμμετοχή στην απόδραση με το ελικόπτερο) αναμένεται να καθυστερήσει. Κάτι που θα εμποδίζει τα σχεδια των σημαντικών μελών των «Πυρήνων» για εξοδο από τις φυλακές. Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή και σχετική επιφύλαξη το θέμα και την κατάληξή του».


Η άγνωστη δράση των ακροδεξιών

Ενας 33χρονος υπάλληλος πρατηρίου βενζίνης στα Ιωάννινα, ένας συνομήλικός του υπάλληλος ταξιδιωτικού γραφείου στην Αθήνα, δύο νεαροί άεργοι από το Μενίδι και ένας 32χρονος δικηγόρος του Πειραιά που ήταν υποστηρικτής του χιλιανού δικτάτορα Πινοσέτ – οι περισσότεροι από τους οποίους γνωρίστηκαν από κοντά στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. – είναι αυτοί που φέρεται να αποτελούσαν, τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες, τις ναζιστικές οργανώσεις «Combat 18 Hella» και «Αυτόνομοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές», τις οποίες εξάρθρωσε τις τελευταίες ημέρες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που αποκαλύπτονται, τα περισσότερα μέλη της οργάνωσης στρατολογήθηκαν ή έπαιρναν εντολές μέσω Facebook, χωρίς να είχαν καμιά προσωπική επαφή. Με κύριο μέλημα να αναρτούν πολύωρα εντυπωσιακά «βιντεοκλίπ» με μουσική επένδυση και με ομιλίες – με απειλητικά μηνύματα – του υμνητή του Χίτλερ Γκέμπελς.

Μάλιστα, από τον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης προκύπτει ότι η μοναδική καθοριστική συνάντηση ορισμένων από τα μέλη της οργάνωσης ήταν τον περασμένο Οκτώβριο στο Σύνταγμα ενάντια στο σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων! Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι δύο από τα μέλη της οργάνωσης εικονίζονταν στα τηλεοπτικά πλάνα να ρίχνουν νερό σε πολιτικούς στη διάρκεια του πρόσφατου συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία χωρίς ποτέ να «ενοχληθούν» από τους αστυνομικούς, συνεχίζοντας ανενόχλητα τη δράση τους.

Ο «Τσαμπανίκας» και ο δικηγόρος

Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε συνολικά σε συλλήψεις 11 ακροδεξιών μελών των δύο προαναφερόμενων οργανώσεων, για περίπου 30 εμπρηστικές επιθέσεις σε στέκια αντιεξουσιαστών, σε γραφεία κομμάτων κ.λπ. Από τη δικογραφία της υπόθεσης προκύπτει ότι κεντρικό καθοδηγητικό ρόλο είχε ένας 35χρονος από τα Ιωάννινα που εμφανιζόταν με το ψευδώνυμο «Τσαμπανίκας Αλέξανδρος» με κύριο συνεργάτη του έναν 32χρονο δικηγόρο Πειραιά που είχε ενταχθεί σε πολιτικούς σχηματισμούς του δεξιού ή ακροδεξιού χώρου. Ο συγκεκριμένος δικηγόρος στις συνομιλίες του που έχουν υποκλαπεί ανέφερε συνέχεια ότι είχε «πολιτικά στηρίγματα». Ο 32χρονος είχε ενταχθεί προ διετίας στην οργάνωση «Νέα Δεξιά» του δικηγόρου Φαήλου Κρανιδιώτη. Ομως υμνητικά σχόλιά του για τις δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων των δικτατόρων της Νότιας Αμερικής Βιντέλα και Πινοσέτ, υβριστικά σχόλια κατά του κ. Αντώνη Σαμαρά, τα επεισόδια που δημιουργούσε με άλλα κομματικά στελέχη, όπως και ένα άρθρο όπου δικαιολογούσε πλήρως τη σφαγή του Πολυτεχνείου, φέρεται να ήταν αυτά που οδήγησαν στην εκπαραθύρωσή του. Αργότερα προσχώρησε στον πολιτικό σχηματισμό «ΕΜΕΙΣ» του Κωνσταντίνου Πλεύρη όπου και πάλι συνέχισε την ακραία αρθρογραφία, συμμετείχε σε διάφορες κινητοποιήσεις του ακροδεξιού χώρου, είχε κάψει την τουρκική σημαία κ.λπ. Σε πρόσφατο μάλιστα άρθρο του υμνούσε τον «φιλειρηνικό, συντηρητικό άνθρωπο».

Οπως σημείωνε «δεν είναι παραφυάδα της ακροδεξιάς ο ελληνικός συντηρητισμός, κατά τεκμήριο άλλωστε οι συντηρητικοί δεν επιδιώκουν ούτε αρχίζουν πρώτοι τις διαμάχες. Αντιθέτως ο Συντηρητικός άνθρωπος είναι ένας κατ’ εξοχήν φιλειρηνικός και φιλήσυχος άνθρωπος, ακριβώς επειδή διαβιεί (ζει) σύμφωνα με την φυσική εντολή της ευλαβούς διαφύλαξης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στην ομαλή τήρηση της κανονικότητας». Κι όλα αυτά ενώ, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο ίδιος συμμετείχε στις συνεννοήσεις για τις εμπρηστικές επιθέσεις των ναζιστών.

Επιπλέον, σε τηλεοπτική εμφάνισή του σε μικρό τηλεοπτικό σταθμό, στις 17 Ιανουαρίου 2018, σχετικά με την υπεράσπιση μελών της επίσης ακροδεξιάς οργάνωσης «Απέλλα», που είχαν κατηγορηθεί για εμπρηστική επίθεση στο στέκι «Φαβέλα» του Πειραιά το περασμένο καλοκαίρι, είχε αναφέρει για τη μη προφυλάκιση του πελάτη του: «Του είπαμε ότι τους πήραμε το πρώτο αίμα, πάμε για τα υπόλοιπα».

Πάντως στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν ότι η έρευνα για τη δράση των ακροδεξιών συνεχίζεται αφού υπάρχουν άλλες 40-50 περίπου ενέργειές τους, από το 2010, που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή και άλλων ατόμων, όπως και ενδεχομένως ορισμένων δραστήριων μελών της «Χρυσής Αυγής».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk