Υπόθεση Novartis: Νέα στοιχεία στη Βουλή από κατασχέσεις

Στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστούν την προσεχή εβδομάδα από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στοιχεία που συνδέονται με εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υλικό αυτό προέρχεται από κατασχέσεις που έχουν γίνει στα γραφεία της εταιρείας, συνιστώντας τμήμα μόνο του όγκου εγγράφων και σκληρών δίσκων που κρατάει στα χέρια της η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και τα οποία αποστέλλονται σταδιακά από την Κρατική Ασφάλεια Αθηνών στην κυρία Τουλουπάκη και στους επίκουρους εισαγγελείς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη προς αξιοποίηση.

Στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστούν την προσεχή εβδομάδα από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στοιχεία που συνδέονται με εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υλικό αυτό προέρχεται από κατασχέσεις που έχουν γίνει στα γραφεία της εταιρείας, συνιστώντας τμήμα μόνο του όγκου εγγράφων και σκληρών δίσκων που κρατάει στα χέρια της η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και τα οποία αποστέλλονται σταδιακά από την Κρατική Ασφάλεια Αθηνών στην κυρία Τουλουπάκη και στους επίκουρους εισαγγελείς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη προς αξιοποίηση.
Στα γραφεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς κινητικότητα – λένε γνώστες – θα παρατηρηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και ως προς την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, που χαρακτηρίζεται ως συγκοινωνούν δοχείο της Novartis, καθώς αναμένεται να φθάσει το πρώτο από τα πολυαναμενόμενα, συνολικά δέκα, πορίσματα που υπογράφει η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και αφορά δημοσίους υπαλλήλους.
Το βέβαιο είναι ότι η υπόθεση Novartis κινείται σε δαιδαλώδη μονοπάτια, μετά και την απόφαση της εταιρείας να αποστείλει – ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα – χιλιάδες ονόματα γιατρών, συμβούλων, συνεργατών, παρόχων υπηρεσιών από το αρχείο της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να συνδράμει την έρευνα του FBI και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το σκάνδαλο.

Τα προσωπικά δεδομένα

Χιλιάδες προσωπικά δεδομένα των ιατρών που υπήρξαν με οιονδήποτε (όχι κατ’ ανάγκην παράνομο) τρόπο συνεργάτες της θα αρχίσουν – από τις 12 Μαρτίου – να ταξιδεύουν από τη Μεταμόρφωση, έδρα της Novartis Hellas, ως την Oυάσιγκτον, όπου θα επιχειρηθεί – όπως λέγεται – διασταύρωση με τα στοιχεία που έχουν παράσχει οι εκεί τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες. Και ενώ ο ιατρικός κόσμος παρακολουθεί αμήχανα, προς το παρόν, τις εξελίξεις γύρω από τον ίδιο του τον… εαυτό, η Novartis έχει ήδη ανοίξει τις πύλες της προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι γιατροί, και όχι μόνο, να διατυπώσουν τυχόν αντιρρήσεις ως προς τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων. Η εταιρεία επικαλείται βεβαίως σχετική άδεια από την αρμόδια Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ωστόσο παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρον το αν θα υπάρξουν γιατροί που θα αποφασίσουν να προσβάλουν την όλη διαδικασία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πήρε θέση για την υπόθεση Novartis μόλις την Παρασκευή, ζητώντας «να σταματήσει η δυσφήμηση ολόκληρου του ιατρικού σώματος. Να εντοπιστούν όσοι εμπλέκονται σε παράνομες πρακτικές και να τιμωρηθούν με όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος» σημειώνει, τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι υποχρέωση και ευθύνη της πολιτείας να δημιουργήσει τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλίδες προκειμένου να αποτρέπονται παράνομες και επιζήμιες πρακτικές, όπως αυτές που οδήγησαν στο σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis».

Κλιμάκιο στην Αθήνα

Πηγές εξηγούν στο «Βήμα» ότι η αποστολή στοιχείων-προσωπικών δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενδεικτική της φιλοσοφίας που διέπει τη Novartis: δίνοντας «γη και ύδωρ» στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τις αμερικανικές Αρχές, επιδιώκει να έχει την ευνοϊκότερη δυνατή μεταχείριση κατά την έκβαση της υπόθεσης, τόσο στο ποινικό όσο και στο αστικό της σκέλος. Να σημειωθεί ότι η Novartis Hellas δεν έχει αρνηθεί να ικανοποιήσει σχετικά αιτήματα και της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η στιγμή κατά την οποία θα βρεθεί ενώπιόν της.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πάντως ότι η συμβολή της εταιρείας στην όλη έρευνα δεν περιορίζεται στην πειθήνια εκτέλεση αιτημάτων του FBI. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην Αθήνα βρίσκεται κλιμάκιο της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας που έχει αναλάβει την υπεράσπιση της Novartis ενώπιον των Αρχών στις ΗΠΑ, της Cravath, Swaine & Moore, το οποίο συλλέγει στοιχεία για την υπόθεση διενεργώντας σειρά επαφών με εργαζομένους και μη στην εταιρεία. Η έρευνα της Cravath, Swaine & Moore θεωρείται μάλιστα ανεξάρτητη από τη διαδικασία της εκπροσώπησης της Novartis ενώπιον των ελληνικών Αρχών, την οποία και έχουν αναλάβει δύο (ημεδαπά) γνωστά δικηγορικά γραφεία.
H Novartis έχει πάντως τώρα να αντιμετωπίσει και τον πρώην αντιπρόεδρό της Κωνσταντίνο Φρουζή, ο οποίος μπήκε επισήμως πια σε λογική μπρα ντε φερ μαζί της, επιχειρώντας σαφώς να διαχωρίσει τη θέση του από τις όποιες αθέμιτες πρακτικές της. Δημοσιοποιώντας εξώδικη πρόσκληση, διά των πληρεξούσιων συνηγόρων του Θεόδωρου Παναγόπουλου και Μιχάλη Φαράντου, ο κ. Φρουζής κάλεσε τη Novartis Hellas να δηλώσει ενώπιον της εισαγγελέως Διαφθοράς ότι ουδέποτε είχε πρόσβαση ο ίδιος σε οιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό, δικό της ή της μητρικής εταιρείας. Της ζήτησε, συγκεκριμένα, να προσκομίσει την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών της καθ’ όλο το διάστημα της εργασιακής σχέσης που τον συνέδεε μαζί της, από την πρόσληψη μέχρι την αποχώρησή του, προκειμένου να αποδειχθούν τα λεγόμενά του. Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «τερατωδώς ψευδή γεγονότα» τα όσα του καταλογίζονται από προστατευόμενο μάρτυρα περί δικαιώματος πρόσβασής του σε λογαριασμούς κομβικούς ως προς τα χρήματα που προορίζονταν για μίζες, κάνοντας λόγο για «συντριπτικό πλήγμα» στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk